συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΕΑΚ στο Υπ. Πολιτισμού: Όλα όσα έγιναν στο (επεισοδιακό) ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Πραγματοποιήθηκε τελικά την Τετάρτη 17/10/2018 Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής Στερεάς και Νήσων και πήρε (κατά πλειοψηφία, και βέβαια χωρίς τις ψήφους της ΔΗΣΥΠ-ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ) απόφαση που διαφοροποιείται εντελώς από τα καμώματα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ σε σχέση με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και την έρευνα που διεξάγεται (ακολουθεί συνημμένο).
Στο ΔΣ παρέστησαν εργαζόμενοι μέλη του Ενιαίου Συλλόγου που είχαν καταγγείλει (ήδη από τη Συνέλευση του Ιουνίου!) ότι φέρονται να έχουν πάρει δάνειο ή βοήθημα από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ ούτε είχαν ζητήσει ούτε είχαν πάρει ποτέ χρήματα. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ Θ. Στεργίου και η Διευθύντρια Α. Κουτσή.
Στο ΔΣ παραβρέθηκε και αντιπροσωπία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ) για να «πείσει» δια της γνωστής μεθόδου του λεκτικού τραμπουκισμού, των φωνών και των έμμεσων απειλών ότι… δεν πρέπει να ασχολείται κανείς άλλος με το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Με τη συνήθη πρακτική τους άλλοτε πέταγαν τη μπάλα στην εξέδρα, πχ ρωτώντας γιατί διέρρευσε το πόρισμα του ΓΛΚ στις εφημερίδες, για να μην απαντήσουν για αυτά που περιέχει μέσα το πόρισμα. Άλλοτε μας θύμιζαν ότι «θα αλλάξουν τα πράγματα και πρέπει να προσέχουμε», εννοώντας προφανώς ότι ανυπομονούν για το πότε θα ξαναγίνουν κυβέρνηση οι πολιτικοί τους προστάτες. Το χειρότερο όμως ήταν ότι είχαν το θράσος να πουν μπροστά σε εργαζόμενους τη φοβερή φράση: «και πού ξέρω εγώ ότι αυτός που λέει ότι δεν πήρε δάνειο δεν λέει ψέματα; Κι αν κάποιοι τον έχουν δει να παίρνει;» Τι εννοούσε άραγε το μέλος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που το είπε αυτό; Ότι οι συνάδελφοι λένε ψέματα; Ή ότι έχουν σκοπό να επιστρατεύσουν ψευδομάρτυρες για να τους βγάλουν ψεύτες;
Λίγο αργότερα βέβαια δυσκολεύτηκαν, γιατί οι συνάδελφοι έδειξαν στο ΔΣ όλα τα στοιχεία που τους έχουν παρασχεθεί από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, δηλαδή: 1. απόσπασμα από το βιβλίο πρωτοκόλλου που δείχνει την δήθεν αίτηση (που ποτέ δεν έκανε ο συνάδελφος) πρωτοκολλημένη ως εισερχόμενο, 2. Την δήθεν αίτηση του συναδέλφου με πλαστή υπογραφή, 3. Απόσπασμα πρακτικού του ΔΣ του ΤΑΥΠ ότι του χορηγεί το δάνειο ή το βοήθημα και 4. Απόδειξη ότι πήρε τα λεφτά στο χέρι με το όνομά του και ψεύτικη υπογραφή (Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι τα κανονικά δάνεια και τα βοηθήματα το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ τα κατέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, τα διναν στο χέρι… Περίεργο…). Με το δίκιο τους οι συνάδελφοι μίλησαν για «πλαστογραφία». Και μάλιστα στο όνομά τους. Και ζήτησαν την διερεύνηση του ποιος έκανε αυτή την απάτη και γιατί.

Βέβαια, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ αφού πρώτα είχε μιλήσει για συκοφαντίες, μετά έλεγε ότι δεν θα αφήσει τους ελεγκτές να πατήσουν το πόδι τους στο Ταμείο, αργότερα στοχοποίησε το νέο ΔΣ του Ταμείου, πρόσφατα στοχοποίησε τη Διευθύντρια του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, αλλά δεν έχει βγάλει άχνα για το τι έχει μέσα το πόρισμα (το οποίο όλα τα στελέχη της έχουν στα χέρια τους, όπως αναγκάστηκαν να παραδεχτούν χτες), τώρα έχει περάσει σε μια νέα φάση.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γ. Παπαγεωργόπουλος «από δω και πέρα θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο νομικός μας σύμβουλος» (για όποιον δεν το γνωρίζει, δικηγόρος του Γ. Τσακοπιάκου και άλλων μελών των ΔΣ του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ έχει αναλάβει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος). Ο νομικός τους σύμβουλος λοιπόν τους είπε να ζητήσουν από όλους τους εργαζόμενους να κάνουν αίτηση στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ και να ρωτάνε αν έχουν πάρει δάνειο.
Περίεργο, γιατί όταν έκαναν αίτηση ως τώρα οι συνάδελφοι για να μάθουν τι έχει συμβεί, τα στελέχη της ΠΟΕ τους κατηγορούσαν και τους απειλούσαν. Περίεργο, επίσης, γιατί την περασμένη εβδομάδα αντίστοιχο ψήφισμα που έβαλε η Ενωτική στο ΔΣ των ΠΕ Διοικητικών δεν δέχτηκαν ούτε να το βάλουν για ψήφιση!
Όμως, τώρα ζητάνε από τους συναδέλφους να περάσουν από τα σωματεία πρώτα για να κάνουν την αίτηση -προφανώς για να φροντίσει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ αναλόγως την περίσταση να «νουθετήσει» τους συναδέλφους. Μέχρι τώρα η ΠΟΕ μας έλεγε ότι τα στοιχεία για τα δάνεια είναι αυστηρώς προσωπικά δεδομένα κι ότι απαγορεύεται να τα συζητάμε ή να τα γνωρίζουμε, και τώρα ζητάει να τους τα πάμε! Και ποιοι; Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ που από το 2002 μέχρι το 2015 είχε έλεγχο όλων των διοικήσεων και τα επί 15ετίας στελέχη του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ και της ΠΟΕ Γ. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής έχουν πλήρη εικόνα ποιοι δανειοδοτήθηκαν, πότε και γιατί!
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ! Καλούμε τους συναδέλφους να μην δώσουν άμεσα ή έμμεσα στοιχεία  στα στελέχη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Το ποιος πήρε πραγματικό δάνειο/βοήθημα (και καλώς έκανε, αφού το δικαούνταν) είναι ατομικό ζήτημα του καθενός. Το ποιος φορτώθηκε ψεύτικο δάνειο/βοήθημα επειδή κάποιοι πλαστογραφούσαν χαρτιά (και βεβαίως δεν έχει καμία ευθύνη ο ίδιος, ούτε χρωστάει κάτι σε κανέναν) είναι αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αυτή τη στιγμή. Ήδη συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτή τη θέση έχουν προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία. Το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ μπορεί -και πρέπει- να στείλει σε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά τα στοιχεία που έχει στο αρχείο του για να ελεγχθεί αν είναι πραγματικά ή πλασματικά και το αποτέλεσμα του ελέγχου να δοθεί στον Εισαγγελέα, και όχι στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Άλλωστε, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ δεν ταυτίζονται! Οι ευθύνες που θα προκύψουν από όλα αυτά είναι προσωποποιημένες και κακώς προσπαθούν κάποιοι να «κρυφτούν» πίσω από την Ομοσπονδία.
Άλλο πράγμα είναι οι εργαζόμενοι και η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση, άλλο το Ταμείο και άλλο αν κάποιοι στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ έκαναν πλαστογραφίες ή άλλες παράνομες πράξεις -οι τελευταίοι φέρουν ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για τις πράξεις τους και καλά θα κάνουν να μην κρύβονται πίσω από τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα (αν έχουν). Γιατί συνδικαλισμός είναι να υπηρετείς τα δικαιώματα των εργαζόμενων κι όχι να ζεις πλουσιοπάροχα στο… όνομά τους!
Ζητάμε να δοθούν στους εργαζόμενους τα στοιχεία από το πόρισμα του ΓΛΚ, όπως το ζητάει και ο Ενιαίος Σύλλογος στην απόφασή του. Δεν τα «φάγαμε μαζί» και ως εργαζόμενοι δεν θα καλύψουμε κανέναν που έβαλε το δάχτυλο στο μέλι -κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και μέσα στο ΥΠΠΟΑ και έξω στην κοινωνία.
ΥΓ. Μετά από όλα αυτά τα επεισοδιακά, βέβαια, περιττό να πούμε ότι δεν πάρθηκε καμία άλλη απόφαση του ΔΣ του Ενιαίου για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους! Δεσμεύτηκαν ότι το επόμενο ΔΣ δεν θα αργήσει να γίνει. Ίδωμεν…

Απόφαση του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων
για το θέμα του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ

Αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο στον δημόσιο λόγο έχουν ακουστεί ή γραφτεί αρκετά σχετικά με το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, και μετά την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος από την ΕΣΕΛ (ΓΛΚ) από τα οποίο έχουν εγερθεί σειρά σοβαρών ερωτημάτων, είναι χρέος του Ενιαίου Συλλόγου να ζητήσει την πλήρη ενημέρωση όλων των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα σχετικά με καταγγελίες εργαζομένων για πλασματικά βοηθήματα και δάνεια που ποτέ δεν αιτήθηκαν και δεν έλαβαν από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, ενώ εμφανίζονται να τα έχουν λάβει. Και για αυτό το ζήτημα είναι χρέος του Ενιαίου να ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση και να σταθεί στο πλευρό κάθε συναδέλφου που φέρεται εμπλεκόμενος σε διαδικασίες για τις οποίες είχε απόλυτη άγνοια.
Ζητάμε:
  • Το οριστικό πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,  για την πλήρη και επίσημη ενημέρωση των παρατάξεων και των εργαζομένων.
  • Την ολοκλήρωση της  εισαγγελικής  έρευνας και της έρευνας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του ΤΑΥΠΠΟΑ,  την πλήρη διερεύνηση του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.
  • Τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τις καταγγελίες εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ (που κατατέθηκαν εγγράφως) στη ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου (7/2018) είτε κατατέθηκαν στη συνέχεια (μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος προς το ΔΣ του Ταμείου), για «πλασματικά» βοηθήματα και δάνεια που ποτέ δεν αιτήθηκαν και δεν έλαβαν από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, ενώ εμφανίζονται να τα έχουν λάβει.
  • Την πλήρη κατοχύρωση των κατακτήσεων των εργαζόμενων. Να ολοκληρωθεί  το συντομότερο δυνατόν η μεταβίβαση του Παιδικού Σταθμού και του προσωπικού του ΤΑΥΠ στο Υπουργείο για να λήξει η ανασφάλεια εργαζόμενων και γονιών και να εξασφαλισθεί ικανοποιητική χρηματοδότηση  για την αξιοπρεπή και απρόσκοπτη λειτουργία του- Να βρεθεί λύση για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων.
  • Να διευρυνθεί το πακέτο των κοινωνικών παροχών ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ

17/10/2018

(Η απόφαση ελήφθη με την πλειοψηφία των παρατάξεων Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, Αυτόνομη παρέμβαση και ΔΑΣ, ενώ μειοψήφησαν η ΔΗΣΥΠ και η ΔΑΚΕ που διαφωνούσαν σε συγκεκριμένες διατυπώσεις του ψηφίσματος)

grypaios1

Share this:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου