συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Άμεση απόσυρση του σχεδίου κλεισίματος κλινικών στο «Σωτηρία»


Άμεση απόσυρση του σχεδίου κλεισίματος κλινικών στο «Σωτηρία»

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 30/3/23

Ενώ ακόμη δεν ξεμπερδέψαμε ολοκληρωτικά από την πανδημία και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία απέδειξαν ότι είναι πιο αναγκαία από ποτέ, πληροφορούμαστε το επικείμενο κλείσιμο της 9ης πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γιατρών της κλινικής, ενημερώθηκαν ότι σύντομα θα διαμοιραστούν στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου και οι κλίνες της θα διαμοιραστούν προς διατομεακή χρήση από άλλες κλινικές. Αναφέρεται επίσης, η  «τροποποιημένη» μεταφορά της, με δύο πνευμονολόγους που κατέχουν οργανικές θέσεις σε άλλες κλινικές/τμήματα του νοσοκομείου, στο Ασκληπιείο Βούλας.

Εντύπωση μας προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, την ίδια ώρα που το υπουργείο προκηρύσσει θέσεις 3 μόνιμων πνευμονολόγων για συγκεκριμένες κλινικές πλην της 9ης Πνευμονολογικής. Γιατί δεν ζήτησε παραπάνω γιατρούς η κ.Γκάγκα εφόσον χρειάζονται; Ενώ διατυμπανίζεται από το υπουργείο η ενίσχυση του ΕΣΥ αποδεικνύεται ξανά ότι δεν υπάρχει τέτοια διάθεση. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα, συνταξιοδοτήσεις γιατρών χωρίς ταυτόχρονη προκήρυξη των θέσεων, πάνω από 60 κενές θέσεις ειδικευομένων, κενή λίστα επικουρικών ιατρών. Το κλείσιμο μιας κλινικής συνεπάγεται αυτόματα την περικοπή υπηρεσιών υγείας, την επιδείνωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και εργασίας του προσωπικού, την αύξηση του χρόνου αναμονής για ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα και ήδη παρουσιάζουν μεγάλη αναμονή, την περικοπή ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, περαιτέρω υποτίμηση και επιστημονική απαξίωση μιας ειδικότητας που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.  Κερδισμένοι από την περαιτέρω συρρίκνωση του νοσοκομείου δεν πρόκειται να είναι ούτε οι εργαζόμενοι του, ούτε οι ασθενείς.

Το κλείσιμο πνευμονολογικών κλινικών του ΓΝΝΘΑ για όσους γνωρίζουν την κατάσταση του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια δεν έρχεται εν αιθρία. Πριν την πανδημία η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Με την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων η υποβάθμιση, η υποστελέχωση των πνευμονολογικών κλινικών και οι ελλείψεις τόσο σε ειδικευμένους όσο και σε ειδικευόμενους γιατρούς είχαν καταστήσει αδύνατη την πλήρωση του καθημερινού προγράμματος εφημεριών και επισφαλή τη καθημερινή λειτουργία των κλινικών. Η «λύση» που δόθηκε τότε από το υπουργείο και τη διοίκηση ήταν η μείωση ωρών και ημερών εφημέρευσης των πνευμονολογικών κλινικών αφήνοντας σε άλλα νοσοκομεία την πνευμονολογική κάλυψη πολλές φορές χωρίς να έχουν καν πνευμονολόγο. Με την πανδημία, η μετατροπή ενός τόσο μεγάλου και κεντρικού νοσοκομείου αποκλειστικά για μία νόσο έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και τη μετατροπή του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» αποκλειστικά σε κέντρο αναφοράς περιστατικών COVID19 για 2 ολόκληρα χρόνια,  ακόμα η υποστελέχωση των πνευμονολογικών κλινικών κυριαρχεί με αποτέλεσμα να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως η εφημέρευση του νοσοκομείου για τα πνευμονολογικά περιστατικά. Το νοσοκομείο εφημερεύει ανά τέσσερεις ημέρες με αποτέλεσμα σε κάθε εφημερία να βουλιάζει από πνευμονολογικά περιστατικά.

Αυτή η διαχείριση είναι η ίδια που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού του Αγία Σοφία, που λεηλατεί νοσοκομεία της επαρχίας και τα οδηγεί σε κατάρρευση, που εξωθεί σε παραίτηση συναδέλφους εξαιτίας εξαντλητικών συνθηκών δουλειάς και διώκει γιατρούς συνδικαλιστές. Η μόνη λύση για το ΕΣΥ, τους εργαζόμενους και το λαό είναι η ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και η θωράκιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας. Κάθε προσπάθεια διάλυσης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» μας βρίσκει απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε κλεισίματα και συγχωνεύσεις κλινικών.

Άμεση απόσυρση του σχεδίου κλεισίματος κλινικών

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ- Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου