συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΑΡΣΙ: για την υγεία των αναγκών μας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
Οι εκλογές στις 25/1 έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εδώ και χρόνια καταδυναστεύουν τις ζωές μας και τον τόπο μας. Ανέδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού, κόντρα στο φόβο, επιθυμεί και ελπίζει να ανατραπεί η πολιτική της φτώχειας και της αιώνιας λιτότητας που μόνο στόχο έχει να χρυσοπληρώνονται οι τοκογλύφοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, να πλουτίζει το κεφάλαιο, οι ντόπιοι και ξένοι ολιγάρχες. Να ανατραπεί η πολιτική των συνεχών μειώσεων στους μισθούς, της κατάθλιψης της ανεργίας, των εξευτελιστικών ελαστικών σχέσεων εργασίας, της φορομπηξίας, της μετανάστευσης, της ανασφάλειας, της ταπείνωσης της ευρωεπιτροπείας..
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την εμμονή της για εξεύρεση λύσης χωρίς διαγραφή του χρέους και χωρίς ρήξη με το ασφυκτικό πλαίσιο του ευρώ και της ΕΕ και με την αποδοχή της επιτροπείας οδηγείται σε αδιέξοδο και διαψεύδει ακόμα και τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί σε ένα κομμάτι του λαού.. Για αυτό σοβαρά κομμάτια του κεφαλαίου των εγχώριων και ξένων καθεστωτικών δυνάμεων βρίσκουν έδαφος να πιέσουν και να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται το πλήρες αδιέξοδο της στρατηγικής της «διαπραγμάτευσης».. Παρά το ύφος cowboy του υπουργού στη «μάχη» των εντυπώσεων, η νέα κυβέρνηση υπαναχωρεί ακόμα και από το μεγαλύτερο μέρος του πολύ πίσω απ’ τις ανάγκες προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φτάσει να ζητάει νέα πακέτα «διάσωσης» για την εξυπηρέτηση του χρέους, την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων του ευρωσυμφώνου και την πιστή εφαρμογή του «προγράμματος» αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που τις βαφτίζουν, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, «μεταρρυθμίσεις», με την ΕΚΤ να σφίγγει συνεχώς τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα απειλώντας με άδεια ταμεία κατά το δοκούν...
Την ίδια στιγμή η δημόσια υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Κλείσανε δεκάδες νοσοκομεία, καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες, αποκλείστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι από τη δημόσια υγεία, ιδιωτικοποιήθηκαν δομές του δημόσιου συστήματος, διαλύθηκε πλήρως η πρωτοβάθμια περίθαλψη, επικράτησε η λογική της μείωσης του κόστους των υπηρεσιών πάση θυσία, ενισχύθηκε με κάθε τρόπο το ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην υγεία (ιδιωτικοί όμιλοι, φαρμακευτικές, κλπ). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την προσήλωση στους ίδιους «θεσμόυς» που είναι υπεύθυνοι για την κατασταση αυτή χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ως «εταίρους». Ως εκ τουτου δε λύνει τα πρόβληματα και δίνει γενικόλογες και ασαφείς υποσχέσεις με δηλώσεις μειωμένων προσδοκιών και «λιτού βίου» ενώ όποια θετικά μέτρα εξαγγέλλει (πχ κατάργηση 5ευρου) τα παραπέμπει στο Υπ. Οικονομικών και στην έγκριση της νέας Τρόικα ή θέλει να τα αντικαταστήσει με «ισοδύναμα» κοστολογημένα μέτρα.. Χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Συνεχίζεται η απλήρωτη υπερεργασία με την κυβέρνηση να εξαντλεί κάθε διαδικαστικό πρόσχημα για να διαθέσει τα δεδουλευμένα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη δόση για την εξυπηρέτηση του χρέους.. ενώ ούτε λόγος για τους ισοπεδωμένους μισθούς και το εξευτελιστικό ωρομήσθιο των 2.5-5 ευρώ της εφημερίας..
  • Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Τη στιγμή που 20.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει την τελευταία τετραετία, με 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 6000 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, τη στιγμή που κλινικές στην επαρχία και την Αθήνα κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή που περίπου 6000 νέοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό την τελευταία 5ετία, οι προσλήψεις αρχικά 450 γιατρών (από τις κρίσεις που εκκρεμούσαν από το 2009) και οι 800 θέσεις επικουρικών που έχουν εξαγγελθεί, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Καμία χρονική δέσμευση δεν υπάρχει για τις υπόλοιπες 3500 θέσεις υγειονομικών που έχουν εξαγγείλει το υπουργείο καθώς φαίνεται ότι σκοντάφτουν στο αμετακίνητο δημοσιονομικό όριο των 15.000 προσλήψεων που θα γίνουν σε όλο το δημόσιο κάποια στιγμή και στην «ιερή λογική το «δημοσιονομικού κόστους»!!
  • Διατηρείται και ενισχύεται το καθεστώς των επικουρικών διαιωνίζοντας την επισφαλή εργασία στη λογική των «προσωρινών αναγκών»?? φτιάχνοντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, μόνιμους και προσωρινούς. Διατηρείται ακόμα η λεγόμενη «κινητικότητα-διαθεσιμότητα» στο δημόσιο. Οι προσλήψεις αυτές καθώς και κάθε μορφή προσωρινής εργασίας (voucher, 5μηνα κτλ) απλώς ανακυκλώνουν την ανεργία, την εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες των τμημάτων και συνολικά του ΕΣΥ.
  • Ούτε λόγος για τις δομές τα κρεβάτια και τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει. 100 κλίνες ΜΕΘ και 110 κλίνες ΜΑΦ παραμένουν κλειστές. Οι δημόσιες δομές αφήνονται στην τύχη τους με το υπουργείο να προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη της αντιμετώπισής της ανθρωπιστικής κρίσης στις ΜΚΟ και τα κοινωνικά ιατρεία!!
  • Ο κος Κουρουμπλής δήλωσε επιπλέον ότι δε θεωρεί σίγουρη την κατάργηση της ΕΣΑΝ, της εταιρείας που μέσω της χρηματοδότησης θα επιβάλλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας στο δημόσιο και απευθείας θα πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα με χρήματα των ασφαλισμένων. Γι’ αυτό και προχωρεί στην τοποθέτηση ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο μνημονιακό πλαίσιο σε νευραλγικές θεσμικές θέσεις..
  • Κόντρα στη λογική της καθολικής πρόσβασης όλου του πληθυσμού ισότιμα στο δημόσιο σύστημα υγείας, συνεχίζεται το αίσχος του αποκλεισμού των ανασφάλιστων αλλά και της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις.. Μάλιστα στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχει παράγραφος που προβλέπει voucher αγοράς υπηρεσιών υγείας.
  • Aναπαράγει την «αξιολόγηση» της σύνδεσης απόδοσης-μισθού-προαγωγής στο ν/σχ Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα νέα ιεραρχία/πειθάρχηση, νέους αποκλεισμούς, διάσπαση του συλλογικού μισθού σε ατομικό-«αξιοκρατικό». Στο ίδιο ν/σχ αναπαράγεται η πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο υπάλληλο στοχοποιώντας τη συμπεριφορά του εντός και εκτός υπηρεσίας με μια διάταξη με πολλές αμφισημίες και δίνοντας ξανά τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης αν χρειαστεί!
  • «Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους με συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (repos)». Η λογική είναι η συνέχεια στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, με τα άτοκα δάνεια, με το κούρεμα του PSI του 2012 των ασφαλιστικών ταμείων. Με τον τρόπο αυτό, οι εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων, και φυσικά των νοσοκομειακών γιατρών, έρχονται να αποπληρώσουν χρέη που δεν είναι δικό τους δημιούργημα.
  • Καμία άυξηση δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την υγεία. Το καθεστώς της οικονομικής δυσπραγίας των νοσοκομείων και της «θηλιάς» στη χρηματοδότησή τους συνεχίζεται. Τα μονοπώλια των μεγαλοπρομηθευτών, με το πρόσχημα ότι δεν πληρώνονται εκβιάζουν και προχωρούν σε παύση συντήρησης και μη χορήγησης των αναγκαίων ανταλλακτικών με βασικά μηχανήματα να χαλάνε και να μην επισκευάζονται. Πολλά φάρμακα και αναλώσιμα λείπουν και οι ασθενείς αναγκάζονται να τα αγοράσουν από την τσέπη τους.

Το υγειονομικό κίνημα δε μπορεί και δε πρέπει να έχει στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Τώρα να διεκδικήσει δικαιώματα που είναι σήμερα αναγκαία για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Αποτέλεσμα της αντεργατικής μανίας των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ήταν δικαιώματα όπως το 8ωρο, οι αυξήσεις στους μισθούς, η εργασιακή μονιμότητα, και η δωρεάν περίθαλψη να θεωρούνται «ανέφικτα» μπροστά στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών. Έτσι έγινε «αυτονόητη» η εξυπηρέτηση του χιλιοπληρωμένου χρέους και «ανέφικτη» η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην περίθαλψη. Ήταν και εξακολουθεί να είναι «αυτονόητη» η στήριξη των τραπεζών από το κράτος, αλλά θεωρείται «ανεδαφική» η διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και οι προσλήψεις.
Υπάρχει άλλος δρόμος
Ένας δρόμος χωρίς μνημόνια, τρόικες, ευρωδικτατορία, πλουτοκράτες και χρέος. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στον καναπέ να παρακολουθούμε τις θεατρικές μονομαχίες Βαρουφάκη –Σόιμπλε. Μονο ένα ισχυρό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα και ένα μέτωπο ανατροπής που θα έρθει σε ρήξη με τους ασφυκτικούς οικονομικούς δείκτες της χρεομηχανής, του ευρώ και της ΕΕ μπορεί να φέρει μια νέα ελπίδα και όχι μια κυβέρνηση διαπραγμάτευσης με τα κοράκια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μονο έτσι θα σπάσουμε τον ωμό εκβιασμό και θα θέσουμε τις ανάγκες της πλειοψηφίας για επιβίωση στο προσκήνιο, μονο έτσι θα σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες της ανθρωπιστικής κρίσης που σκοτώνει άδικα ασθενείς και εξουθενώνει τους υγειονομικούς. Για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα υγείας δημόσιο, δωρεάν, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης για όλους, με:
  • Αξιοπρεπώς αμοιβόμενους εργαζόμενους. Σ’ αυτό το πλαίσιο απαιτούμε αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στο σύνολό τους. Κανένα ευρώ από τα δεδουλευμένα του λαού στους δανειστές και στη δόση για το χρέος.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τα τμήματα και να επαναλειτουργήσουν οι κλίνες που κατάργησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με νέους γιατρούς (6000) και νοσηλευτές (20000)
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (επικουρικά, μπλοκάκια). Άμεση ένταξη όλων των εργαζόμενων με τις ίδιες σταθερές σχέσεις εργασίας (μισθός, ωράριο, εξέλιξη) στο ΕΣΥ. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση. Άρση του διαχωρισμού σε νοσηλευτές ΤΕ, ΠΕ, ΔΕ με μία βαθμίδα εκπαίδευσης ενιαία πανεπιστημιακή για όλους και ένταξη τους με ισότιμους όρους στο ΕΣΥ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Όχι στο ΕΣΥ-επιχείρηση. Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση του διαχωρισμού ασφαλισμένου – ανασφάλιστου και καθολική ισότιμη δωρεάν πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας. Να καταργηθεί τώρα το 5ευρο και η συμμετοχή στα φάρμακα. Να σταματήσει η προκλητική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης με τις εισφορές των ασφαλισμένων μέσω του ΕΟΠΥΥ.
  • Άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινών που καταργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ και δημιουργία μονάδων ΜΑΦ. Υγειονομικός χάρτης στην Αθήνα και την επαρχία για την κατανομή των κλινών και των ειδικοτήτων με βάση τις υγειονομικές ανάγκες και όχι τα ιδιοτελή συμφέροντα κάθε διευθυντή, καθηγητή ή μεγαλογιατρού.Σύγχρονος εξοπλισμός και υποδομές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και ΟΛΟΥ του λαού στα επίπεδα πριν την ένταξη στο μνημόνιο για αξιοπρεπή επιβίωση.
  • Δημοκρατία στα νοσοκομεία. Εργατικός έλεγχος στις υπηρεσίες υγείας από εργαζόμενους και ασθενείς και όχι από τους εκάστοτε εντεταλμένους των κυβερνήσεων. Συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα σωματεία και στη λήψη των αποφάσεων μέσω των γενικών συνελεύσεων.
  • Πλήρη ανάπτυξη πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας με κέντρα υγείας σε όλες τις συνοικίες των πόλεων, κέντρα ψυχικής υγείας, μονάδες προληπτικού ελέγχου, μονάδες απεξάρτησης, κατ’ οίκον νοσηλείας, βασικής εργαστηριακής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης, με εργαζόμενους και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εκτεταμένο δίκτυο γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ΣΣΕ με το δημόσιο σύμφωνα με τις προτάσεις του ιατρικού κινήματος.
  • Διασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης του προσωπικού στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με σεμινάρια που θα διοργανώνονται από τα νοσοκομεία και όχι τις φαρμακευτικές, κατά το χρόνο εργασίας και χωρίς οικονομική συμμετοχή του εκπαιδευόμενου.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΟΜΟΡΦΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
-ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
-Όχι στο δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ και του ΔΝΤ.
-Διαγραφή του χρέους
-Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ!

ΑΡιστερή Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΡ.Σ.Υ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου