συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: απαράδεκτη και πρωτοφανής ανακοίνωση της ηγεσίας ΠΟΕΔΗΝ

Απαράδεκτη και πρωτοφανής ανακοίνωση της ηγεσίας ΠΟΕΔΗΝ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  14/1/2017

Το νοσοκομειακό κίνημα έχει δώσει μακρόχρονους αγώνες για την κατάργηση των φεουδαρχικών προνομίων της μεγαλοδιευθυντοκρατίας που εκτός των άλλων αποτελούσε βασική πηγή της διαφθοράς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ο αγώνας αυτός κορυφώθηκε την περίοδο 2006 – 2009 με τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για την κλαδική συμφωνία με την πολιτεία. Βασική πλευρά των διεκδικήσεών μας τότε ήταν μεταξύ άλλων και η κατάργηση του θεσμού του (συντονιστή) διευθυντή – «φεουδάρχη», η βαθμολογική εξέλιξη των ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών, η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων επιστημονικής υπευθυνότητας του κάθε τμήματος σε όλους τους ειδικευμένους γιατρούς εκ περιτροπής και η διεύθυνση του κάθε τμήματος από το συμβούλιό του (στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γιατροί). Οι διεκδικήσεις αυτές είχαν αντιμετωπίσει την λυσσαλέα αντίδραση μια μικρής μερίδας μεγαλοδιευθυντών προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αποτέλεσμα την αλλοίωση πλευρών της κλαδικής συμφωνίας τόσο από την ίδια την τότε κυβέρνηση που την είχε συνυπογράψει (ΝΔ – Αβραμόπουλος) όσο και από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Παρά το γεγονός αυτό, η αντίσταση της αγωνιστικής πτέρυγας του κινήματος έχει ως σήμερα επιβάλλει να μην προκηρύσσονται θέσεις συντονιστών διευθυντών που παλιότερα «διανέμονταν» κυριολεκτικά με γαλάζια ή πράσινα κομματικά διαβατήρια. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως συμφωνούμε με την τρέχουσα διαδικασία «ανάθεσης» καθηκόντων επιστημονικής διεύθυνσης, γιατί και αυτή είναι αδιαφανής και εξαρτώμενη από τους εκάστοτε διοικητές των νοσοκομείων. Επιμένουμε στο αίτημα για άσκηση της επιστημονικής διεύθυνσης από το συμβούλιο του τμήματος (στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γιατροί του) και εκ περιτροπής εκπροσώπηση του τμήματος στην οποία θα εναλάσσονται όλοι οι γιατροί του πάλι με απόφαση του συμβουλίου του τμήματος.

Με έκπληξη διαβάσαμε πριν λίγες μέρες Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο «πρωτοφανής απόφαση του διοικητού του Γ.Ν. Κέρκυρας» (http://www.poedhn.gr/deltia-typoy/item/2851-protofanis-apofasi-tou-dioikitoy-tou-gn-kerkyras) το οποίο αναμασά ΟΛΗ την φεουδαρχική λογική της πάλαι πότε γαλαζοπράσινης μεγαλοδιευθυντοκρατίας. Μάλιστα, η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που και τα τελευταία υπολείμματα αυτής της «παλιάς» μεγαλοδιευθυντοκρατίας συνταξιοδοτούνται και διάφοροι παράγοντες ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για να επανέλθει ο θεσμός του «συντονιστή διευθυντή» ώστε να βολευτούν με την σειρά τους και «δικά τους παιδιά» και έτσι να ανασυσταθεί η φεουδαρχία με … «νέα» υλικά. Άλλωστε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ παρά τις δήθεν «αντικυβερνητικές» φραστικές κορώνες αποδεικνύεται ότι μια χαρά προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτές τις μέρες συντάχτηκε με τις εργοδοτικές, κυβερνητικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία την ώρα που ψηφίζεται ένα από τα πιο αντιλαϊκά και ταυτόχρονα το πιο απεργοκτόνο ν/σχέδιο της μεταπολίτευσης. Ο καθείς με τους φίλους του !
Όσον αφορά το ίδιο αυτό κάθε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ΦΥΣΙΚΑ ο διοικητής του νοσοκομείου έπρεπε ΚΑΘΑΡΑ και ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ να αναθέσει καθήκοντα επιστημονικής ευθύνης του Πνευμονολογικού τμήματος σε γιατρό με βαθμό Επιμελητή Α του ίδιου του τμήματος (εφ όσον δεν υπήρχε γιατρός με βαθμό διευθυντή), αλλά προφανώς και αυτός ασπάστηκε (τουλάχιστον εν μέρει …) την εν λόγω «φεουδαρχική» λογική.
Σε κάθε περίπτωση είναι απερίφραστα καταδικαστέο η ηγεσία μιας Ομοσπονδίας που (υποτίθεται) ότι εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων νοσοκομείων :
-          Να αναμασά σε ανακοίνωσή της όλη την επιχειρηματολογία των υπολειμμάτων της γαλαζοπράσινης μεγαλοδιευθυντικής φεουδαρχίας.
-          Να διατυμπανίζει η ΠΟΕΔΗΝ ως θέση της ( !! ) πως μόνο οι «συντονισταί διευθυνταί» είναι γιατροί ικανοί να ασκούν καθήκοντα επιστημονικής ευθύνης ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι (διευθυντές και επιμελητές) είναι … γιατρουδάκια.
-          Να στρέφεται ενάντια σε αγωνιστικές θέσεις του νοσοκομειακού κινήματος.
-          Να ρίχνει νερό στον μύλο και κύκλων της ίδιας της σημερινής κυβέρνησης (μεταξύ άλλων …) που προσπαθούν να ανασυστήσουν μια «νέα»  μεγαλοδιευθυντική φεουδαρχία διαφορετικής κομματικής απόχρωσης.
Απαιτούμε να συζητηθεί το θέμα άμεσα στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη ανακοίνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου