Για τη στάση της Αγωνιστικής Παρέμβασης- Αλληλεγγύης- Συνεργαζόμενων
στη συγκρότηση του προεδρείου της Β ΕΛΜΕ-Θ
Στη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έγινε την Πέμπτη 2/6 στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς η θέση της Αγ. Παρέμβασης- Αλληλεγγύης-Συνεργαζόμενων ήταν η εξής:
Το αποτέλεσμα των εκλογών στις 19/05 τόσο στην Β' ΕΛΜΕ για νέο ΔΣ και για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, όσο και στις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, όπου έγιναν εκλογές μόνο για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο, κατέγραψε μια κάμψη της συμμετοχής, γεγονός που, κατά τη γνώμη μας, οφείλεται κυρίως:
Ø στην συνειδητή προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας μέσω της διοίκησης να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία και το σωματείο, με ενέργειες όπως η μη χορήγηση άδειας για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση
Ø στη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ που έκλεισε πραξικοπηματικά τον Οκτώβρη την απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η στάση απαξιώνει τον συνδικαλισμό και τις ΕΛΜΕ στα μάτια πολλών συναδέλφων, γεγονός που καταγράφηκε στο ποσοστό της αποχής
Ø στην αδυναμία της διοικούσας πλειοψηφίας του ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ-Θ να εξασφαλίσει μια λειτουργία του σωματείου με έμφαση στη συλλογική διεκδίκηση, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και την κινητοποίηση του κλάδου.
Είναι φανερό λοιπόν ότι απαιτείται ένα άλλο μοντέλο συγκρότησης του προεδρείου, πέρα από το λεγόμενο «αναλογικό», το οποίο ακολουθείται εδώ και χρόνια και έχει μετατρέψει, με την ευθύνη των δυνάμεων της διοικούσας πλειοψηφίας, την ΕΛΜΕ σε γραφειοκρατικοποιημένο σωματείο. Έχει δείξει τα όριά του, αλλά και την αδυναμία να συμβάλει στην υπέρβαση της δύσκολης σημερινής κατάστασης. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν το «αναλογικό» προεδρείο συγκροτείται χωρίς πλαίσιο συγκεκριμένων δεσμεύσεων των παρατάξεων, απλά και μόνο με τη συμμετοχή ετερόκλητων δυνάμεων με βάση τη σειρά της εκλογικής καταγραφής.
Ως Αγωνιστική Παρέμβαση-Αλληλεγγύη-Συνεργαζόμενοι/-ες θεωρούμε αναγκαία τη διοίκηση της ΕΛΜΕ από ένα προεδρείο που θα συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών αρχών και θα απαρτίζεται από δυνάμεις που έχουν αγωνιστική αναφορά και σταθερό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, χωρίς μάλιστα να καθορίζονται από το ποιο κόμμα κυβερνά. Ένα πρόγραμμα αρχών που θα περιλαμβάνει:
· Τη σαφή τοποθέτηση ενάντια στην αξιολόγηση και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τη δέσμευση ότι το νέο δσ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε με την έναρξη της νέας χρονιάς να επαναπροκηρυχτεί η απεργία-αποχή και στην Β' ΕΛΜΕ, όπως γίνεται ήδη σε Γ', Δ' και Ε', στην προοπτική να γίνει αυτός ο δρόμος, μέσα από τη δράση των τοπικών ΕΛΜΕ, επιλογή και της ΟΛΜΕ.
· Τη σαφή δέσμευση ότι δε θα εφαρμοστεί ο αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη που ουσιαστικά διαλύει τα σωματεία και θα συνεχιστεί η πάλη για την ανατροπή του.
· Την αποφασιστική προσπάθεια να επιστρέψουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στις γενικές συνελεύσεις. Να κλείσει ο κύκλος με τις αποτυχημένες απόπειρες συνέλευσης, για τις οποίες ενημερώνονται οι συνάδελφοι –ισσες στα σχολεία την ίδια ημέρα και με την προσχηματική επίκληση μιας απροσδιόριστης απαρτίας.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις αποφάσισαν τη συγκρότηση του προεδρείου «αναλογικά», δηλαδή με βάση τις ψήφους των παρατάξεων, με το επιχείρημα του σεβασμού της θέλησης των συναδέλφων. Βέβαια οι περισσότερες δυνάμεις που την επικαλούνται, το κάνουν μόνο όταν τους βολεύει, αλλιώς κάνουν ό,τι μπορούν για να την εμποδίσουν να εκφραστεί, όπως ακριβώς έγινε με την εξέλιξη της απεργίας αποχής (και όπως έγινε το 2017, όταν η Αγ. Παρέμβαση είχε βγει τρίτη δύναμη στις εκλογές, αλλά τότε ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ δεν ψήφισαν «αναλογικά» και έδωσαν θέση στο προεδρείο στην τέταρτη δύναμη!). Πέρα από αυτό όμως, ο κλάδος δεν ψηφίζει για προεδρείο της ΕΛΜΕ αλλά αποφασίζει τους συσχετισμούς ανάμεσα στις παρατάξεις. Η αποτελεσματική λειτουργία της ΕΛΜΕ, και αυτό αφορά και το προεδρείο της, εξαρτάται από τις αποφάσεις και τη λειτουργία των παρατάξεων. Και απ' ότι φαίνεται αυτή η λειτουργία έχει δείξει τα όριά της!
Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, η Αγωνιστική Παρέμβαση-Αλληλεγγύη- Συνεργαζόμενοι/-ες ψήφισε την εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και λευκό για τις υπόλοιπες θέσεις. Έτσι το νέο ΔΣ της Β ΕΛΜΕ συγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Τόδας Γ. (ΔΑΚΕ)
Γ. Γραμματέας: Κυριακίδου Σ. (ΠΑΜΕ)
Αντιπρόεδρος: Παπανικολάου Τζ. (ΣΥΝΕΚ)
Ταμίας: Τριανταφύλλου Φ. (ΔΑΚΕ)
Μέλη: Κυριακίδου Ειρ. (ΠΑΜΕ), Αλεμίδου Θ. (ΑΓ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΣΥΝΕΡΓ.), Ξανθόπουλος Ηρ. (ΠΕΚ)
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
Η πορεία της Β' ΕΛΜΕ μπορεί και πρέπει να κριθεί από τη συσπείρωση όλων μας στις γενικές συνελεύσεις και στη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος. Για ένα σωματείο μαζικό, ενωτικό, μαχητικό και διεκδικητικό στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και των επίδοξων διαδόχων στη διαχείρισή της. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε ως παράταξη και θα συνεχίσουμε και τη νέα συνδικαλιστική χρονιά.
Άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ να προκηρύξει στάσεις εργασίας για την αυτοαξιολόγηση
Στο έκτακτο ΔΣ της Β ΕΛΜΕ που συγκλήθηκε την Τρίτη 7/6, ανάμεσα στα άλλα θέματα, τέθηκε και η πρόταση να προκηρύξει το ΔΣ κυλιόμενες στάσεις εργασίας για το διάστημα 15-25/6, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι ειδικές συνεδριάσεις των συλλόγων για να επικυρώσουν τις εκθέσεις αποτίμησης των σχεδίων δράσης στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Πολλές ΕΛΜΕ πανελλαδικά έχουν ήδη προκηρύξει στάσεις εργασίας για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι –ισσες που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο ότι αρνούνται την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης!
Η πρόταση δυστυχώς απερρίφθη με 3 υπέρ (1 εμείς και 2 το ΠΑΜΕ) και 4 λευκά (ΔΑΚΕ- ΣΥΝΕΚ- ΠΕΚ). Μετά το ξεπούλημα της απεργίας-αποχής τον Οκτώβρη του 2021, οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ οδήγησαν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ομάδες εργασίας, ενώ οι ΣΥΝΕΚ προτείνουν έτοιμες φόρμες και κείμενα αποτίμησης «φασόν», σκορπώντας την αυταπάτη πως έτσι θα απονομιμοποιήσουν τάχα την αξιολόγηση. Και τώρα φυσικά αρνούνται τις στάσεις εργασίας συντασσόμενοι πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης για αποδόμηση του δημόσιου σχολείου.
Το μαζικό ρεύμα της απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση, η μεγαλειώδης απεργία των 100.000 εκπαιδευτικών στις 11/10, το πανεκπαιδευτικό ρεύμα που αμφισβητεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική, φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να διαβούμε. Οι προσπάθειες των επικυρίαρχων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) και των συνδικαλιστικών τους παρατρεχάμενων (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) να φιμώσουν το εκπαιδευτικό κίνημα και να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο, θα πέσουν στο κενό. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα! Οι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που, παρά την υπονόμευση και το ξεπούλημα, επιμένουν να υπερασπίζουν την απεργία – αποχή, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Πιάνουμε το νήμα του αγώνα και συνεχίζουμε σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της υποταγής και της συνθηκολόγησης.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/–ΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου