συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Παρεμβάσεις ΠΕ και ΔΕ: Δικά τους τα κέρδη - δικοί μας οι νεκροί... Τετάρτη 8 Μάρτη Απεργούμε!



ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com, 2103242144

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

http://paremvaseisde.gr, paremvaseis.de@gmail.com, 2103318624

06-03-2023

Δικά τους τα κέρδη - δικοί μας οι νεκροί...

Τετάρτη 8 Μάρτη Απεργούμε!

Αποφασιστικά μέχρι τη Νίκη

Συνεχίζουμε με μαζική συμμετοχή στις ΓΣ για νέες αποφάσεις αγώνα

 

Πενήντα εφτά νεκρές/οί νέες/οι κι εργαζόμενες/οι, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενες/οι στο δρομολόγιο του θανάτου στα Τέμπη.

Δεν ήταν  τυχαίο. Δεν ήταν ατύχημα. Είναι έγκλημα σε βάρος ενός λαού

Κυβέρνηση της ΝΔ και κόμματα εξουσίας, δημοσιογραφικό κατεστημένο και πίσω από όλους αυτούς, κεφάλαιο και κράτος, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουμε σπίτι μας, παρακολουθώντας τηλεόραση και πενθώντας σιωπηλά ή στην καλύτερη περίπτωση να κατευθύνουν την οργή μας σε άνευρα και βολικά «μνημόσυνα», ελεγχόμενες διαμαρτυρίες για να αποφύγουν τις αναταράξεις και τα απρόβλεπτα επεισόδια. Κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό, όπως την Κυριακή στο Σύνταγμα, χτυπούν με πρωτοφανή αγριότητα τους χιλιάδες διαδηλωτ(ρι)ες, για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, με τον τρόμο μήπως η οργή γίνει ποτάμι και συμπαρασύρει όλη τη σαπίλα ενός συστήματος που δολοφονεί τη ζωή μας κάθε μέρα, κάποιες φορές με τον πιο τραγικό τρόπο, όπως τώρα, χρησιμοποιούν ότι μέσα κατέχουν από τα αστικά εγχειρίδια κρίσεων, το ψέμα, την καταστολή, την παραπληροφόρηση.

Tο έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε τη γύμνια των βασικών αφηγήσεων των τελευταίων σαράντα χρόνων κι ιδιαίτερα των μνημονιακών. Μας είπαν ότι κάθε τι δημόσιο είναι στραβό κι ανάποδο, κι ότι κάθε αγαθό έχει αξία μόνο αν γίνει εμπόρευμα, οφείλει να φέρνει κέρδος, να λειτουργεί ανταγωνιστικά, γι' αυτό να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται για να καταργείται και να ιδιωτικοποιείται, να μεταλλάσσεται η λειτουργία του προς όφελος της αγοράς και των κριτηρίων του κέρδους, αν δεν ικανοποιεί αυτούς τους στόχους. Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν «κοινωνικά αγαθά» και δικαιώματα, δεν υπάρχουν σύγχρονες εργατικές ανάγκες παρά μόνο «ατομική ευθύνη» για να αποκτήσεις ότι έχεις ανάγκη, στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ασφάλιση… Και μας «τάισαν» φτώχεια, ανεργία, ζωή αβίωτη.

Tο έγκλημα στα Τέμπη ήρθε να μας υπογραμμίσει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι μας παραπλάνησαν, μας ενοχοποίησαν, μας εκμεταλλεύτηκαν.

Ήρθε με φόρο το αίμα νέων να μας αποκαλύψει πως δεν είναι η μοίρα μας η κακιά. Είναι η πολιτική τους!

14.9.2017: ένας βασικός πυλώνας μεταφοράς επιβατών κι εμπορευμάτων στην Ελλάδα, ο ΟΣΕ, περνάει στα χέρια της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. για το εξευτελιστικό ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας το 2016, πριν την πώληση, ξεπερνούσε τα 120 εκατομμύρια. Το «κακό» δημόσιο γίνεται παρελθόν και πλέον τα τρένα μας περνούν σε μια εταιρεία μπλεγμένη σε διάφορα σκάνδαλα.

15.05.2022: Η ανάπτυξη θα ερχόταν γεμάτη υποσχέσεις. Το τρένο θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες. Χαλάλι οι τόσες ταλαιπωρίες όλα αυτά τα χρόνια, το διαλυμένο δίκτυο, η έλλειψη συντήρησης, τα αμέτρητα επικίνδυνα σημεία, οι 20 ώρες που έμειναν εγκλωβισμένοι στα χιόνια στην Οινόη, οι αναβολές κι οι ακυρώσεις δρομολογίων, η ανοργανωσιά, το μειωμένο και γερασμένο προσωπικό, οι παραιτήσεις λόγω της επικινδυνότητας του δικτύου κι όλα αυτά που δεν φρόντισαν να ασχοληθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Ζήτω η ανάπτυξη! Ζήτω ο ιδιωτικός τομέας!

15 μέρες μετά: Οι καθυστερήσεις είναι πρωτοφανείς, τα δρομολόγια σταματούν για ώρες, επικίνδυνα φαινόμενα με καλώδια στον αέρα, χαμηλές ταχύτητες, απαράδεκτες συνθήκες κατακαλόκαιρο χωρίς εξαερισμό και aircondition, ακυρώσεις δρομολογίων, κι ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αλλά τα ΜΜΕ στοχοποιούν κάθε απεργία και ο νόμος Χατζηδάκη θα τις βγάλει όλες παράνομες. Οι νεκροί κι οι τραυματίες για αυτούς είναι μερικά ασήμαντα side effects των υπερκερδών μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής κίνησης.

Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα! Γι' αυτούς, οι ζωές μας αξίζουν όσο ένα εισιτήριο, και πετάνε λάδι στην φωτιά του ταξικού πολέμου με πρωτόγνωρη αλαζονεία κι ειρωνεία.

Όλοι τους υπόσχονται υποκριτικά  ότι θα τα διορθώσουν όλα την επόμενη φορά: Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης σπεύδουν να τα φορτώσουν στον σταθμάρχη. Σε μια πρωτοφανή παράσταση ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει τα κλάματα όταν πίσω από την κάμερα ακούγεται ο image maker να του φωνάζει «χαμηλά το κεφάλι, είπαμε το κεφάλι να είναι χαμηλά». Το ΔΤ της παραίτησης του δακρύβρεχτου υπουργού Μεταφορών έχει γραμμένο στο κάτω μέρος από αβλεψία: «Αν γίνει οποιαδήποτε ερώτηση: Σας παρακαλώ πολύ θα μου επιτρέψετε να μην πούμε τίποτε άλλο σήμερα. Αν επιμείνουν: Σας παρακάλεσα να μείνουμε σε αυτά. Δεν είναι ώρα για λόγια. Ας σεβαστούμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν». Ο ΣΥΡΙΖΑ που όταν κυβέρνησε ξεπούλησε τον ΟΣΕ, δηλώνει ότι δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, οργανώνει σιωπηλές συγκεντρώσεις και εστιάζει μόνο στην ανικανότητα της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ίδιο μοτίβο. Οι ακροδεξιοί και η Χρυσή Αυγή του Κασιδιάρη μιλούν για το έθνος που το πρόδωσαν οι πολιτικοί. Η εταιρεία που αγόρασε τον ΟΣΕ για 48 εκατ. και επιδοτείται κάθε χρόνο με 50 εκατ. αποποιείται των ευθυνών -«δεν ήταν δική μου δουλειά το δίκτυο». Οι δημοσιογράφοι ζητούν συγγνώμη που δεν πρόσεχαν τα αιτήματα των σιδηροδρομικών αλλά κατήγγειλαν από τα κανάλια τους τις απεργίες ενισχύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, και υπόσχονται να μην το ξανακάνουν, ενώ ο Πορτοσάλτε ξεδιάντροπα δηλώνει πως το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια καλή ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές.Η ΕΕ «βουρκώνει» για το χάλι των ελληνικών σιδηροδρόμων, γιατί στην επικράτειά της, όπως λέει, είναι εκσυγχρονισμένοι, με συστήματα ασφαλείας. Ο βασικός πολιτικός καθοδηγητής των ιδιωτικοποιήσεων, που ρίχνει πρόστιμα στα κράτη αν επιδοτούν κρατικές εταιρείες δημόσιου συμφέροντος, μας εμπαίζει πολλαπλώς. Οι δυνάμεις καταστολής με προτεταγμένες τις ασπίδες και δακρυγόνα με την πρώτη ευκαιρία  εκτελούν εντολές από όλους τους παραπάνω. Άλλωστε αυτοί δεν έχουν να απολογηθούν πουθενά, γιατί τα αφεντικά τους θα τους καλύψουν όπως σε κάθε περίπτωση.

Εμείς, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούμε όλων των ειδών τα δρομολόγια για όλων των ειδών τους θανάτους, θα τους αφήσουμε;

Η μόνη απάντηση είναι να βγούμε όλοι και όλες στους δρόμους. Το οφείλουμε στα νεκρά παιδιά και στους γονείς τους. Το οφείλουμε στις ίδιες τις ζωές μας. Δεν είμαστε αναλώσιμες/οι στο βωμό των κερδών τους. Το πολιτικό σύστημα, το κατεστημένο των ΜΜΕ και του πλούτου πρέπει να πληρώσουν ακριβά για τα εγκλήματά τους και ο μοναδικός τρόπος να πληρώσουν μπορεί να επιβληθεί από τον λαό και τη νεολαία ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και όχι εάν και όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Δεν «θα λογαριαστούμε μετά». Τώρα θα λογαριαστούμε γιατί ο κατάλογος των «θανάτων» που πραγματοποιήθηκαν και εξελίσσονται την εποχή της κρίσης είναι μεγάλος. Γιατί ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη, οι «θάνατοι» δημοσίων αγαθών εξελίσσονται σε παιδεία, υγεία, πολιτισμό, μεταφορές, ασφάλιση, ρεύμα, νερό…

Τώρα στην εκπαίδευση να δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και τουκέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους και φοβισμένες/ους αξιολογούμενες/ους. Καμιά/κανένας να μη δεχτεί τους αξιολογητές. Απεργία Αποχή και στάσεις εργασίας απέναντι στην ατομική αξιολόγηση. Δυναμικές πραγματικές καταλήψεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να υποχρεώσουμε τα υπηρεσιακά συμβούλια να υπογράψουν τις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών. Ακύρωση του προγράμματοςτης εισαγωγικής επιμόρφωσης με μαζική άρνηση συμμετοχής, κάθε επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και εντός εργασιακού ωραρίου.

Να δράσουμε για αυξήσεις στους μισθούς, με γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφ' όλης της ύλης σε σύγκρουση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τις απαγορεύει και τον νόμο Χατζηδάκη, με κύρια αιτήματα την κατάργησή τους και με κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του  τιμάριθμου και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί. Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

Τώρα απαιτούμε:

 -να μπλοκάρουν όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις,

-να ικανοποιηθούν όλα τα βασικάαιτήματα του κινήματος στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό,

-να παρθούν πίσω οι ιδωτικοποιήσεις χωρίς καμία αποζημίωση και πρώτα από όλα των σιδηροδρόμων

Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την ασφάλιση, το ρεύμα , το νερό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες για ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παροχές, με μαζικές προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, και με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Δεν ξεχνάμε ότι η 8η Μάρτη είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ημέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής. Η φετινή 8η Μάρτη αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά το έγκλημα στα Τέμπη με δεκάδες νεκρές/ους, ανάμεσά τους γυναίκες, φοιτήτριες, μαθήτριες, μανάδες! Ακόμη μία 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις μετανάστριες, τις προσφύγισσες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, σε δεινότερη θέση  τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στην απλή καθημερινότητά τους. Εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και απαράδεκτες έως και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας, αλλά και με τις απολύσεις, τις απειλές ή ακόμα και τις επιθέσεις σε συνδικαλίστριες. Οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία, οι παρενοχλήσεις αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να τα συγκαλύψουν, ενώ όσα περιστατικά βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό όπου εκτός από όλα όσα έχουν συμβεί, η οικογένεια και το κορίτσι έχουν εγκαταλειφθεί από κάθε κοινωνική κρατική προστασία και η μητέρα βρίσκεται ακόμα στην φυλακή.  Στην περίοδο της κρίσης οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με απόλυση, είναι εκείνες που επωμίζονται όλα τα βάρη των «ρόλων φροντίδας» όταν οι κρατικές δομές είναι ανύπαρκτες ή υπό διάλυση. Σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον  η απεργία στις 8 Μάρτη αποκτά για όλες και όλους εμάς πρόσθετη αξία. Αγωνιζόμαστε και για τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων!

Τετάρτη 8 Μάρτη απεργούμε! Λουκέτο Παντού! Και συνεχίζουμε!

Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας, για να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μπροστά και στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ.

Αξιοποιούμε όλες τις μορφές αγώνα, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, την πολυμορφία και την πρωτοτυπία ενός κινήματος ανατροπής, με συντονισμό σωματείων, επιτροπές και συνελεύσεις αγώνα.

Να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο

Αποφασιστικά μέχρι τη Νίκη

 

 

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου