συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Εμμένει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στο απαράδεκτο αντιδραστικό νσχ περί "χρόνου εργασίας των γιατρών"

Εμμένει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στο απαράδεκτο αντιδραστικό νσχ περί "χρόνου εργασίας των γιατρών"

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,      20/6/17

Πραγματοποιήθηκε στις 19/6/17 νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ  με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας (παρόντες ήταν ο Υπουργός κ. Ξανθός και ο ΓΓ κ. Γιαννόπουλος).
Η πολιτική ηγεσία υπερασπίστηκε την πρόταση νόμου για τον "χρόνο εργασίας των γιατρών" που έχει δημοσιοποιήσει, και μάλιστα με πολύ επιθετικό τρόπο. Προσπάθησε να ισχυριστεί πως οι αντιρρήσεις της ΟΕΝΓΕ οφείλονται σε "ιδεοληψίες". Οι σχετικοί ισχυρισμοί εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ήταν εμφανώς αμήχανοι και αγχωτικοί : αρχικά ειπώθηκε πως το νσχ στοχεύει τόσο στην αποφυγή του προστίμου που έχει επιδικαστεί στην χώρα όσο και στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης, όμως αφού το δεύτερο δεν μπορούσε με τίποτα να στηριχθεί σοβαρά τελικά περιορίστηκε στην επίκληση του ενδεχόμενου προστίμου. Μάλιστα αυτός ο αγχωτικά επιθετικός τρόπος που η πολιτική ηγεσία προσπάθησε να υπερασπιστεί το νσχ, δημιουργούσε διαρκώς ένταση στην συζήτηση.
Οι εκπρόσωποι της αγωνιστικής πτέρυγας στην ΟΕΝΓΕ απέδειξαν ψύχραιμα, αιτιολογημένα και με συγκεκριμένα στοιχεία - παραδείγματα πως :
1. Το νσχ δεν εφαρμόζει απλά και μόνο την οδηγία 88 ΕΚ/2003 την οποία επικαλείται, αλλά το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων της ΕΕ των τελευταίων ετών περί χρόνου εργασίας γενικά.
2. Αν εφαρμοστεί, με το προβλεπόμενο opt out οι ώρες εργασίας ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ αντί να μειώνονται.
3. Θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ημερών που ο κάθε γιατρός θα είναι ελεύθερος εφημεριακής υποχρέωσης.
4. Θα υπάρξει επιβάρυνση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών.
5. Για το πρόστιμο την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτεία η οποία από το 2008 ως και σήμερα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων, και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί.
6. Η ΟΕΝΓΕ επιμένει στο διεκδικητικό της πλαίσιο (5θήμερο - 6ωρο - 30ωρο πρωϊνό τακτικό ωράριο, 1 εφημερία την εβδομάδα με περιλαμβανόμενο σε αυτήν αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης, ρεπό μετά την εφημερία, να γίνουν οι χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών, να επανέλθουν οι αποδοχές στα προ των μνημονίων επίπεδα) με την υπενθύμιση πως στο διεκδικητικό αυτό πλαίσιο συμφωνούσαν πριν λίγα χρόνια ο Υπουργός και ο ΓΓ όταν ήταν μέλη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.
7. Η ΟΕΝΓΕ επιμένει στο αίτημα για απόσυρση του παρόντος νσχ και για έναρξη της διαδικασίας για νέα κλαδική συμφωνία. 

Στο κλείσιμο της συνάντησης, η πολιτική ηγεσία ΔΕΝ αποδέχτηκε τίποτε από τα παραπάνω. Απλά δεσμεύθηκε για επαναδιατύπωση κάποιων σημείων του νσχ αλλά επέμενε στην νομοθέτησή του το προσεχές διάστημα.

Συμπερασματικά : 
- Χρειάζεται άμεσα κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης.
- Να γίνουν παντού νέες γενικές συνελεύσεις και να προχωρήσει ο συντονισμός των γενικών συνελεύσεων από τα κάτω. 
- Να προετοιμαστεί νέα πιο μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση ως 15/7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου