συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Εξαναγκασμός γιατρών για διάπραξη κακουργηματικής πλαστογραφίας

Εξαναγκασμός γιατρών για διάπραξη κακουργηματικής πλαστογραφίας
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  30/7/2020
Εξαναγκασμός γιατρών για διάπραξη κακουργηματικής πλαστογραφίας
Ήδη από το 2017 διοικήσεις νοσοκομείων με προτροπή του υπουργείου Υγείας ασκούν πιέσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά μέσω ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικά ενδονοσοκομειακών παρακλινικών εξετάσεων που διενεργούνται στην γενική εφημερία και μάλιστα εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την διενέργειά τους.
Η τακτική αυτή εγκαινιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Πάντα φυσικά στα μουλωχτά και χωρίς σχετική υπουργική απόφαση ή επίσημη έγγραφη εντολή από διοικήσεις.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά πως η διαδικασία αυτή :
1.      Είναι παράνομη γιατί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών καταχωρείται on line στον  ΕΟΠΥΥ. Άρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικού παρακλινικής εξέτασης που έχει ήδη διενεργηθεί συνιστά κακουργηματική πλαστογραφία σε βάρος του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Και σαφέστατα το αδίκημα αυτό της κακουργηματικής πλαστογραφίας αφορά τον/την γιατρό που φέρεται να συνταγογραφεί με τους ατομικούς του/της κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επειδή οι αρμόδιοι γνωρίζουν τον παράνομο χαρακτήρα του πράγματος γι’ αυτό ακριβώς και η σχετικές πιέσεις προς τους γιατρούς συνήθως ασκούνται προφορικά και όχι γραπτά και επίσημα.
2.      Είναι παράλογη και αντιεπιστημονική γιατί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών αφορά παρακλινικές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών που προγραμματίζονται σε τακτική βάση και ΟΧΙ επείγουσες ενδονοσοκομειακές εξετάσεις.

3.      Είναι καθαρή ομολογία ανικανότητας εκ μέρους των διοικήσεων και των διευθύνσεων οικονομικών – διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων που μετακυλούν με κουτοπόνηρο και έκνομο τρόπο τις δικές τους αδυναμίες στην «ατομική ευθύνη» των γιατρών καθώς όφειλαν να κάνουν τις χρεώσεις που θέλουν (όσον αφορά ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που εξετάζονται στα ΤΕΠ ή νοσηλεύονται) μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων και ΟΧΙ μέσω των ατομικών κωδικών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών.
4.      Είναι πολιτικά ανήθικη και υποβολιμιαία γιατί από την «πίσω πόρτα» επιχειρεί να εξομοιώσει τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων με ατομικά ιδιωτικά ιατρεία και τα εργαστήρια των νοσοκομείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ακόμα και όταν εκτελούν επείγουσες εξετάσεις γενικής εφημερίας.
5.      Είναι γελοία η επιχειρηματολογία των αρμοδίων «το κάνουμε για να πάρει το νοσοκομείο λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ» καθώς και οι πέτρες ξέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ΠΟΤΕ τα χρέη του προς τα νοσοκομεία και πως κάθε λίγα χρόνια τα χρέη αυτά διαγράφονται :  η τελευταία φορά αφορούσε τα χρέη της τριετίας 2015-2016-2017 που διαγράφτηκαν με υπουργική απόφαση 24/12/2019 (συνολικό ποσό 3,5 δις ευρώ).
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν αμέσως αυτήν την απαράδεκτη πρακτική.
Καλούμε τους γιατρούς να μην υποκύπτουν στις πιέσεις. Αν κάποιοι διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών ή επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων θέλουν να επιδεικνύουν «προθυμία» προς τον εκάστοτε υπουργό ή προς τον εκάστοτε διοικητή να δίνουν ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ατομικούς κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι να αναγκάζουν τους γιατρούς του τμήματος να παρανομούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου