συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παρεμβάσεις Δημοσίου: Ενημέρωση για τη σύσκεψη της ΕΔΟΘ με τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα (Δευτ. 23/3)


Στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 23/3 με τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και τα πρωτοβάθμια σωματεία, στα πλαίσια των αποφάσεων της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ για κινητοποίηση με αίτημα την επάνοδό τους στη δουλειά, φάνηκαν με πιο καθαρό τρόπο τα αδιέξοδα της γραφειοκρατικής λειτουργίας και της χρόνιας επίδρασης του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αφού χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για πάρει μια πρωτοβουλία η ΕΔΟΘ για τη διαθεσιμότητα, το αποτέλεσμα ήταν μια σύσκεψη χωρίς το παραμικρό σχέδιο, με ευθύνη του προεδρείου της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ αρκέστηκαν σε μια αποσπασματική ενημέρωση και σχόλια για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, παραπέμποντας τα πάντα στην ΑΔΕΔΥ, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για αγωνιστική κινητοποίηση για την επόμενη βδομάδα.

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ διευκολύνθηκαν από τη στάση της παράταξης του ΜΕΤΑ που ταυτίστηκε με το νομοσχέδιο και χαμήλωνε τον πήχη των διεκδικήσεων, λόγω των γενικότερων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ενώ στάθηκε απαξιωτικά στην αγωνία των συναδέλφων που απαιτούσαν σαφείς τοποθετήσεις για τα πολλά γκρίζα σημεία του νομοσχεδίου και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, στάση που οδήγησε και στη διάλυση της σύσκεψης.

Οι Παρεμβάσεις τοποθετήθηκαν συνολικά για το νομοσχέδιο, το οποίο δεν καλύπτει πάγιες θέσεις των διεκδικήσεων των κλάδων (γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση της αξιολόγησης, πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή δικαστικών, κ.ά.). Ιδιαίτερα στάθηκαν στις ρυθμίσεις και στη στάση της κυβέρνησης για το καθεστώς της κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απολύσεων, στο οποίο το νομοσχέδιο δεν βάζει οριστικό τέλος. Η κινητικότητα όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά συνεχίζει να βάζει σε περιπέτειες και τώρα τους συναδέλφους, αλλά θα βάλει και σε πολύ μεγαλύτερες τους εργαζόμενους σε ένα εξάμηνο με την κατάθεση και νέου νομοσχεδίου. Οι συνάδελφοι από όλους τους κλάδους δεν επανέρχονται όλοι στις προηγούμενες θέσεις τους και ούτε όλοι σε οργανικές θέσεις, αλλά και σε προσωποπαγείς ανασφαλείς θέσεις. Δεν προβλέπεται η επαναφορά των συναδέλφων να μη συμψηφίζεται με τους προβλεπόμενους 15.000 διορισμούς. Δεν κατοχυρώνονται αναδρομικά τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων της περιόδου της καταστροφικής διαθεσιμότητας.

Οι Παρεμβάσεις επισήμαναν τον κίνδυνο από μια στάση σχολιαστή και διορθωτή νομοσχεδίων του συνδικαλιστικού κινήματος και των σωματείων, όπως επιχειρείται από άλλες δυνάμεις, αντί μιας αταλάντευτης στάσης να καθορίζουν τη θέση με τη βάση των διεκδικήσεων των εργαζομένων, που είναι σαφείς και καταγραμμένες μέσα από τους αγώνες. Αυτούς τους αγώνες που σήμερα μας οδήγησαν στο σημείο να διεκδικούμε το τέλος της διαθεσιμότητας και τη δικαίωση των συναδέλφων.

Για τις Παρεμβάσεις τα σωματεία πρέπει να καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στις κυβερνήσεις με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε ό,τι μας αφορά όλο το προηγούμενο διάστημα με αυτό το κριτήριο αντιμετωπίσαμε όλες τις αντιδραστικές κυβερνήσεις για τα συμφέροντα των εργαζομένων και με αυτό θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Επιμένουμε λοιπόν τα σωματεία να συνεχίσουν να έχουν θέση για τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής, να πάρουν θέση ενάντια στις προσωποπαγείς θέσεις και υπέρ της κατάργησης της κινητικότητας, ενάντια στα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» και στην αφαίρεση των διαθέσιμων από τον αριθμό των προγραμματισμένων προσλήψεων, στην επίκληση της διαφοροποίησης των πάγιων και μη αναγκών που οδηγούν σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην άρνηση της ακώλυτης μισθολογικής –βαθμολογικής εξέλιξης για όλους μέσα από τα τερτίπια για μισθολόγιο-σύμβαση, στην εμμονή στην αξιολόγηση που θα είναι «καλή», αλλά τι σημαίνει αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει...

Το ΠΑΜΕ είχε θετική στάση κριτικής στο νομοσχέδιο και στήριξε τη λογική για αγωνιστική κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα.

Προτείνουμε λοιπόν να αξιοποιηθεί η σύσκεψη της Πέμπτης 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην ΕΔΟΘ με σωματεία και φορείς της εκπαίδευσης για τα άλυτα και εκρηκτικά προβλήματα. Μαζί με την καταγραφή των προβλημάτων, των αιτημάτων και της θέσης των σωματείων και των φορέων να παρθεί και απόφαση για συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης 1/4 για το δικαίωμα στη δουλειά, για δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή και ενάντια σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απολύσεις, για την παιδεία και τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και νεολαίας, ενάντια στην πολιτική μνημονίων-χρέους-ΕΕ.

Παρεμβάσεις Κινήσεις-Συσπειρώσεις εργαζομένων στο δημόσιο Θεσσαλονίκης http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου