συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ/ ΝΤ Θες/νίκης της ΑΔΕΔΥ (4-3-15)



Παρεμβάσεις
Κινήσεις-Συσπειρώσεις εργαζομένων στο δημόσιο
http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ/ ΝΤ Θες/νίκης της ΑΔΕΔΥ (4-3-15)

Στην πρώτη συνεδρίαση του 2015 η συζήτηση ήταν προσανατολισμένη στις πολιτικές εξελίξεις, τη στάση της νέας κυβέρνησης, τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στις νέες συνθήκες.
Η τοποθέτηση των Παρεμβάσεων πέρα από το γεγονός της καταγγελίας της συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που επιλέγει να πληρωθεί από το λαό το τοκογλυφικό χρέος, πρόβαλε την ανάγκη να ξεπεραστεί το κλίμα παθητικής ανοχής και αναμονής των εργαζομένων. Πρότεινε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών. Σε αυτή τη βάση η ΕΕ αποφάσισε:
1)    Διαφωνούμε με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη συμφωνία κυβέρνησης –γιούρογκρουπ. Την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για να επικυρωθεί ή να συζητηθεί, οργανώνουμε εργατική συγκέντρωση –διαδήλωση (με το πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ- Άγαλμα Βενιζέλου 6μ.μ.) προς το υπουργείο Β. Ελλάδας, με κάλεσμα στα σωματεία να τη στηρίξουν.
2)    Άμεσα να οργανωθεί και να συντονιστεί ο αγώνας για την επιστροφή όλων των διαθέσιμων και των απολυμένων. Με πρωτοβουλία της ΕΔΟΘ να καλεστούν την επόμενη βδομάδα όλες οι συλλογικότητες των διαθέσιμων και τα Δ.Σ. των σωματείων που τους καλύπτουν και από κοινού να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις στη λογική της πίεσης για την άμεση επαναπρόσληψή τους χωρίς «όρους και προϋποθέσεις». Στη συνάντηση η ΕΔΟΘ θα προτείνει τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου και θα στηρίξει όποιες άλλες προτάσεις από κοινού αποφασιστούν. Ταυτόχρονα να κινηθεί στην κατεύθυνση να μην προχωρήσουν προτάσεις που επαναφέρουν την κινητικότητα, την αξιολόγηση και τελικά τη στοχοποίηση των Δ/Υ.   

3)    Να στηρίξει τα συλλαλητήρια στις 21/3 (παγκόσμια μέρα ενάντια στον ρατσισμό) και να καλέσει τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος.
4)    Να οργανώσει ανοιχτή εκδήλωση για τη διαγραφή του χρέους προς το τέλος του Μάρτη, με τη συνεργασία της ΑΔΕΔΥ και υλοποιώντας την απόφαση της για συμμετοχή στην πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους. Να υπάρχουν ομιλητές που να εκπροσωπούν όλα τα ρεύματα.
5)    Να στηριχτούν όλες τις δράσεις και κινητοποιήσεις που τα πρωτοβάθμια σωματεία θα αποφασίσουν και αφορούν άμεσα αιτήματα των χώρων (π.χ. ΑΣΓΜΕ-ΕΛΜΕ)
6)    Να οργανωθεί παρέμβαση της ΕΔΟΘ στην κατεύθυνση συντονισμού και ενημέρωσης των σωματείων, με συναντήσεις και επισκέψεις στους χώρους εργασίας κοινών κλιμακίων. Να υπάρξει καταμερισμός των χώρων στα μέλη της Ε.Ε. Να προτείνουμε Γ.Σ.
7)    Να βγάλει ψήφισμα η ΕΔΟΘ και να στηρίξει με ένα συμβολικό ποσό των αγώνα των εργαζομένων της κοκα-κολα.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ για κάλεσμα της ΕΔΟΘ στους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης υπερψηφίστηκε μόνο από 3 μέλη της ΕΕ (Παρεμβάσεις 1, ΠΑΜΕ 2), καταψηφίστηκε από 4 (ΜΕΤΑ 3 και ΔΑΚΕ 1), ενώ υπήρχαν και 2 λευκά (ΠΑΣΚ).
Οι αποφάσεις στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι σε θετικά κατεύθυνση. Το βέβαιο όμως είναι πως αν δεν τους πιέσουν οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία και δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες, αυτές οι αποφάσεις θα μείνουν κενό γράμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση φανερή ήταν η αμηχανία των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στη θέση της αντιπολίτευσης καθώς στα ουσιαστικά ζητήματα και στην κεντρική κατεύθυνση των πολιτικών ζητημάτων όπως φαίνονται από τα πρώτα κυβερνητικά  δείγματα δήλωσαν πως δεν έχουν σοβαρές διαφωνίες. Αντίθετα υπερασπίζονται ειδικά η ΔΑΚΕ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης.
Το ΜΕΤΑ, σαν συνδικαλιστική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σε ρόλο υπερασπιστή της κυβέρνησης, στη γραμμή της ανοχής, της αναμονής και των θετικών μελλοντικών βημάτων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η αντίθεση από το ΠΑΜΕ της συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ θα φανεί αν θα ξεπεράσει τα όρια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, αλλά και αν θα εκτιμήσει το αδιέξοδο του διαχωρισμού και της καταγγελίας κάθε αγωνιστικής δύναμης ως φιλοκυβερνητικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου