συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΕΑΚ ΥΠΠΟ: Η «έγκριτη» κ. Κώττη, οι δήθεν διαρροές και τα αρχαία της Βενιζέλου

οι αλήθειες αυτές γίνονται γνωστές σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια ανθρώπων που οργίζονται με όσα σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό σε βάρος των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Αναδημοσίευση από το μπλογκ της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο Υπ. Πολιτισμού:

Μας εξέπληξε και πάλι η …δαιμόνια ρεπόρτερ του Liberal.gr Αγγελική Κώττη που ευφηύρε «σκανδαλώδη διαρροή» εγγράφων από τον φάκελο που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να αντικρούσει τα επιχειρήματα των φορέων που έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης Μενδώνη για το ξήλωμα των μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Ας ενημερώσει κάποιος όσους υφαίνουν τέτοια σενάρια, με τρόπο για να μην πέσουν και απότομα από τα σύννεφα, αυτό που γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της νομικής: οι γραπτές απόψεις που είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η Διοίκηση στο ΣτΕ είναι δημόσια έγγραφα για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώνονται από το ίδιο το ΣτΕ εγκαίρως, νομίμως και υποχρεωτικά οι προσφεύγοντες, προκειμένου να ετοιμάσουν, όπως προβλέπεται δικονομικά, την δική τους απάντηση.

Ας τους ενημερώσει επίσης κάποιος πως στις Δημοκρατίες οι δικογραφίες είναι ανοιχτές και προσβάσιμες από όλους τους διαδίκους. Οι δίκες με κλειστές ή μυστικές δικογραφίες, με τις οποίες η ίδια η κ. Κώττη προφανώς συντάσσεται όταν γράφει για “ατόπημα με το οποίο δίνεται η ευκαιρία σε αντίπαλο να γνωρίζει εκ των προτέρων τις θέσεις του ΥΠΠΟΑ”, υπάρχουν ΜΟΝΟ σε ανελεύθερα καθεστώτα. Αντιθέτως στις δημοκρατίες, ακόμη και τις τύποις, δεν υπάρχουν μυστικές ή κλειστές δικογραφίες.

Ειδικά στο ΣτΕ η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει εγκαίρως (30 μέρες πριν) της απόψεις της, ακριβώς για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο και στους αντιδίκους να λάβουν γνώση για να ετοιμάσουν την απάντησή τους. Αυτό επιβάλλει η δικονομική αρχή της ισότητας των όπλων, βασική αρχή του κράτους δικαίου.

Δεν υπάρχει τίποτα σκανδαλώδες εδώ, παρά μόνο στα μυαλά της κ. Κώττη και των υποβολέων της, που από ό,τι φαίνεται θα επιθυμούσαν μυστικές διαδικασίες και δίκες, που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα.

Σκανδαλώδες είναι, αντιθέτως, το ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση στο ΣτΕ φάκελο για την αίτηση αναστολής που είχε γίνει από το καλοκαίρι, παρακωλύοντας την εκδίκασή της. Σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 10 μέρες πριν την δικάσιμο της 6/11, το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καταθέσει απόψεις για όλες τις αιτήσεις ακύρωσης ως όφειλε, παρότι το ίδιο ζήτησε να επισπευστεί η εκδίκαση! Προφανώς, όπως μαθαίνουμε τώρα από την κ. Κώττη, για να “μην γνωρίζουν οι αντίδικοι” τα σκανδαλώδη επιχειρήματά του; Αυτό λέγεται ομολογία ενοχής, πάντως!

Άνθρακες ο θησαυρός

Εντάξει, όλοι έχουν εμπεδώσει πως δε θέλετε τα αρχαία της Βενιζέλου να μείνουν στη θέση τους και έχετε πλήρως ευθυγραμμιστεί, όπως και σε όλα τα θέματα άλλωστε, με την αγαπημένη σας πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, την οποία υπερασπίζεστε σταθερά, με σθένος και πάθος αξιοζήλευτα.

Αλλά, επιτέλους, συγκρατήστε κάπως το μένος σας. Οι φορείς που άσκησαν τα νόμιμα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τους νόμους και το Σύνταγμα δεν είναι δυνατόν να αποκαλούνται σε ένα στοιχειωδώς σοβαρό δημοσιογραφικό κείμενο «αντίπαλοι» ή «οι έχοντες επιλέξει την αντιπαράθεση με το κράτος»! Γελάει ο κόσμος. 

Κάντε μια φορά και ένα ολοκληρωμένο, σφαιρικό, κάπως αντικειμενικό (λέμε τώρα) ρεπορτάζ, έτσι για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ… Ένα ρεπορτάζ που να μη βγάζει μάτι πως είναι πέρα για πέρα στρατευμένο, πως για πηγή του δεν έχει αποκλειστικά τον 5ο όροφο της Μπουμπουλίνας, που να μην είναι γεμάτο με τερατολογίες, ψέματα και παραμύθια της Χαλιμάς…

Ας εξετάσουμε λίγο αναλυτικότερα τη νέα αυτή δημοσιογραφική «πατάτα»

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, δυο βδομάδες περίπου πριν την εκδίκαση της αίτησής τους στο ΣτΕ που έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας παραχώρησαν κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.


Η «έγκριτη» ρεπόρτερ του Liberal.gr δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα από όσα μετέδωσε αναλυτικά το ΑΠΕ σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκεί. Δεν είδε ούτε άκουσε όσα μετέδωσαν από την συνέντευξη άλλοι δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ όπως ο Γιώργιος Λάλιος στην Καθημερινή η Βασιλική Τζεβελέκου στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή.

Δεν είδε ούτε άκουσε όσα μετέδωσαν για το θέμα άλλες εφημερίδες, όλου του πολιτικού φάσματος, από τον Ελεύθερο Τύπο μέχρι τον Ριζοσπάστη, ραδιοφωνικοί σταθμοί όπως 9,84 , ηλεκτρονικά μέσα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως ο Ημεροδρόμος και το Voria.gr.

«Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες πήγαν σύννεφο» στη συνέντευξη τύπου, κατά την κ. Κώττη. Και άντε, ας πούμε πως δεν συμμερίζεται τίποτα από όσα είπαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων που τους απεχθάνεται βαθιά έτσι κι αλλιώς (έκτος από τους φίλους της ΠΟΕΥΠΠΟ, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…), όπως και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αλλά, «ψέματα και συκοφαντίες» και όσα είπε η Κλεοπάτρα Θεολογίδου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, «ψέματα και συκοφαντίες» και η πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθηγήτρια Μαρία Παναγιωτίδου; «Ψέματα και συκοφαντίες» και το βαρυσήμαντο μήνυμα του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου που έκανε αίσθηση σε όλους; «Ψέματα και συκοφαντίες» και η παρέμβαση καταπέλτης του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών και καθηγητή Βυζαντινών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, Τζον Χάλντον;

Όχι. Αυτό που ενόχλησε την κ. Κώττη και τις «πηγές» της δεν ήταν ψέματα και συκοφαντίες. Ήταν αλήθειες που τους πόνεσαν. Και περισσότερο από όλα τους ενόχλησε και τους πανικόβαλε το γεγονός πως οι αλήθειες αυτές, μεταξύ των οποίων και οι αποκαλύψεις για τις δικές τους ψευτιές και τις μεθοδεύσεις, λέγονται πλέον δημόσια και επώνυμα, από ανθρώπους που δεν φοβούνται να μιλήσουν. Τους ενοχλεί και η συστράτευση τόσων φορέων και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό εναντίον της καταστροφικής πολιτικής του Υπουργείου.

Και βέβαια το γεγονός πως οι αλήθειες αυτές γίνονται γνωστές σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια ανθρώπων που οργίζονται με όσα σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό σε βάρος των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Έτσι, σκέφτηκαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Από όλα τα σημαντικά που ακούστηκαν και αποκαλύφθηκαν στη συνέντευξη τύπου είπαν να απομονώσουν την καταγγελία που έκανε δημόσια η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα (την οποία μάλιστα αποφεύγει να κατονομάσει η «έγκριτη και αντικειμενική» ρεπόρτερ) πως το ΥΠΠΟΑ, με τις έγγραφες απόψεις που κατέθεσε στο ΣτΕ, επιχειρεί να παραπλανήσει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ψευδώς πως στο διάστημα 2017 – 2019 δεν έγινε καμία απολύτως εργασία στον σταθμό Βενιζέλου!

Η είδηση ήταν αυτή, αλλά βέβαια ήταν πολύ ενοχλητική για να αναπαραχθεί ως τέτοια από την «έγκριτη» γραφίδα. Αν’ αυτού στήνει με τις «πηγές» της του 5ου ορόφου της Μπουμπουλίνας ένα ωραίο παραμύθι με δήθεν «διαρροές», με προαναγγελία… ελέγχων (;) για αυτές εντός του ΥΠΠΟΑ και άλλες φαιδρότητες. Κι επειδή το παραμύθι πρέπει να έχει και δράκο, πασπαλίζει το πόνημα και με ολίγη από κινδυνολογία πως η λύση της κατασκευής με τα αρχαία στη θέση τους θα οδηγήσει στο να… πέσει το μετρό στο κεφάλι μας!

Προς μεγάλη απογοήτευση της κ. Κώττη, δεν υπάρχουν «σκανδαλώδεις διαρροές». Αυτό που είναι σκανδαλώδες είναι το έγκλημα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό. Σκανδαλώδεις είναι οι μεθοδεύσεις τους και τα ψέματα που διακινούν ανερυθρίαστα, ακόμη και προς το ΣτΕ! Σκανδαλώδης είναι η συγκάλυψη του εγκλήματος από λιγοστές πια πένες του πολιτιστικού ρεπορτάζ και η χείρα βοηθείας που άκριτα προσφέρει η «έγκριτη» ρεπόρτερ στους πολιτικούς ενορχηστρωτές του εγκλήματος.  Σκανδαλώδης είναι ο τρόπος που λειτουργεί η συγκεκριμένη δημοσιογράφος ως κύμβαλον αλαλάζον.

ΥΓ. Αν αυτές οι αστειότητες είναι όλα κι όλα όσα έχει να πει η πολιτική ηγεσία, διά της κ. Κώττη, για τα θέματα που έθεσε επί τάπητος η συνέντευξη τύπου των φορέων, τότε γίνεται φανερό και σε ποιο αδιέξοδο και πανικό έχει πλέον περιέλθει… Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου