συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό εργασίας Γ. Βρούτση


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

2/11/2019

Για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό εργασίας Γ. Βρούτση

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ Στάθη Γκότση και Μιχάλη Μιλτσακάκη

            Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε, την Τετάρτη 30/10/2019, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σταθερός στην αντιλαϊκή γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ και στο ιδεολόγημα της ανάπτυξης, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου και των αρνητικών του διατάξεων για τους εργαζόμενους (κατάργηση ΣΣΕ, διαιτησίας κ.α.), όπως και των αντιδημοκρατικών διατάξεων που αφορούν τα σωματεία, τη λειτουργία τους, τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. Σε μια πλειοδοσία «δημοκρατικότητας και διαλόγου», τόνισε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε για ικανό διάστημα σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και ακολούθησε ακρόαση φορέων για 12 ώρες (χωρίς την ΑΔΕΔΥ).
            Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αντισυνδικαλιστικός-αντεργατικός νόμος θα προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, το μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, την παραγωγή πλούτου, καθώς και την επιχειρηματικότητα. Και για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση, για τον υπουργό, η αύξηση του πλούτου προϋποθέτει την επιχειρηματικότητα και τα μέτρα στήριξής της που περιλαμβάνονται στο νόμο «επενδύω στην Ελλάδα».
           
Για τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις
            Για το 50%+1 για την απαρτία στα συνδικάτα και στο αντεπιχείρημα ότι είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί με το 24% των εγγεγραμμένων απάντησε «ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, οπότε και σε αυτό υπήρξε συνεπής, καθώς δεν τον άλλαξε, αλλά απλά τον τροποποίησε», επιβεβαιώνοντας την απαίτηση των δανειστών και του ΣΕΒ για την ψήφισή του αρχικά  από το ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνσή του στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με ιδιαίτερη επίταση υπερασπίστηκε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου και, εμφανιζόμενος ως «τιμητής» της διαφάνειας στα σωματεία, δήλωσε ότι αυτό θα εφαρμοστεί παρά τη διαφωνία των συνδικάτων γιατί αυτός θέλει «να υπάρχει ο  κοινωνικός εταίρος ΓΣΕΕ, είτε με Βρούτση είτε μετά το Βρούτση και την κυβέρνηση της ΝΔ».
            Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού (ο οποίος έκανε αναφορά στην μη ύπαρξη διοίκησης στη ΓΣΕΕ) δείχνει το πόσο έχουν ανάγκη οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ο ΣΕΒ και το κεφάλαιο τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πέρα από τον έλεγχο και τον ασφυκτικό κλοιό στα συνδικάτα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία εκτιμούν ότι τους είναι εμπόδιο ακόμη και η σημερινή ΓΣΕΕ και ότι με το ηλεκτρονικό μητρώο θα αποτυπωθούν οργανωτικά σε μεγαλύτερο βαθμό τα ελεγχόμενα από την εργοδοσία και τα αστικά κόμματα συνδικάτα, αποτέλεσμα που θα συμβάλει κυρίως στην προληπτική καταστολή οποιασδήποτε ταξικής ανάτασης στον ιδιωτικό τομέα από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
               
Για την ελαστική και αδήλωτη εργασία
            Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της ελαστικής και ωρομίσθιας εργασίας που πλέον, για «έκτακτες ανάγκες», με το νέο νόμο γενικεύεται για πρώτη φορά σε όλο το δημόσιο. Έγινε επίσης αναφορά στους χιλιάδες συμβασιούχους του δημοσίου που απολύονται, ο υπουργός ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα τους μονιμοποιήσει και αν θα κάνει τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δημοσίου και την παροχή υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη του νόμου, λέγοντας ότι «η πλήρης απασχόληση συνυπάρχει σε όλο τον κόσμο με τις ευέλικτες μορφές» κι «ότι αν ο Σύριζα καταργούσε το 2015 την ευέλικτη εργασία, όπως δήλωνε, θα είχαμε συν 500.000 ανέργους». Με τη δική του οπτική, το ζήτημα είναι να μην υπάρχει εργοδοτική ασυδοσία και αυτό θα καταπολεμηθεί όχι μόνο με το ΣΕΠΕ αλλά και με τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν πρόστιμα. Κατά τον υπουργό, η αδήλωτη εργασία βρίσκεται στο 10% - 5%, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι οργιάζει η υποδηλωμένη, η υπαμειβόμενη, η αδήλωτη και -σε πολλές περιπτώσεις- απλήρωτη εργασία. Για τον ίδιο, η υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία θα τιμωρείται και αυτό πηγάζει όχι από την ανάγκη των εργαζόμενων για προστασία αλλά από την ανάγκη να προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο.

Για τα συνταξιοδοτικά
            Σε ερώτηση για τον αν θα καταργήσει η ΝΔ τον νόμο Κατρούγκαλου αρνήθηκε να τοποθετηθεί και να δηλώσει ότι η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου θα γίνει πράξη, ενώ μίλησε αόριστα για διορθώσεις και παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες. Στο λόγο του υπουργού έλειπε κάθε αναφορά στον πυρήνα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (που βασιζόταν στην ανταποδοτική σύνταξη και στην εθνική, την ενοποίηση των ταμείων, την αύξηση των ορίων και στην απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης).
            Για την επικουρική σύνταξη, που σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα ιδιωτικοποιούνταν, δήλωσε «ότι η ασφάλιση θα παραμείνει δημόσια, καθολική και υποχρεωτική με τρεις πυλώνες» και ότι «ο ίδιος δε μίλησε ποτέ για ιδιωτικοποίηση», αδειάζοντας τον κ. Μηταράκη και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Πέρα από τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, καθοριστικό ρόλο για την δήλωση αυτή -που μένει να δούμε αν δεν αποτελεί καθησυχαστική τακτική πριν την επίθεση- αποτελεί το κόστος μετάβασης από τη δημόσια επικουρική στην ιδιωτική ασφάλιση, που υπολογίζεται σε 46 ως 56 δισεκ. ευρώ και την αδυναμία και αυτής της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η απαγόρευση χρηματοδότησης αποτελεί ρήτρα όλων των μνημονίων. Για μας το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης παραμένει εν ισχύ και τα καθησυχαστικά λόγια του υπουργού έχουν πιο πολύ το στοιχείο της αναβολής στη συγκυρία, παρά της αλλαγής πολιτικής.
            Το μόνο σίγουρο είναι ότι, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και την ένταξη χιλιάδων νέων συνταξιούχων, το συνταξιοδοτικό μοντέλο των μνημονιακών κυβερνήσεων «δε βγαίνει» οικονομικά. Έτσι, μετά από πιθανές μικρές αυξήσεις το επόμενο διάστημα, θα ξαναμπεί το θέμα της βιωσιμότητας και αξιοπιστίας του ασφαλιστικού και θα δρομολογηθούν νέες περικοπές και όρια συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα είναι όσα επιτρέπει η οικονομία και οι δυνατότητες της, το πλαφόν των 1.300 θα καταργηθεί και θα γίνουν αλλαγές με νόμο στην επικουρική.
            Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Βρούτσης  δήλωσε ότι «αποτελούν διαχρονική παθογένεια και ότι δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την αύξηση του προσωπικού». Έκανε αναφορά στους 86 υπαλλήλους εκ των έσω που ενίσχυσαν τα τμήματα συντάξεων στον ΕΦΚΑ και έκανε λόγο για 30 περίπου εργαζόμενους με τους οποίους θα ενισχυθεί το τμήμα συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Απέφυγε κάθε αναφορά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και προέβλεψε ότι «δε θα υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό τα επόμενα χρόνια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων θα βγαίνει ηλεκτρονικά με την εφαρμογή του συστήματος Άτλας». Έδωσε, λοιπόν, υποσχετική μακροπρόθεσμης ταλαιπωρίας για τους συνταξιούχους και αποψίλωση των ασφαλιστικών ταμείων από εργαζόμενους.   
            Για το εφάπαξ ο υπουργός είπε ότι δεν καταργείται, σε αντίθεση με το Πόρισμα που υπέβαλε η «Επιτροπή Σοφών» και σημειώνει πως: «Δεδομένου ότι στο νέο σύστημα θα χορηγείται στο δικαιούχο μόνο επικουρική σύνταξη και όχι εφάπαξ παροχή, τότε ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν ειδικές προβλέψεις για τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής επί του σωρευμένου ποσού με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

            Για το μητρώο των πραγματικών δικαιούχων τόνισε ότι θα παρέμβει στον υπουργό Οικονομικών για να δοθεί παράταση, ενώ στο αίτημα που του τέθηκε για εξαίρεση των συλλόγων και των σωματείων από την παραπάνω υποχρέωση αρνήθηκε να απαντήσει.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, για την αξιοπιστία των λεγομένων του, ότι ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012, με το Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222 /12-11-2012), περιέκοψε δραστικά τις συντάξεις, κατήργησε τη 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους, κατήργησε τον 13ο και 14ο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους, πάγωσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέσπισε τον κατώτατο των 586 ευρώ (μικτά) και τον «υποκατώτατο» μισθό των 510 ευρώ (μικτά), κατήργησε τις τριετίες και όλες τις προσαυξήσεις για προϋπηρεσία μετά τις 14-2-2012,περιόρισε το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης και μείωσε την αποζημίωση απόλυσης στο μισό.
Τίποτα σχεδόν από αυτά δεν έχει αλλάξει από το 2012 μέχρι σήμερα.
Αυτή είναι η «κανονικότητα» και η «ανάπτυξη»
των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Μιχάλης Μιλτσακάκης (6974513866) - Στάθης Γκότσης (6972009614)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου