συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Nα μην επιτρέψουμε στη νεοφιλελεύθερη «κανονικότητα» να επιβληθεί στα σχολεία και την κοινωνία! (με αφορμή τη συνάντηση ΟΛΜΕ-ΥΠΑΙΘ την Πέμπτη 21/11)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ 

OXI ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ, ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

Nα μην επιτρέψουμε στη νεοφιλελεύθερη «κανονικότητα» να επιβληθεί στα σχολεία και την κοινωνία!
(με αφορμή τη συνάντηση ΟΛΜΕ-ΥΠΑΙΘ την Πέμπτη 21/11)

Έχουμε μπει σε βαρύ, νεοφιλελεύθερο χειμώνα. Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να υλοποιεί τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και των μνημονίων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην πιο ακραία μορφή τους. Πωλούνται τα πάντα, ιδιωτικοποιούνται κοινωνικά αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες με την καραμέλα του σπάταλου κράτους, με πρώτη τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και παραδίδονται σε ιδιώτες εκτάσεις, δάση, αιγιαλός… Επιβάλλονται η παγίωση  των περικοπών, το γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων, αλλά και των λαϊκών δικαιωμάτων… «Νόμος και τάξη» σε κάθε επίπεδο…. να μην επιβιώνει ρουθούνι ενδεχόμενης κοινωνικής αμφισβήτησης και ανεξέλεγκτου….. Στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων αντί για στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση…. Ξερονήσια λένε για τους «ανεπιθύμητους»… και μαζί με το κυνηγητό των προσφύγων, οξύνεται η άγρια αστυνομική βία και καταστολή με συνεχείς εισβολές σε ΑΣΟΕΕ και Εξάρχεια, αλλά και σε βάρος όποιου τολμά να διαμαρτύρεται.  Η επιβολή της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της υπηρετικού προσωπικού πάνω στους πολλούς. Άνεργοι με προοπτική για εργασία των 400 ευρώ… η ανάπτυξη για το κεφάλαιο φέρνει περισσότερη κακοπληρωμένη και απλήρωτη εργασία, μεγαλύτερη φτώχεια για τον εργαζόμενο. Οι κοινωνίες των ελάχιστων που καλοπερνούν και των εκατομμυρίων αποκλεισμένων είναι εδώ! Οι τραπεζίτες παίρνουν με νόμο - συγχώρεση για θαλασσοδάνεια κερδίζουν το ακαταδίωκτο. Νομιμοποίηση οικονομικού εγκλήματος και του «μαύρου χρήματος»…. φοροαπαλλαγές για τους έχοντες… αύξηση του κόστους διαβίωσης για τους μη έχοντες… Η κρατική βία οξύνει τη δικαστική εκτράχυνση με μεγάλες ποινές για παραδειγματισμό στους συλληφθέντες σε διαμαρτυρίες. Η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων, όπου υπήρχαν και της διαμεσολάβησης μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου, ο κρατικός έλεγχος στα σωματεία με ηλεκτρονικό φακέλωμα, παρέμβαση στη λήψη αποφάσεων για απεργία με ηλεκτρονική ψηφοφορία και 50%+1, είναι στοιχεία από το νέο ελντοράντο των «επενδυτών»… Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, με μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές πολλών κατηγοριών… τα κανόνια των ασφαλιστικών εταιρειών που θα διαχειρίζονται την επικουρική ή όλη την σύνταξη είναι μπροστά μας.
Έρχεται η διάλυση του σημερινού σχολείου και η δημιουργία ενός ευέλικτου και πιο ταξικού της καπιταλιστικής αγοράς… με χιλιάδες λιγότερους μαθητές και λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι 12000 αναπληρωτές στη Δ.Ε., η άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε μαζικούς μόνιμους
διορισμούς, η εφαρμογή του προσοντολογίου για τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, η σκληρή και τιμωρητική του επιβολή με τα πωλούμενα πανταχόθεν χαρτιά-«προσόντα», ο στόχος για καθολική αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών και   «αυτονομία», η κατηγοριοποίηση που σπάζει το ενιαίο της χρηματοδότησης και των αναλυτικών προγραμμάτων, η είσοδος γονέων και δήμων με ρόλο επόπτη του εκπαιδευτικού έργου, το εθνικό απολυτήριο, η τράπεζα θεμάτων, η βάση του 10 και ο δραστικός περιορισμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και η επιλογή στελεχών μάνατζερ… είναι τα επόμενα βήματα της νεοφιλελεύθερης ισοπέδωσης.  
Για την συνάντηση την Πέμπτη 21-11, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επισημάνουμε:
  1. Για τους διορισμούς της ειδικής αγωγής και την σύσταση οργανικών στα τμήματα ένταξης. Η μεγάλη καθυστέρηση διορισμών Ειδικής Αγωγής και της ανακοίνωσης της αναλογίας  μεταξύ Α/θμιας και Β/μιας, αποπροσανατολίζει από το βασικό πρόβλημα, που είναι λίγοι αριθμητικά διορισμοί, με πίνακες φτιαγμένους με το πιο σκληρό προσοντολόγιο-αξιολόγηση. Σύσταση οργανικών και βέβαια λάθη και ανακοινοποίηση πινάκων, που δεν καλύπτουν ούτε τις μισές από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά ούτε τον αριθμό ειδικής αναπληρωτών φέτος (2300 ΣΜΕΑΕ-ΤΕ, 1300 παράλληλη στήριξη). Διαφαινόμενη εξαφάνιση της παράλληλης τα επόμενα χρόνια, από δήλωση στη συνάντηση. Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συσταθούν χιλιάδες ακόμα οργανικές και να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς.
  2. Για τους διορισμούς μονίμων γενικής καθώς και για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών το επόμενο καλοκαίρι, κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών (ΓΕΛ, Γυμνάσια, ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Προσφυγική εκπ/ση, Σχολεία Φυλακών κ.α.). Καμία ουσιαστική απάντηση για τους μόνιμους διορισμούς που ήδη το ΥΠΑΙΘ έχει παραπέμψει για μετά το 2021, στο πλαίσιο της «βιωσιμότητας του συστήματος». Ο μεγάλος αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών που ξεπερνά φέτος τις 37000, δείχνει την γενική κατεύθυνση, που είναι παγίωση και αύξηση της ελαστικής εργασίας. Καθόλου δεν ενδιαφέρει το ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά συμπλρηρώνονται μετά το Νοέμβρη. Όμως, επέμειναν στην άρνηση πρόσληψης 1067 αναπληρωτών και ότι πρέπει να υπάρχει σχετική ποινή. Σε λίγες ώρες βγήκε εγκύκλιος, που καλεί να δηλώσουν ονομαστικά προτίμηση στα πάνω από 700 κενά πανελλαδικά στη β/θμια, με προβλεπόμενη 2ετή ποινή. Εμείς απορρίψαμε τη λογική των ποινών και τονίσαμε την έλλειψη κινήτρων εξαιτίας των αλλαγών με το προσοντολόγιο (απαξίωση της προϋπηρεσίας και του βασικού πτυχίου) και την ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης των αναπληρωτών με μέτρα για αύξηση μισθού, δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακίνηση. Είναι επιλογή του συστήματος η αποδόμηση του Δημόσιου σχολείου, η επιβολή του προσοντολογίου-αξιολόγησης παντού και η διαφήμιση των ιδιωτών. Είναι προφανές ότι ο κλάδος πρέπει να δώσει σκληρούς αγώνες για να πετύχει μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
  3. Στα πάγια αιτήματα του κλάδου για αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, επαναφορά ωραρίου στο πριν του ‘13, μετακινήσεις μέχρι 2 σχολεία, σύνταξη στα 60 με 30 έτη, αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση μαθητών ανά τμήμα, δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση. Αντίθετα στις επιχειρούμενες κρατικές αναδιαρθρώσεις τις οποίες συνεχίζει συνεκτικά με τις προηγούμενες εκδοχές η κυβερνητική πολιτική, δεν σηκώνει μύγα στα σπαθί της και θα προωθείται στο ακέραιο: με περικοπές και διαρκή συρρίκνωση.
  4. Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, συντάσσεται, θα κατατεθεί Δεκέμβρη και θα ψηφιστεί τον Γενάρη. Θα αφορά αξιολόγηση και αυτονομία σχολικών μονάδων, νέο τρόπο επιλογής στελεχών, δομές, συμβούλους, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, πρότυπα και πειραματικά. Παρόλο που ήδη εφαρμόζεται το νέο ΓΕΛ με Εθνικό Απολυτήριο, για τον υπάρχοντα νόμο μελετάται η ύπαρξη τριών κατευθύνσεων με 4 ομάδες προσανατολισμού και μείωση του 7ωρου, μια «θεραπεία» όπως ειπώθηκε του νόμου Γαβρόγλου. Το δικό τους σχέδιο για το ΓΕΛ θα εφαρμοστεί συνολικά σε βάθος 3ετίας. Έτσι, το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ως προϋπόθεση για τη λήψη του απολυτηρίου, η Τράπεζα θεμάτων, η βάση του 10, όπως βεβαίως και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, πάνε μάλλον για λίγο αργότερα. Με αφορμή και τις απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις του «λαγού» Αντωνίου, του νέου προέδρου του ΙΕΠ εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο θέμα της αξιολόγησης κι είπαν τελικά ότι είναι πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμά της το ψήφισε ο ελληνικός λαός και ήδη το υλοποιούν.
  5. Θέσαμε επίσης το ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων με βάση και την πληροφόρηση από Νέα Σμύρνη και Β΄ Αχαϊας και ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι και σημείωσαν το θέμα δίχως σχόλια, παρά την σχετική εγκύκλιο Ζαχαράκη από 22/10.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα: ψήφιση αντιλαϊκού προϋπολογισμού, με νέες μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Μείον 134 εκατομμύρια στην Παιδεία κλπ. Πολυνομοσχέδιο για την β΄/ θμια, αλλά και τα ΑΕΙ, στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Και βέβαια νέο αντιασφαλιστικό νόμο ισοπέδωσης των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού. Πρόκειται για συνολική επίθεση σε βάρος του λαού και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Από την αντίπερα όχθη το φοιτητικό κίνημα που δυναμώνει ξανά με μαζικές ΓΣ, με καταλήψεις σχολών και δυναμικά συλλαλητήρια ενάντια στην  κατάργηση του ασύλου και τα αντιδραστικά σχέδια για την Τριτοβάθμια, τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια ενάντια στο αναπτυξιακό νόμο, που αν και δεν εντάσσονταν σε κανένα σχεδιασμένο απεργιακό αγώνα από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, είχαν μεγάλη συμμετοχή και παλμό, η μαζικότατη πορεία του Πολυτεχνείου, δίνουν ελπίδα και τις βάσεις για να χτιστούν μέτωπα αντίστασης σε συντονισμό με φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε:
  • Κινητοποίηση στις 29/11, στο Υπουργείο Παιδείας, 13.00μμ και σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευσης. Κάλεσμα σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να συμμετέχουν και να στηρίξουν με στάσεις εργασίας την κινητοποίηση.
  • Το Σάββατο 30/11, στις 12μμ στην πλατεία Κοραή, συγκέντρωση ενάντια στο νέο ασφαλιστικό της ΝΔ  και συμμετοχή στην εργατική διαδήλωση για ΣΣΕ, μισθούς, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Παρέμβαση διαμαρτυρίας για τα εργασιακά δικαιώματα, με έμφαση στις άδειες μητρότητας, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, 14.00, Υπουργείο Εργασίας.
  • Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 6/12 στις 12.00 στα Προπύλαια και στις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκέμβρη στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.
  • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 13.00, Προπύλαια.
  • 24ωρη Απεργία την μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, με μαχητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα καταδίκης και αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε.
  • Από τις 9 Δεκέμβρη ο κλάδος να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, αλλά και σε εκτάκτες ΓΣ, οι συνάδελφοι ενημερώνονται και οργανώνονται για τη λαίλαπα που προωθεί η ΝΔ σε Παιδεία, ασφάλιση και σύνταξη, αλλά και για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Καλούμε τις ΓΣ να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, με ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ 21/12.
  • Συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 9/1 με απεργιακή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ, για να τιμήσουμε τον αγωνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε από στέλεχος της ΝΔ το 1991, με διαδηλώσεις καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.
  • 16 και 17 Γενάρη, 48ωρη Απεργία για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την πρώτη μέρα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και τη δεύτερη Πανελλαδικό στην Αθήνα. Νέες ΓΣ και ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά.
Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), στην τελευταία  συνεδρίασή του, καταψήφισε  όλες τις αγωνιστικές προτάσεις που κατατέθηκαν, υπονομεύοντας κάθε προοπτική αγώνα από τον κλάδο, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και μάλιστα δεν αποφασίστηκε συνεδρίαση του ΔΣ την επόμενη βδομάδα, με πρόσχημα το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (3-5/12).
Καλούμε όλα τα σωματεία ΠΕ και ΔΕ που συμμετέχουν σε συσκέψεις συντονισμού να καλέσουν νέα αποφασιστική σύσκεψη σχεδιασμού, κλιμάκωσης και απεργιακών κινητοποιήσεων για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ να αντιμετωπίσουν  τα αντιλαϊκά (προϋπολογισμός 2020, φορολογία κλπ), αντιεκπαιδευτικά (νόμος Κεραμέως/Γαβρόγλου κλπ), αντιασφαλιστικά μέτρα (νέος νόμος Βρούτση), αλλά και την ένταση της κρατικής καταστολής, και με αιτήματα αιχμής-άξονες πάλης: μαζικούς διορισμούς μονίμων/ όχι σε κάθε είδους αξιολόγηση/ αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις/ κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών (Κατρούγκαλου κλπ) και αντισυνδικαλιστικών νόμων, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ενισχύσουν και να συντονίσουν τις προτεινόμενες κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης, ΟΟΣΑ, Ε.Ε.
ΝΟ PASARAN!
26/11/19





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου