συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Α' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής-Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Ελευσίνας: Από την παράσταση διαμαρτυρίας Ενώσεων Γονέων και Συλλόγων Εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία)

Ελευσίνα 14/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας Ενώσεων Γονέων και Συλλόγων Εκπαιδευτικών  στο Υπουργείο Παιδείας

Την Δευτέρα 11/01/2021 οι Ενώσεις Γονέων από την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, των Άνω Λιοσίων- Φυλής, η Α΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής  πραγματοποίησαν παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουν  τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων της περιοχής μας, μιας περιοχής που πλέον μπαίνει στην τέταρτη βδομάδα σκληρότερου lockdown και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα στο «κόκκινο».

Μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας  με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κα Γκίκα.

Οι εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων έθεσαν το βασικό αίτημα του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος που είναι να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία με  όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Καταθέσαμε την διαπίστωση ότι το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας χωρίς να πάρει κανένα επιπλέον μέτρο σε σχέση με την περίοδο που έκλεισε το σύνολο της εκπαίδευσης, λόγω της πανδημίας, αφού το μόνο ουσιαστικό μέτρο που είχε πάρει μέχρι τότε ήταν η χρήση μάσκας.

Απαιτήσαμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε:

  • Ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνάει τους  15 ανά τμήμα.
  • Με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου να εξασφαλισθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές σε σχολικές αίθουσες, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ακόμη και μέσα στα προαύλια των σχολείων,  ώστε να μπορούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
  • Άμεσες προσλήψεις όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι απαραίτητο για να καλυφθούν τόσο τα κενά που υπάρχουν ακόμη σήμερα, όσο και των πρόσθετων αναγκών που απαιτούνται για την υποστήριξη   της μείωσης των μαθητών στις τάξεις.  Επίσης Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες που λήγουν οι συμβάσεις τους.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test Covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test Covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να υπάρχει σχολίατρος με ευθύνη σε κάθε σχολική μονάδα που θα είναι σε ανοιχτή συνεργασία με τις Υγειονομικές αρχές   για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.

Επιπλέον τονίσαμε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκπαίδευση και επ’ ουδενί μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία  της τάξης. Επίσης καταθέσαμε ότι ακόμη και αυτή την λειψή διαδικασία δεν μπορεί να την παρακολουθήσει το σύνολο των μαθητών λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομής. Απ’ τους μαθητές που παρακολουθούν η μεγάλη πλειοψηφία χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο. Γι’ αυτό απαιτήσαμε:

·         μείωση της ύλης των μαθημάτων για να δοθεί ο χρόνος να επαναληφθεί δια ζώσης με το άνοιγμα των σχολείων, ιδίως στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου

·         Να πάρει πίσω το Υπουργείο Παιδείας  την απαράδεκτη εγκύκλιο  για τα τηλεδιαγωνίσματα του Α’ τετραμήνου

·         Να αναβληθεί η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων της Α’ Λυκείου για να αποφορτιστούν οι μαθητές.

  • Τέλος αναφέραμε ότι είναι απαράδεκτο το υπουργείο να απαιτεί υποχρεωτική και με απουσίες παρακολούθηση της εξ΄ αποστάσεως τηλεκπαίδευσης, όταν το επίσημο κράτος δεν διαθέτει με ευθύνη του σε όλα τα παιδιά, τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται, όπως τάμπλετ, ηλεκτρονικους υπολογιστές, γρήγορο internet κλπ.

Επιπρόσθετα ζητήσαμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια της περιοχής της Δυτικής Αττικής. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ για αποφυγή συγχρωτισμού.

 

Απ’ την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της κας Γκίκα δεν υπήρξε πρακτικά καμία δέσμευση. Θεωρούν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Μάλιστα η ΓΓ του Υπουργείου, κα Γκίκα, στην κριτική μας ότι το άνοιγμα των σχολείων για δεύτερη φορά  γίνεται ουσιαστικά με τους όρους οι οποίοι οδήγησαν στο κλείσιμό τους πριν δύο μήνες, με άπλετο θράσος απάντησε ότι «τα σχολεία έκλεισαν τον Νοέμβρη γιατί έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός» και γιατί … «υπήρχε συγχρωτισμός στις πύλες των σχολείων από γονείς (σημ.Στα σολεία της Α/μιας που περίμεναν να πάρουν τα παιδιά τους) και έβγαζαν τις μάσκες να … πιουν καφέ και να καπνίσουν». Ενώ, και πιο συγκεκριμένα για τις «κόκκινες περιοχές» «οι ειδικοί», είπε η κυρία Γκίκα, «πρότειναν άνοιγμα των σχολείων αφού έτσι κι αλλιώς τα παιδιά επί δύο μήνες τα πρωινά παίζουν στις αλάνες χωρίς μάσκες άρα είναι πιο ασφαλή στο σχολείο και με μάσκες»!!!!! Δηλαδή επανέφερε το επιχείρημα ότι η μάσκα είναι υπέρ αρκετή ως μέσο προστασίας και οι μαθητές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απ’ τον συγχρωτισμό γιατί δεν νοσούν!!!!!. Η κυβέρνηση, δηλαδή, που επί εννιά μήνες δεν έχει υλοποιήσει πρακτικά κανένα από τα μέτρα που έχουμε διεκδικήσει ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με όρους πραγματικής ασφάλειας και υγιεινής έρχεται τώρα δια στόματος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να κατηγορήσει ευθέως τους γονείς ότι ευθύνονται για την διασπορά του ιού, το προηγούμενο διάστημα, δηλώνοντας, με απύθμενο θράσος, ότι η κυβέρνηση τιμώρησε -με δίμηνο κλείσιμο σχολείων- μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να … στείλει μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα της κατάστασης!

Επίσης απάντησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει παράπονο για την κάλυψη των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό αφού εφέτος η κυβέρνηση προσέλαβε 60000 εκπαιδευτικούς. Στην παρατήρησή μας ότι εμείς δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανάγκες που επιβάλλεται να καλυφθούν ανεξαρτήτως αριθμών, δεν λάβαμε καμιά απάντηση.

Μάλιστα για την εγκύκλιο Ζαχαράκη που απαιτεί εξέταση των μαθητών με τηλεδιαγωνίσματα έφτασε να μας πει ότι «δεν καταλαβαίνουμε αυτά που διαβάζουμε», γιατί η εγκύκλιος δεν επιβάλλει τα τηλεδιαγωνίσματα και μπορεί η εξέταση των μαθητών, με ωριαίο τεστ, να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και στο Β’ τετράμηνο  σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει.

Οι απαντήσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου αποτελούν  τεράστια πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στους μαθητές στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς. 

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο επιμένει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του πολίτη χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο  και ουσιαστικά  να αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Η κυβέρνηση να αναλάβει ΤΩΡΑ τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας:

Συμμετέχουμε από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία της Αττικής

Ø  Στην κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ.

Ø  Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!

 

Τα ΔΣ

Της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Της Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου