συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΕΛΜΕ Χανίων: Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία των Χανίων.




Ημερομηνία:           16/10/2019
Αρ. Πρωτοκόλλου:           1480
ΠΡΟΣ: Διεύθυνση Δ.Ε. νομού Χανίων
Σχολεία Δ.Ε. νομού Χανίων
 
ΚΟΙΝ : τοπικά ΜΜΕ


Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία των Χανίων.
Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων, Παρασκευή 18/10, 13:30μμ.
Μετά και από την γ φάση προσλήψεων αναπληρωτών η κατάσταση των σχολείων του νομού Χανίων παραμένει τραγική. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά την γ φάση προσλήψεων στα Χανιά κλήθηκε μόνο ένας ! εκπαιδευτικός , όταν τα κενά εκπαιδευτικών φτάνουν στα 100 (Γενική παιδεία, τεχνική εκπαίδευση, ειδική αγωγή). Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες ώρες μαθήματος χάνονται καθημερινά. Τα σχολεία της επαρχίας βρίσκονται υπό κατάρρευση αφού στα σχολεία αυτά χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων : Γυμνάσιο Παλαιόχωρας 148 ώρες, ΓΕΛ Παλαιόχωρας 78 ώρες, Γυμνάσιο Καντάνου 30 ώρες, ΕΠΑΛ Καντάνου 123 ώρες, ΕΠΑΛ Κισάμου 165 ώρες, ΓΕΛ Κισάμου 28, Γυμνάσιο Σφακίων , ΓΕΛ Σφακίων λειτουργεί με 2 καθηγητές(!) και έλλειψη 147 ωρών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ , αναφέρουμε χαρακτηριστικά Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά 150 ώρες, 2ο ΕΠΑΛ Χανίων 90 ώρες ,ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου 48 ώρες κ.α. Τα μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότητας δεν έχουν καλυφθεί, ενώ σε λίγους μήνες αυτοί οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις! Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το Υπουργείο Παιδείας μιλάει για επιστροφή στην «κανονικότητα», όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει το αυτονόητο, εκπαιδευτικούς στα σχολεία!
Η ΕΛΜΕ Χανίων, οι σύλλογοι διδασκόντων, οι μαθητές και οι γονείς έχουν τοποθετηθεί δημόσια και με κάθε τρόπο (απεργίες, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις και δημόσιες ανακοινώσεις) για την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι φανερό ότι η «κανονικότητα» που προβάλει το Υπουργείο είναι η κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών , η προσαρμογή του σχολείου στους νόμους της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην κάλυψη των κενών με δόσεις και με το σταγονόμετρο. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς πανελλαδικά είναι εκατοντάδες. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν φροντίσει να μην προχωρήσουν σε κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών εδώ και 10 χρόνια. Αντίθετα επιλέγουν την πολιτική της ελαστικής εργασίας και στην εκπαίδευση, τον απαράδεκτο θεσμό του αναπληρωτή, του ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού με περιορισμένα έως ανύπαρκτα δικαιώματα. Επιπλέον η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει με νόμο όλο το καθεστώς των αναπληρωτών, τάζει εκ του ασφαλούς προσλήψεις, ψηφίζει το «προσοντολόγιο» πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων πτυχία, προϋπηρεσία , όνειρα και κόπους μίας ολόκληρης ζωής χιλιάδων αναπληρωτών που στήριξαν με μεγάλο κόπο το δημόσιο
σχολείο όλα αυτά τα χρόνια στις εσχατιές της χώρας. Ταυτόχρονα ,καταργούν και το δυσπρόσιτο για τους αναπληρωτές δίνοντας τη χαριστική βολή στα απομακρυσμένα σχολεία που τα οδηγούν στην απαξίωση , το μαρασμό με τελικό στόχο το κλείσιμο. Τα προβλήματα ειδικά στο νομό οξύνονται και από την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας(στέγη, μετακίνηση κλπ) για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά σε 2,3 και 4 σχολεία σε ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο.
Όλη η φροντίδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το πώς θα επαναφέρει την «αριστεία», να θεσπίσει τη βάση του 10 στην εισαγωγή ,να μειώσει τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια, να εξισώσει τα πτυχία Δημόσιων Πανεπιστημίων - Κολλεγίων. Ο βαθύτερος στόχος είναι να ιδιωτικοποιήσει συνολικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μέσα από την προώθηση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, το άνοιγμα των σχολείων στους χορηγούς και τις επιχειρήσεις και τη σκληρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τις τοπικές κοινωνίες, τα δημοτικά συμβούλια, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 18/10 , 13:30 στη ΔΔΕ Χανίων διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία του νομού. Πάγια θέση της ΕΛΜΕ Χανίων αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος με τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς είναι οι μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
       Άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία (προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συμπεριλαμβανόμενης και αυτής των σχολικών ετών 2018 - 2019 & 2019 - 2020).
       Καμιά συγχώνευση- κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, Ο.Π στα ΓΕΛ, ξενόγλωσσα τμήματα, μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ. Κατάργηση της ρύθμισης για ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ.
       Πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση με δεδομένα όλα τα εκπαιδευτικά κενά
       Να δοθούν επιδόματα μετακίνησης, σίτισης και στέγασης
       Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου που ίσχυε έως το 2013.
Δεν θα επιτρέψουμε να υποτάσσονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας στη λογική του κέρδους και της ζημιάς. Ενάντια στις πολιτικές περικοπών, αγωνιζόμαστε σταθερά για να διασφαλιστεί σε κάθε σχολείο επαρκής αριθμός τμημάτων με τόσους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών μας, αλλά και αξιοπρεπές διδακτικό και εργασιακό περιβάλλον για τους συναδέλφους. Αγωνιζόμαστε για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα σχολεία του νομού. Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το δημόσιο σχολείο.
Όλοι στην συγκέντρωση- παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων , Παρασκευή 13:30μμ. ΤΟ ΔΣ προκηρύσσει 3/ωρη στάση εργασίας από 11:00 έως 14:00






ο Πρόεδρος
Β. Λιόντος
 

ο Γ. Γραμματέας
Μ. Γιακουμάκης
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου