συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ «Αριστοτέλης»: Εγκληματική διαχείριση από την κυβέρνηση! Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ΤΩΡΑ!


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο - Φαξ: 2108319372    

 e-mail: sylaristo@gmail.com

http://www.sylaristotelis.com

                                                                                                           Αθήνα, 04-01-2022

Προς: τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  στην Διεύθυνση Α’ Αθήνας, συντονιστές σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

Θέμα: Εγκληματική διαχείριση από την κυβέρνηση! Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ΤΩΡΑ!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ που με τις ανακοινώσεις τους αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν κανένα μέτρο για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντίθετα δείχνουν για άλλη μια φορά εγκληματική διαχείριση στο ζήτημα. Ενώ η νέα χρονιά ξεκίνησε ήδη με χιλιάδες κρούσματα, η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στις πολυπληθείς σχολικές τάξεις επανέρχεται και ενισχύεται γιατί η κυβέρνηση πήρε ως μοναδικό μέτρο ένα τεστ ακόμα!  

Ως σωματείο από την πρώτη στιγμή της πανδημίας καταθέσαμε αιτήματα ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ασφαλή και ανοιχτά. Την ίδια επιδίωξη καταθέτουμε και σήμερα γιατί θεωρούμε ότι με τα κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση έχουν δημιουργηθεί τεράστια μορφωτικά ελλείμματα, το τηλεσχολείο ενέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες, πέταξε εκτός χιλιάδες μαθητ(ρι)ες, πολλοί μαθητές πισωγύρισαν από ήδη κατακτημένη γνώση, ειδικά τα παιδιά από τα φτωχά, λαϊκά στρώματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τρομακτική όξυνση των ταξικών φραγμών. Τα αποτελέσματα της τηλεκπαίδευσης είναι ήδη φανερά τη φετινή σχολική χρονιά!

Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά αλλά ασφαλή! Αρνούμαστε να συμβάλλουμε στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την κάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της που σε κάθε νέο κύμα της πανδημίας εντείνονται όλο και περισσότερο.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί: 1. Τα τμήματα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν υπερπληθή ενώ οι αίθουσες είναι εξαιρετικά μικρές. Δύο χρόνια πανδημίας και στον σύλλογό μας δεν αυξήθηκαν οι σχολικές αίθουσες ούτε κατά μία! 2. Μία βδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία και δεν έχουν γίνει προσλήψεις πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού από το ΥΠΑΙΘ στα σχολεία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύπτουν καθημερινά από τη νόσηση του προσωπικού. Η πολιτική απόφαση του ΥΠΑΙΘ να μην προχωρήσει σε νέες προσλήψεις κινδυνεύει να δημιουργήσει χάος στα σχολεία που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν εκ των ενόντων τα προβλήματα. Κάθε σκέψη για κατάργηση εκπαιδευτικών δομών για κάλυψη αυτών των αναγκών θα μας βρει απέναντι! Κάθε σκέψη (όπως αυτή που εξέφρασε ο υπουργός επικρατείας Γεραπετρίτης) για τηλεκπαίδευση από τους ασθενείς εκπαιδευτικούς να την ξεχάσουν! Οι νοσούντες είναι ασθενείς και δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση.  Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τις/ους διευθυντ(ρι)ες να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε τέτοια απόπειρα από την πλευρά της διεύθυνσης της Α’ Αθήνας. 3. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την ενίσχυση με προσωπικό καθαριότητας. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις σχολικές μονάδες γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες με αποτέλεσμα οι δήμοι Αθηναίων και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να μετακινούν προσωπικό και να αφήνουν για μέρες τις σχολικές μονάδες ακάλυπτες! 4. Το ποσοστό 50%+1 για να κλείνει το τμήμα (ενώ η Βουλή έκλεισε αστραπιαία με ένα μόνο κρούσμα) είναι σε πλήρη σύγκρουση με τα υγειονομικά δεδομένα, στοχεύει αποκλειστικά στο εγκληματικό κουκούλωμα των προβλημάτων και είναι σοβαρότατος παράγοντας διάδοσης του ιού στις σχολικές μονάδες -ειδικά με τη μετάλλαξη όμικρον- και για τις οικογένειες και άτομα υψηλού κινδύνου που θα κολλήσουν και θα νοσήσουν από τη διασπορά του ιού στα σχολεία. Δηλώνουμε ότι κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ έχουν εγκληματικές ευθύνες για τη διάδοση που θα εμφανιστεί στις σχολικές μονάδες. 4. Η κατάσταση που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες με τις ουρές προς αναμονή των ράπιντ τεστ είναι πρωτοφανή και μαζί με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και την άρνηση της κυβέρνησης να παρέχει δωρεάν τεστ σε όλες/ους εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους οδηγεί στην μείωση της ιχνηλάτησης και ευνοεί τη διάδοση.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ για ακόμα μια φορά επιδεικνύουν εξαιρετική αδιαφορία κι αναλγησία! Ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τα σχολεία δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά. Το ήδη κατεστραμμένο από τις μνημονιακές πολιτικές, σύστημα υγείας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από την αρχή της πανδημίας. Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ τις τελευταίες μέρες οι τεράστιες ουρές για δωρεάν τεστ τονίζουν την εδώ και δυο χρόνων απαίτηση των υγειονομικών για συνταγογράφηση των τεστ ανίχνευσης προκειμένου να ελεγχθεί και να μειωθεί η διασπορά του ιού. Η ανάγκη για την δωρεάν διεξαγωγή μοριακών τεστ γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ώστε να μην υπάρχει η υποχρέωση να πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να λάβουν το πιστοποιητικό νοσησης. Η επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης είναι εξόφθαλμη. Μοναδική της ανησυχία είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα που κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού με πανάκριβα τα πλέον απαραίτητα μοριακά και rapid τεστ. Μάλιστα, αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να πολλαπλασιάσουν τα σημεία διενέργειας δωρεάν τεστ, τα μείωσε! Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα σε αυτό, ο δήμος της Αθήνας που αποφάσισε τη διακοπή της δωρεάν λήψης rapid test στους χώρους των 8 Λεσχών Φιλίας, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η λήψη πλέον γίνεται μόνο από τα 6 δημοτικά ιατρεία, τα οποία όμως έχουν κορεστεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας παρατηρούν τα κρούσματα όλες αυτές τις μέρες να αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και τα μόνα μέτρα που έχουν πάρει για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στην τάξη για ακόμα μια φορά είναι ο περιορισμός της εστίασης και της μουσικής, μέτρα που δεν σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητ(ρι)ες και συνεχίζει τον απαράδεκτο διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων για να ενισχυθεί το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης και να αποποιηθεί τις εγκληματικές  ευθύνες της.

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία με σοβαρούς και υπεύθυνους όρους είναι αναγκαίο να ικανοποιηθεί!

Για Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία απαιτούμε:

·      Μείωση του αριθμού των μαθητών ΤΩΡΑ, να μοιραστούν τα τμήματα στη μέση και μέχρι  το ανώτερο 12-15 μαθητές ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού (πχ εύρεση διαθέσιμων νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία, μείωση της ύλης και καθημερινό μειωμένο ωράριο ώστε να προσέρχονται όλα τα παιδιά καθημερινά αλλά σε διαφορετικές ώρες κ.λπ.). Οποιαδήποτε πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα.

·      Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες στη συνθήκη αυτή εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

·      Επιπλέον μέτρα για το αερισμό των αιθουσών. Λιγότερος χρόνος παραμονής στις τάξεις. Αύξηση του χρόνου διαλείμματος.

·      Προσλήψεις ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

·      Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν μοριακά -κυρίως- τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και φυσικά σε όλους τους εργασιακούς χώρους, κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Όχι στη συνεχιζόμενη οικονομική αφαίμαξη των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

·      Κατάργηση του σημερινού πρωτοκόλλου που απαιτεί 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Να κλείνει με πολύ λιγότερα κρούσματα με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (π.χ. 3 κρούσματα όπως πέρσι).

·      Χορήγηση δωρεάν ασφαλών μασκών σε όλες/όλους. Η ακρίβεια πλήττει τις λαϊκές οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς. Οι ασφαλείς μάσκες είναι ακριβές και οφείλουν να δίνονται δωρεάν.

·      Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσεις προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.

·      Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.  και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

·      Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.

·      Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

·      Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απαγορεύσεις, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας. Θα προστατεύσουμε κάθε συνάδελφο/ισσα

·      Μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στα εκκολαπτήρια της επιδημίας. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σχολικές μεταφορές και αποφυγή συνωστισμού.

·      Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

·      Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων, να μη δεχτούμε την εγκληματική διαχείριση. Συντονισμός και οργάνωση κινητοποιήσεων άμεσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                      Η γραμματέας

 

                                      Τόλη Πολίνα                                     Πετροπούλου Έλενα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου