συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

A΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Διακήρυξη για την Εργατική Πρωτομαγιά 2024

Συνάδελφοι/σες

138 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Σικάγο που άνοιξε τον δρόμο στην καθιέρωση του οκταώρου, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας αντιμέτωπο με την κυβερνητική ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων, ενώ ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει με την προοπτική ενός γενικευμένου πολεμικού μακελειού:

- Η ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια σε ρεύμα-τρόφιμα-καύσιμα-ενοίκια λεηλατούν τον μισθό μας. Οι αυξήσεις κατά 1,5 ευρώ τη μέρα είναι μνημείο ντροπής και κοροϊδίας, τη στιγμή που πακτωλός δις δημοσίου χρήματος χαρίζεται απλόχερα σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, τραπεζίτες και για πολεμικούς εξοπλισμούς. Συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι όλες οι κοινωνικές τραγωδίες των τελευταίων χρόνων, από το έγκλημα στα Τέμπη έως τη βιβλική καταστροφή με τον πρώτο καύσωνα ή τον πρώτο χιονιά στον Έβρο, στη Ρόδο, τον θεσσαλικό κάμπο και την αττική οδό.

- Το σκόπιμα υποστελεχωμένο ΕΣΥ ιδιωτικοποιείται ολοταχώς με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέλαση των μεγαλοεπιχειρηματιών και στον χώρο της υγείας.

- Η κατάργηση του οκταώρου, η νομιμοποίηση του 13ώρου και του εξαήμερου, η υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας, οι απολύσεις στη Λάρκο, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και άλλα εργοστάσια αποδεικνύουν περίτρανα ότι κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση-εργοδοτικοί φορείς θεωρούν τον εργαζόμενο κόσμο «δημοσιονομικό κόστος» για τα υπερκέρδη των λίγων και αναλώσιμο υλικό κάτω από το όριο της επιβίωσης, χωρίς προσωπική ζωή και ελεύθερο χρόνο.

- Η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων –που είναι εργοδοτικές δολοφονίες- αποτυπώνουν την απαίτηση για ολοένα και πιο εντατική εργασία χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

- Προκειμένου να επιβληθεί σαν οδοστρωτήρας ο εργασιακός μεσαίωνας, οι κυρίαρχοι κύκλοι απαιτούν σιγή νεκροταφείου με την κήρυξη κάθε απεργίας ως παράνομης, την καταστολή των συνδικάτων και τις διώξεις αγωνιζόμενων εργαζομένων, την αστυνομική καταστολή.

- Σε αυτό το τοπίο, η συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ στη σφαγή στη Γάζα, η υποστήριξη της μαριονέτας των ΗΠΑ Ζελένσκι στην Ουκρανία και η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ερυθρά Θάλασσα εμπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα μας στη δίνη των ανταγωνισμών και των αλληλο-εκβιασμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Να κάνουμε την οργή και την αγανάκτησή μας δύναμη αγώνα και ανατροπής, διαδηλώνοντας την 1η Μάη για ψωμί-αυξήσεις-εργασιακή αξιοπρέπεια-παιδεία-υγεία-δημοκρατία-ειρήνη!

- Για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αναπλήρωση όλων των απωλειών μας και ριζική βελτίωση της αγοραστικής μας δύναμης.

- Για την προάσπιση του οκταώρου και για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλον τον λαό. Μέτρα στήριξης και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.

- Για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας, ενέργειας και κοινωνικής ασφάλισης ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησή τους.

- Για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του απεργιακού δικαιώματος στους χώρους δουλειάς.

- Για να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, την Ερυθρά Θάλασσα και την Ουκρανία. Άμεση επιστροφή της φρεγάτας «Ύδρα», έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από την Ελλάδα. Έξω οι ιμπεριαλιστές από την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

- Για την ειρήνη, την ανεξαρτησία, την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών και τη συλλογική τους ευημερία.

Γιατί οι εργαζόμενοι παράγουμε με τον μόχθο μας τον πλούτο, δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν! Γιατί οι πολιτικές που περιφρονούν τις ανάγκες μας μπορούν και πρέπει να ανατραπούν! Γιατί η μόνη δύναμη που θα κρίνουν το μέλλον είναι οι ανυποχώρητοι και αποφασιστικοί μας αγώνες!

 Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς για τη ζωή και τον κόσμο που μας αξίζουν!

 

-------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου