συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Αγων. Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι: Η Διεύθυνση ετοιμάζεται για τοποθετήσεις τυφλοσούρτη για τους αποσπασμένους και αναπληρωτές, χωρίς δημοσιοποίηση κενών και αιτήσεις προτίμησης.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι 

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά στα σχολεία

Η Διεύθυνση ετοιμάζεται για τοποθετήσεις τυφλοσούρτη για τους αποσπασμένους και αναπληρωτές, χωρίς δημοσιοποίηση κενών και αιτήσεις προτίμησης.

Κατανομή μαθημάτων δεν μπορεί να γίνει την πρώτη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία

Η παραβίαση εργασιακών μας δικαιωμάτων δεν θα περάσει

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών στην Β/θμια Εκπ/ση που ανακοινώθηκαν χθες και  η στάση της Διεύθυνσης Δυτικής Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν ότι ούτε τα κενά θα καλυφθούν, ούτε θα τηρηθούν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων, των αποσπασμένων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Τα αριθμητικά στοιχεία διαψεύδουν τις τυμπανοκρουσίες της υπουργού και των επιτελείων της για ομαλή έναρξη της χρονιάς και έγκαιρη κάλυψη των κενών.
Ο αριθμός συνολικά των προσλήψεων των αναπληρωτών στην Β/θμια Εκπ/ση δεν αντιστοιχεί όχι μόνο στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και στην απαίτηση των εκπαιδευτικών σωματείων για 15 μαθητές στην τάξη, αλλά οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις περσινές. Είναι λιγότερες  ακόμη και από τα στοιχεία με τα κενά που κατατέθηκαν από τις Διοικήσεις εκπαίδευσης. Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών ήταν 12.148, ενώ τώρα προσλήφθηκαν μόνο  5.643, λιγότερες και από τις μισές. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη προσλήφθηκαν 101 αναπληρωτές γενικής παιδείας, όταν πέρσι οι προσλήψεις ήταν 194. Είναι  λιγότερες και από την κουτσουρεμένη πρόταση της Διοίκησης που ζήτησε να γίνουν σε αυτή την φάση171 προσλήψεις στη γενική παιδεία. Στην ειδική αγωγή προσλήφθηκαν μόνο 21 αναπληρωτές για τα τμήματα ένταξης και τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε.. Υπολείπονται κατά 50 αναπληρωτές ακόμη και από την πρόταση της Διοίκησης που προσδιόρισε και ζήτησε να καλυφθούν 71 κενά, ενώ δεν έχουν καμία σύγκριση με τα 162 κενά που ζήτησε πέρσι να καλυφθούν το ΠΥΣΔΕ. Προσλήφθηκαν 57 αναπληρωτές για την παράλληλη στήριξη, ενώ απαιτούνται περισσότεροι αναπληρωτές για να καλυφθούν όλοι οι μαθητές και με τις ανάλογες ώρες που τους αντιστοιχούν. Δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη αναπληρωτών για τα Τμήματα Ένταξης από τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, παρά τα κενά που υπάρχουν και με βάση τις προτάσεις των σχολείων είναι περισσότερα από 70!
Τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας για την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών που ακολουθούν, καθώς και τις ευθύνες της Διοίκησης με την πρακτική περιορισμού των κενών, που και η ίδια ακολουθεί, θέσαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στη Διευθύντρια Εκπαίδευσης χθες, Τετάρτη 26/8  οι αιρετοί εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων – Συνεργαζόμενοι και τη συμμετοχή και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Ζητήσαμε να σταματήσει η Διοίκηση να αγνοεί το ΠΥΣΔΕ, όπως έκανε πρόσφατα με τον προσδιορισμό των κενών για τους νεοδιόριστους από την ίδια και χωρίς συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, ενώ το ίδιο έγινε και με τον καθορισμό των κενών για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Απαιτήσαμε  την τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας σε όλες τις τοποθετήσεις και για όλους τους συναδέλφους και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το ΠΥΣΔΕ για όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων (νεοδιόριστοι, λειτουργικά υπεράριθμοι, σε διάθεση, αποσπασμένοι, αναπληρωτές) να προσδιορίζει τα κενά, να δημοσιοποιούνται στους άμεσα ενδιαφερόμενους , οι οποίοι μετά από αίτησή τους να τοποθετούνται σε σχολεία με βάση τα μόρια τους  από το ΠΥΣΔΕ. Η ίδια διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε και πέρσι, να γίνει και στις προσωρινές τοποθετήσεις για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.
Αποδεχθήκαμε να γίνει συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ αύριο Πέμπτη 27/8, παρόλο που η Διεύθυνση δεν είναι έτοιμη για τις τοποθετήσεις, γιατί δεν έχει επεξεργαστεί πρόταση για τα κενά με τα οποία πρέπει να γίνουν οι προσωρινές τοποθετήσεις των συναδέλφων αποσπασμένων και αναπληρωτών. Η Διευθύντρια δήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις τοποθετήσεις: προσδιορισμός κενών, αιτήσεις προτίμησης από τους συναδέλφους και τοποθετήσεις τους θα γίνουν από το ΠΥΣΔΕ. Η δήλωση αυτή γρήγορα αποδείχτηκε παραπλανητική, γιατί με το τέλος της παράστασης διαπιστώσαμε ότι το διοικητικό προσωπικό, μετά από εντολές της Διεύθυνσης, ετοιμάζεται για τοποθετήσεις fast-track: ούτε δημοσιοποίηση κενών, ούτε δηλώσεις, αλλά τυφλοσούρτη τοποθετήσεις για αποσπασμένους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.!
 Νέα ήθη και νέες πρακτικές! Προσχηματικές υποσχέσεις τήρησης δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και άμεση παραβίαση τους. Αρκεί επικοινωνιακά να πειστεί η κοινωνία ότι όλα βαίνουν καλώς με τους εκπαιδευτικούς όλους στις θέσεις τους έτοιμους να υποδεχθούν τους μαθητές. Ας είναι αναστατωμένη όλη η εκπαιδευτική κοινότητα για την έλλειψη μέτρων ασφαλούς προστασίας μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών ενόψει του δεύτερου γύρου έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Προφανώς όλα θυσιάζονται στο βωμό της «κανονικότητας», που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει στα σχολεία και η Διευθύντρια έχει εναρμονιστεί. Άλλωστε για αυτό και με βιασύνη η κυβέρνηση άλλαξε τις Διοικήσεις εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και οι έγγραφες εντολές της Διεύθυνσης στα σχολεία την Τρίτη 1/8 να σταλούν μέχρι το μεσημέρι στη Διεύθυνση οι κατανομές μαθημάτων όλων των συναδέλφων. Μια διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο από μία μέρα και αφού έχουν λυθεί μια σειρά εκκρεμότητες που κατά παράδοση και στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής  πολιτικής της κυβέρνησης και των προκατόχων της συνεχίζουν να βασανίζουν τον  εκπαιδευτικό κόσμο και είναι σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Αφορούν τη μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών, την απαράδεκτη εγκύκλιο που περιορίζει το δικαίωμα της επιλογής της  β΄ Ξένης γλώσσας, την παρόμοια εγκύκλιο για μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με ειδικά προβλήματα, εκκρεμότητες με εγγραφές και μετεγγραφές, κ.ά. Νέες αναστατώσεις περιμένουν τους εκπαιδευτικούς με συνεχείς αλλαγές στις κατανομές μαθημάτων.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς μόνιμους, νεοδιόριστους, αναπληρωτές να μην επιτρέψουμε να περάσει η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Να απαιτήσουμε διαφανείς και αντικειμενικές τοποθετήσεις με όλα τα κενά δημόσια και με βάση τις αιτήσεις προτίμησης και τα μόρια του καθενός. Οι ΕΛΜΕ πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και να οργανώσουν τώρα παραστάσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των συναδέλφων για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου.
  • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών ενιαία και όχι αποσπασματικά και σε φάσεις και για όλες τις εκπαιδευτικές δομές.
  • Να μη γίνουν προσωρινές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων σε κενά που καθορίστηκαν από τη Διοίκηση. Τα κενά να καθοριστούν από το ΠΥΣΔΕ και να αντιστοιχούν στις προτάσεις των σχολείων, όπως έγινε πέρσι στον προσδιορισμό των κενών για τους αναπληρωτές και οι τοποθετήσεις να γίνουν από το ΠΥΣΔΕ. Όχι στις προσωρινές τοποθετήσεις των προσωρινών που θα ακολουθήσουν!
  • Να δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά, όπως έχουν προταθεί από τα σχολεία, στην ειδική αγωγή και στη γενική παιδεία και μετά από συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ.
  • Οι προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων και αναπληρωτών να γίνουν από το ΠΥΣΔΕ μετά από δημοσιοποίηση των κενών με βάση τις δηλώσεις και τα μόρια των συναδέλφων.
  • Η κατανομή των μαθημάτων είναι ανεπίτρεπτο να ζητείται να γίνει σε μία μέρα. Το υπουργείο να λύσει τις εκπαιδευτικές εκκρεμότητες, όπως απαιτούν οι ΕΛΜΕ και σύλλογοι διδασκόντων. Ο καθορισμός των κενών στα σχολεία να γίνει μετά από συνεδριάσεις των συλλόγων.

Οι τοποθετήσεις χωρίς κενά και αιτήσεις παραβιάζουν τις αρχές της διαφάνειας, της ισοτιμίας και αντικειμενικότητας και δημιουργούν το  κατάλληλο έδαφος για διευκολύνσεις, εξυπηρετήσεις και  πελατειακές σχέσεις. Δε θα ανεχθούμε να θυσιαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργείου και του κομματικού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος που στήθηκε και με τη σύνθεση του νέου ΠΥΣΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου