συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Παρεμβάσεις ΠΕ: Για την επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. στο Κ.Υ.Τ. της νήσου Λέσβου στις 30/31 Οκτωβρίου 2019 ή Οδοιπορικό στην κόλαση της Μόριας

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
5 – 11 – 2019
Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε.
στο Δ.Σ. της ΔΟΕ  Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού (6975308409)

Για την επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. στο Κ.Υ.Τ. της νήσου Λέσβου στις 30/31 Οκτωβρίου 2019  ή Οδοιπορικό στην κόλαση της Μόριας

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε., υλοποιώντας σχετική απόφασή του, στο νησί της Λέσβου (30/31 Οκτώβρη 2019) προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά επαφών και δράσεων που σχετίζονται με θέματα της εκπαίδευσης στο νησί με έμφαση στο ζήτημα των τραγικών ελλείψεων στο ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού στην Μόρια, όπου ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες περίπου 14.500 μετανάστες και πρόσφυγες 27 διαφορετικών εθνοτήτων (η χωρητικότητά του είναι περίπου 2.800 άτομα), μεταξύ των οποίων 4.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, από τα οποία περίπου τα 1085 είναι ασυνόδευτα.

Οι δομές της εκπαίδευσης (Δ.Υ.Ε.Π. και παράρτημα Δ.Υ.Ε.Π. νηπιαγωγείου), με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν λειτουργούν, καθώς δεν έχει διοριστεί το αναγκαίο προσωπικό. Όσο αφορά στη Μόρια, για τα παιδιά αυτά που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη να φοιτήσουν σε οποιαδήποτε δημόσια σχολική  δομή (ούτε ΔΥΕΠ δεν προβλέπεται για το ΚΥΤ Μόριας).Το χειρότερό όμως  είναι,  πως ενώ οι δομές της τυπικής εκπαίδευσης δεν λειτουργούν, υλοποιούνται και λειτουργούν προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης μέσω Μ.Κ.Ο. η εμπλοκή των οποίων (Μ.Κ.Ο.) στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών τείνει να υποκαταστήσει πλήρως το κράτος και τις πολιτικές και δομές που θα έπρεπε να έχει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί της Λέσβου δραστηριοποιούνται σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων του ΚΥΤ Λέσβου 50 έως 100 Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με το προσφυγικό).

Οι συναντήσεις με την διοίκηση του Κέντρου υποδοχής και με την συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων (στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά – Τεπέ της πόλης της Μυτιλήνης), ανέδειξαν μια σειρά μεγάλων ζητημάτων όπως, αδυναμία παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών από το Δημόσιο Νοσοκομείο της πόλης της Μυτιλήνης, πλήρης εγκατάλειψη των δομών εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από την πολιτεία, αφού δεν λειτουργούν Δημόσια Νηπιαγωγεία ούτε εντός του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά ούτε και στον καταυλισμό του Καρά – Τεπέ ενώ οι Δ.Υ.Ε.Π. που προβλέπονται μόνο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Καρά – Τεπέ (και όχι στη Μόρια) δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί από εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν. Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο  την κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ), που συνυπέγραψαν την  μετατροπή της Ελλάδας σε Ευρωενωσιακό ανθρωποφύλακα, με τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε κολαστήρια – στρατόπεδα  – τόπους εξορίας προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, με την FRONTEX να τους καταδιώκει στο Αιγαίο, με τον ενεργητικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, έρχεται να ενισχύσει με νέα κατασταλτικά μέτρα η ΝΔ. Σε μια περίοδο που η ΕΕ εντείνει τη ρατσιστική της πολιτική, που ορθώνει νέους φράχτες απέναντι στις «βάρκες της απελπισίας», η όξυνση της επίθεσης από τη ΝΔ σε πρόσφυγες και μετανάστες, η αντιμετώπισή τους ως «λαθρομετανάστες» και η ενίσχυση του κοινωνικού εκφασισμού με μέτρα ακραίας καταστολής και η αντίστοιχη πολιτική προπαγάνδα για την δικαιολόγησή τους, οδηγεί σε μια νέα εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας.

Μέσα από τα παιδικά μάτια που αντικρίσαμε στην Μόρια είδαμε παιδιά που προσπαθούν να είναι παιδιά, αλλά πολλές φορές ξεχνούν ακόμα και ότι είναι άνθρωποι. Η κατάσταση στην  Μόρια εξαντλεί τα ανθρώπινα όρια και ξεπερνά το όριο των όσων μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Αυτή τη στιγμή 14.500 άνθρωποι  - εκ των οποίων 4.000 παιδιά -  ζουν στην «κόλαση» επί ελληνικής γης, έχοντας αφήσει πίσω τους την «κόλαση» του πολέμου. Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ψύλλοι και ψείρες κάνουν επιδρομή στα κορμιά τους, υποφέρουν από διάρροιες λόγω διατροφής, παρουσιάζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού λόγω των τοπικών συνθηκών. Κάποια πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες ή είναι ακόμη και χειρουργημένα. Σε λίγο έρχεται χειμώνας και θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και τον καιρό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτά τα παιδιά που ζουν τον «εφιάλτη» της προσφυγιάς στον ξύπνιο τους, βασανίζονται κι από πραγματικούς εφιάλτες που δεν τους επιτρέπουν να ησυχάσουν ούτε καν στον ύπνο τους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν επανειλημμένα εκκλήσεις, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των χιλιάδων παιδιών που συνωστίζονται στις προσφυγικές δομές της χώρας.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η εκπεφρασμένη και καθημερινά υλοποιούμενη ρατσιστική και αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης της Ν. Δ. και των τοπικών εκφραστών της.
Με χαραγμένα στην μνήμη μας τα γεμάτα απόγνωση και πόνο μάτια των προσφύγων – μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας (Λέσβου) και στον καταυλισμό του Καρά – Τεπέ απαιτούμε άμεσα την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση λειτουργία του Δημόσιου Νηπιαγωγείου εντός του καταυλισμού του Καρά – Τεπέ και την έναρξη των διαδικασιών ώστε να μπορούν να φοιτούν και τα παιδιά σχολικής ηλικίας του ΚΥΤ Μόριας σε δημόσιες σχολικές μονάδες, ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως εκπαιδευτικό κίνημα και ως ελληνική κοινωνία για τα παιδιά αυτά.
Για τα παιδιά αυτά που ο καθημερινός τους ορίζοντας είναι το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που ζουν, για τα παιδιά αυτά που δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι σε παιδική χαρά και αθλητικό κέντρο, για τα παιδιά αυτά που βιώνουν έναν σκληρό και άδικο αποκλεισμό από τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε γι’ αυτά λίγες ώρες ξενοιασιάς και χαράς μέσω της φοίτησής τους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Παράλληλα για άλλη μια φορά θα το πούμε ξεκάθαρα:

Το εργατικό, το λαϊκό και το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει με όλες του τις δυνάμεις και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες:

ü  Να αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματά τους, όπως ο βίαιος διωγμός και η εκκένωση χώρων, όπου διέμεναν εκατοντάδες προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους, η ανάλγητη και ρατσιστική ανάκληση από την κυβέρνηση της εγκυκλίου της απόκτησης ΑΜΚΑ, που αφορούσε την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, η κατάργηση της έφεσης  στην αίτηση ασύλου, το σφράγισμα των συνόρων του Έβρου με περαιτέρω εμπλοκή και ενίσχυση του στρατού στην φύλαξή τους, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για απελάσεις και επαναπροωθήσεις όσων ζητούν σωτηρία στην χώρα μας.
ü  Να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hotspots και τα camps.
ü  Να επιβάλει τη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους, ενάντια στις συμφωνίες Σένγκεν και Δουβλίνου, παλεύοντας – διεκδικώντας για άδειες διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία, αλλά με ισότιμα δικαιώματα.

Ως Παρεμβάσεις, είχαμε και έχουμε, από την αρχή, ξεκάθαρη θέση για το θέμα:  Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα παιδιά, στο πρωινό πρόγραμμα (και κατάργηση των ΔΥΕΠ) καθώς και των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.
                                     
Η ρατσιστική πολιτική του υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται, ο αντεργατικός και αντι-εκπαιδευτικός κατήφορος του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται και δεν έχει τελειωμό, δείχνοντας με εκκωφαντικό τρόπο πώς η κυβέρνηση της ΝΔ εννοεί την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Συνεχίζει στο δρόμο της επιλογής των ΔΥΕΠ που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των ξεχωριστών απογευματινών «δομών», της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό, καθώς και όλων των ρατσιστικών εγκυκλίων και μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης που εμποδίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (εγγραφή τους σε σχολεία που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, απουσία μεταφορικών μέσων για την μετακίνησή τους στα σχολεία κ.λπ.). Με ένα σμπάρο όμως το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί να χτυπήσει δύο τρυγόνια: και τη δημιουργία δομών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς που όχι μόνο δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου! Ακόμα χειρότερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή του δόγματος "νόμος, τάξη και βία" και τις συνεχείς αστυνομικές καταδρομικές επεμβάσεις σε χώρους – καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών οδηγεί εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους σε κέντρα κράτησης, στην απομόνωση και έξω από την εκπαίδευση, ενώ είναι σε καθεστώς αίτησης ασύλου και τα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στα σχολεία. Από την άλλη μεριά πληθαίνουν καθημερινά οι συνεχείς αναφορές κυβερνητικών και μη πολιτικών στελεχών του δεξιού και ακροδεξιού πολιτικού φάσματος περί δήθεν «εισβολής» αλλόθρησκων – μουσουλμάνων θέλοντας να δικαιολογήσουν τις πολιτικές του απηνούς διωγμού που έχει ήδη εξαπολύσει και ετοιμάζεται να εντείνει σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση της ΝΔ αναμοχλεύοντας τα πιο βαθιά συντηρητικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό και φέτος η πλειονότητα των προσφυγόπουλων που διαβιούν στη χώρα μας, παραμένουν εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Το ΥΠΑΙΘ δεν κάνει καμία αναφορά στην εκπαίδευση των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης τον Μάρτιο του 2019 ανέρχονταν στους 3774 (εκ των οποίων 94% αγόρια, 6% κορίτσια και 7% κάτω των 14 ετών), με 2032 εξ’ αυτών εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, και 622 παιδιά άστεγα(!), χωρίς φροντίδα, ευάλωτα και έκθετα σε κάθε είδους θυματοποίηση ή εκμετάλλευση.
Οι Παρεμβάσεις θεωρούν πως η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης στην εκπαίδευση των προσφύγων αποκλείει χιλιάδες παιδιά από αυτή υπονομεύοντας το βασικό δικαίωμα τους σε αυτήν, καθώς τους αποκλείει από την εκπαίδευση και δεν δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής μάθησης. Επιπλέον, χιλιάδες από τα παιδιά αυτά δεν φοιτούν σε καμία εκπαιδευτική δομή, ενώ ακόμα και αυτά, που φοιτούν σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη φοίτηση και την ένταξή τους.
Η έλλειψη πολλών τάξεων υποδοχής καθιστά αδύνατο για τα παιδιά να αποδώσουν, μαθησιακά, στο πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας των σχολείων (πολυπληθείς τάξεις, διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο των προσφυγόπουλων, διαφορετικά επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας...), παρά τις προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών που, πρακτικά, χωρίς καμιά επιμόρφωση σε θέματα εκπαίδευσης προσφύγων και διδασκαλίας των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας και χωρίς ουσιαστική στήριξη, παλεύουν να τα κρατήσουν στο σχολείο, διαμορφώνοντας συνήθως μόνοι τους το εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους και αφιερώνοντας χρόνο εκτός τάξης. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργούνται άμεσα τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία όπου φοιτούν προσφυγόπουλα (σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) γιατί η έλλειψή τους αποθαρρύνει τα προσφυγόπουλα από τη φοίτηση τους στο σχολείο, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στα ελληνικά και στα υπόλοιπα μαθήματα και τελικά καλλιεργείται το έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων αποκλεισμού.

 Απαιτούμε για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών:
 - Να ενταχθούν στις τάξεις του πρωινού προγράμματος με: Α) Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, Β) Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, Γ) Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες, Δ) Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών τους.
- Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.
- Κεντρική μέριμνα και ευθύνη του κράτους για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα, στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών.
- Εγγραφή όλων στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.
- Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου) για την εκπαίδευση προσφύγων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε οικίες προς τα σχολεία φοίτησής τους.
- Επιστροφή των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους, όπως ζητούν  δάσκαλοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους  και αυτών, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, με μεταστέγαση από στρατόπεδα σε δημόσιες δωρεάν δομές εντός αστικού ιστού.
- Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.

Την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της και να φυλακίσει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να τους ξαναστείλει πίσω, εμείς οι εκπαιδευτικοί απαιτούμε ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στην χώρα μας ελευθερία στη μετακίνηση και να έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στην σίτιση και στην στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες, αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ-ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΥΠΑΙΘ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών
του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου