συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Παρεμβάσεις ΠΕ: Για την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ την Τετάρτη 19-08-2020



20-08-2020

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε. στο Δ.Σ. της ΔΟΕ
Γιάννη Αναγνωσταρά  (6974750410) και  Άννας Μάγιας Σταυροπούλου(6975308409)

Για την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ την Τετάρτη 19-08-2020
   Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας  για το ΑΝΟΙΓΜΑ των ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Επικίνδυνη ανευθυνότητα και προχειρότητα του Υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων και στο βάθος ... η αντιεκπαιδευτική πολιτική του.

Για ακόμη μία φορά, δεύτερη μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών,   την Τετάρτη 19-8-2020 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να πραγματοποιήσει διαδικτυακή και όχι δια ζώσης  συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στην επιδίωξή της να δώσει απλά μια επικοινωνιακή «παράσταση διαλόγου» εξ αποστάσεως με την Ομοσπονδία   περιορίζοντας  δραστικά τις δυνατότητες πραγματικής  συζήτησης, υποβαθμίζοντας  τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης των μελών του Δ.Σ. και επί της ουσίας  ακυρώνοντάς την. Για αυτό ως Παρεμβάσεις είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη διαδικασία, το οποίο και δηλώσαμε έντονα στη συνάντηση.
 Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, την Υφυπουργό Σ. Ζαχαράκη και τη Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ Σ. Γκίκα.
Η διαδικτυακή συνάντηση για άλλη μία φορά έγινε υπό το βάρος της χρονικής πίεσης που έθεσε η πολιτική ηγεσία.
Μέσα σε μία ώρα και δέκα λεπτά η ηγεσία του Υπουργείου επιχείρησε να συζητήσει το σοβαρότατο θέμα της έναρξης των μαθημάτων και του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω συνθηκών κορονοϊού. Στο διάστημα αυτό η δυνατότητα παρέμβασής μας ως Παρεμβάσεις περιορίστηκε στο τελευταίο πεντάλεπτο και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχείρησε, απολύτως προσχηματικά και υποκριτικά,  να επιδείξει πρόθεση διαλόγου με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία καθώς άφησε και πάλι αναπάντητα τα ζητήματα που τέθηκαν και αγνόησε προκλητικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με όρους διασφάλισης της υγείας μαθητών- εκπαιδευτικών και των οικογένειών τους και ομαλής λειτουργίας των σχολείων.
Αποδεικνύονται «άριστοι» στην ανευθυνότητα και διαφάνηκε ότι προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων «οχυρωμένοι» πίσω από την μόνιμη επωδό «οι αποφάσεις λαμβάνονται ακολουθώντας τις υποδείξεις της  επιτροπής των λοιμωξιολόγων και οι λεπτομέρεις θα διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες»
Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην «επιστροφή στην κανονικότητα κατά το δυνατόν και με τα τωρινά δεδομένα με αυξημένα μέτρα Προστασίας» .  Συγκεκριμένα: με χρήση μάσκας ( υποχρεωτική για τους μαθητές άνω των 10 ετών, αναμένεται σχετική απόφαση ως προς το τί θα ισχύσει για τους μικρότερους μαθητές) σημειώνοντας ότι  ο ΠΟΥ έχει αποφανθεί θετικά για την χρήση της μάσκας σε ηλικίες από 3 ετών και πάνω, διαφορετικά διαλλείματα, τη χρήση αντισηπτικών (με ευθύνη προμήθειας των δήμων) και  οδηγίες που θα δοθούν επικαιροποιημένα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς απο τον ΕΟΔΥ.
 Σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών δήλωσε ότι θα είναι δικαιολογημένες με την προϋπόθεση ότι νοσούν ή έχουν συγγενικό πρόσωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα ενώ Υπογράμμισε ότι αποφασίζεται η «Πλήρης λειτουργία στη βάση των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων»  και αναφερόμενη στη τηλεκπαίδευση δήλωσε  ότι θα γίνει κατ’ αρχήν   σε περίπτωση που κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ή αν γίνει τοπικό lockdown (όπως έγινε σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο). Και φυσικά η τηλεκπαίδευση με τη Cisco, η οποία, σημείωσε ότι προσφέρεται αφιλοκερδώς!
Για ζητήματα όπως λειτουργία κυλικείων, μεταφορά μαθητών, διαλλείματα, αθλητικές δραστηριότητες εκδρομές και ειδική αγωγή(!) η Υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι θα συζητηθούν και  θα διευκρινιστούν από την ομάδα των επιστημόνων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Από  το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τέθηκαν  στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όλες τις προυποθέσεις που κατά την εκτίμηση των εκπαιδευτικών απαιτούνται για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα: μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 15 και μέριμνα για την χρήση άδειων αιθουσών και εξεύρεση χώρων «τουλάχιστον όπου αυτό είναι δυνατόν», προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αυξημένων αναγκών, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν παροχή μασκών και υγειονομικού υλικού.


Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ καταθέσαμε συνολικά τη θέση μας:
§     Υπογραμμίσαμε το παράδοξο της απόφασης λειτουργίας των σχολείων με μέγιστο αριθμό τους 15 ανά τμήμα το μήνα Ιούνιο όπου ο αριθμός των κρουσμάτων περιοριζόταν στα 19 ενώ σήμερα που τα κρούσματα κυμαίνονται σε τριψήφιο αριθμό και έφτασαν τα 265 προγραμματίζεται το άνοιγμα των σχολείων με 25αρια τμήματα. Εκφράσαμε την κάθετη αντίθεση μας σε αυτή την προοπτική και απαιτήσαμε  την καθημερινή  πλήρη λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις με αξιοποίηση όλων των άδειων αιθουσών και  των κλσειστών σχολέιων και κάθε έιδους  κτηρίων που  θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Εκτιμούμε ότι η λύση αυτή είναι εφικτή, ιδιαίτερα στην επαρχία.  Επιμείναμε στην ανυπαρξία δυνατότητας να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας με 25 παιδιά στην αίθουσα καθώς πολύ περισσότερο δε στο ασύμβατο της προϋπόθεσης αυτής σε τάξεις Νηπιαγωγείου. Δηλώσαμε ότι θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη τη συνθήκη αυτή, με συνέπειες για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογένειών τους, για τις οποίες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν απόλυτη την πολιτική ευθύνη. Η απάντηση της Υπουργού παραπέμποντας βέβαια στις εκτιμήσεις και οδηγίες των λοιμοξιολόγων ήταν ότι δεν χρειάζεται η τήρηση αποστάσεων στο σχολείο(!) επειδή  τα μικρά παιδιά   (που τον  Ιούνιο χαρακτηρίζονταν  υγειονομικές βόμβες) θεωρούνται «η πιο ασφαλής ομάδα» ! Ωστόσο επιβάλλεται να φορούν μάσκες! Ο εμπαιγμός στο απόγειό του!
§     Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία. Δια ζώσης διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο με μαθητές και εκπαιδευτικούς παρόντες.
§     Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση  τώρα όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Αυξημένος αριθμός έως και διπλασιασμός  των προσλήψεων  λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων. Να γίνουν τώρα όλες οι προσλήψεις των αναπληρωτών/τριών σε μία φάση, αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
§      Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σε όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολείων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για τα σχολεία. Διάθεση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) σε καθημερινή βάση και δωρεάν για όλους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό). Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διάθεση των μασκών δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση.
§     Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην έναρξη της χρονιάς και στη συνέχεια περιοδικά δειγματοληπτικά.
§     Αναδιάταξη – μείωση της ύλης ως απόλυτη αναγκαιότητα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μαθητές που τελείωσαν την Α΄ Δημοτικού τη χρονιά που πέρασε. Η Γεν. Γραμματέας παρέπεμψε στη σχετική επεξεργασία στην οποία  προτίθεται να προβεί το ΙΕΠ.
§     Άδειες ειδικού σκοπού για όλους  τους εκπαιδευτικούς που τις χρειάζονται, χωρίς «αστερίσκους» που σχετίζονται με εκτιμήσεις σοβαρότητας περιπτώσεων, όπως αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και στο οποίο παρέπεμψε  η Υπουργός και για το οποίο βρίσκονται  σε συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέθηκαν επίσης από το Δ.Σ. της ΔΟΕ και πάλι  τα ζητήματα που αφορούν  τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Σε σχέση με τους διορισμούς και τις προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή  η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το ΦΕΚ των διορισμών είναι έτοιμο για δημοσίευση ενώ ιδιαίτερα προκλητική, σχολιάζοντας τους διορισμούς δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τους διορισμούς της Ειδικής Αγωγής, ας βγει μια φορά μια ανακοίνωση από τη Δ.Ο.Ε. να στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνησή μας»(sic!)
Ξεχνά η πολιτική ηγεσία ότι οι διορισμοί στην ειδική αγωγή είναι αποτέλεσμα του κινήματος και των αγώνων των εκπαιδευτικών ενάντια στη χρόνια αδιοριστία.
Ξεχνά ότι το προσοντολόγιο αποτελεί τρόπο απόρριψης και όχι πρόσληψης και μαζί με τον 4892/20 εξαφανίζονται θέσεις εργασίας αναγκαίες για τη λειτουργία των σχολείων.
§     Καμία δέσμευση για αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών και ημερομηνίες, καμία αναφορά για τη πραγματοποίηση όλων των προσλήψεων σε μια φάση παρά την  πιεστική απαίτηση από την πλευρά του Δ.Σ. και
§     Αοριστολογία αναφορικά με τις προσλήψεις για παράλληλη στήριξη. «Κάνουμε προσπάθειες να γίνουν άμεσα»,  ήταν η επαναλαμβανόμενη επωδός της Γεν. Γραμματέως  Σ. Γκίκα.
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την τηλεδιάσκεψη είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με πειραματισμούς εξαιρετικά επικίνδυνους και χωρίς προετοιμασία με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, γεγονός το οποίο καταγγέλλουμε. Στο κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο το μαθητικό δυναμικό της χώρας  θεωρείτο «υγειονομική βόμβα» ενώ στα τέλη Αυγούστου η πρόταση είναι…. η χρήση μάσκας με στοιβαγμένους μαθητές, χωρίς κατάλληλα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Ανήκει ακέραια η πολιτική ευθύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στην κυβέρνηση γιατί προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με άξονα τις κατευθύνσεις Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α. για την «κανονικότητα» στην οικονομία, επιχειρώντας την εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχει νομοθετήσει πρόσφατα  κρύβοντας τις πολιτικές επιλογές της πίσω από τις «εισηγήσεις των ειδικών».

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει συλλογικά και δυναμικά ενάντια στα επικοινωνιακά τερτίπια του Υπουργείου Παιδείας να υπερασπίσει και να διεκδικήσει άμεσα πριν την έναρξη της χρονιάς:
  • Διαγνωστικά τεστ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα (12 – 15) και άμεση χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολικών αιθουσών.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση  τώρα όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Αυξημένος αριθμός έως και διπλασιασμός  των προσλήψεων  λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων. Να γίνουν τώρα όλες οι προσλήψεις των αναπληρωτών/τριών σε μία φάση, αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Διορισμοί μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και καθαριστριών.
  • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
  • Αναδιάταξη-  Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά.
  • Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για ευπαθείς ομάδες.
  • Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία
 Καλούμε τη ΔΟΕ να   καταγγείλει  το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για τους επικίνδυνους πειραματισμούς σε βάρος των μαθητών , των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους  ως προς το άνοιγμα των σχολείων  επιχειρώντας την εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχει νομοθετήσει πρόσφατα .

LOCKDOWN στην αντιεκπαιδευτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης
ΑΓΩΝΑΣ για το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου