συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας:Κάτω τα χέρια από το παν/κό άσυλο


ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                                             Αθήνα, 02-08-2019
Π.Κυριακού 10                                                                  
Αμπελόκηποι - Αθήνα                                                               
Email: belmeath@gmail.com                                              

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και στους εργαζόμενους με το καλημέρα, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή με τα πρώτα νομοσχέδια τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
 Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, για να επιβάλλουν τις πιο βαθιά ταξικές αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα  και τους φοιτητές/τριες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό γα εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους επιχειρηματικό άσυλο. Ένα άσυλο για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και να δίνουν ένα ψίχουλο στους ερευνητές. Άσυλο για τους εργολάβους που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια, έχοντας εργαζόμενους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και η κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η “ασυλία” στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Στον δικό τους επιχειρηματικό άσυλο κανείς δεν θα  μπορεί να αντισταθεί, δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι!

 Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση.
 Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.
 Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!
 Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη.
Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να χύνεις “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών από τη μια μεριά και από την άλλη να το αντιμετωπίζεις με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το πλαίσιο που υπάρχει ήδη για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.
 Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.
 Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με σιδερένια πυγμή τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, θέλει να διαμορφώσει το αντιλαϊκό πλαίσιο για να το πετύχουν αυτό.
Παράλληλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Έδωσαν και δίνουν έμφαση στη σχέση Εκπαίδευση – Έρευνα – κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους μέσα στα Πανεπιστήμια, στις πλάτες των φοιτητών, και των πανεπιστημιακών δασκάλων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και μέσα στα Ιδρύματα το άσυλο τους είναι ενοχλητικό.
Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.
Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!
Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!
Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου