ΑΠ 83 /9-6-2022 Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, Ενώσεις και συλλόγους γονέων
Στο Συνέδριο: «Δημογραφικό 2022 – Η Μεγάλη Πρόκληση» ο πρωθυπουργός ως ένα μέτρο απέναντι στο «Εθνικό» και «υπαρξιακό ζήτημα» ( όπως ο ίδιος αποκαλεί) του δημογραφικού μίλησε για επέκταση ολοήμερου σχολείου. Στο ίδιο συνέδριο η Υπ. Κεραμέως εξαγγέλλει 5.000 σχολεία (νηπιαγωγεία-δημοτικά) από το Σεπτέμβρη του 2022 που πιλοτικά θα λειτουργούν ως τις 5:30μμ. Μιλάνε για άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων, ευκαιρίες, συνεργασίες, τέχνες και άλλα ωραία.
Οι δηλώσεις-εξαγγελίες Μητσοτάκη-Κεραμέως για επέκταση ολοημέρου δεν είναι πρωτοπορία. Τόσο η Γιαννάκου όσο και η Διαμαντοπούλου είχαν εισάγει τη λογική επέκτασης του. Η επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων μεθοδεύεται εδώ και καιρό από την τωρινή κυβέρνηση. Αρχικά η Κεραμέως έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) μέσα στις σχολικές μονάδες μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος.
Μιλάνε για όλα αλλά όχι για τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Αποφασίζουν χωρίς καμία συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς επιστημονικά δεδομένα. Αποφασίζουν εις βάρος των παιδιών μας, προς όφελος μόνο της εργοδοσίας !
Οι οικογένειες χρειάζονται στήριξη. Όμως, αυτή η στήριξη δεν μπορεί να έχει τη μορφή ιδρυματοποίησης των παιδιών. Κανένα παιδαγωγικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό που, πάνω από όλα, χρειάζονται τα παιδιά, ιδίως στα πρώτα τους χρόνια: έναν βαθύ συναισθηματικό δεσμό με ορισμένα σταθερά πρόσωπα, μια ουσιαστική σύνδεση με τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς, φροντιστές. Τα παιδιά θέλουν να μπουν στο σπίτι, να πετάξουν από πάνω τις αγωνίες και τα βάρη του σχολείου, να τεντωθούν στον καναπέ, το κρεβάτι , να κυλιστούν στο χαλί, να βρεθούν στην ηρεμία του δωματίου τους μακριά από τη φασαρίας και την κίνηση των άλλων παιδιών. Θέλουν να δουν τους γονείς τους, να παίξουν με το κατοικίδιό τους, να πάνε στο φίλο τους, να πάνε στην πλατεία ή την παιδική χαρά . Ένα παιδί που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο δεν μπορεί να περνά όλη του την ημέρα σε μια αίθουσα ή ένα τσιμεντένιο προαύλιο. Ένα παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαίτερες κοινωνικοσυναισθηματικές ανάγκες δε βοηθιέται. Αντίθετα διαλύεται, αποδιοργανώνεται, κουράζεται, αντιδρά.
Κι όλα αυτά τα ιδανικά θα λάβουν χώρα σε σχολεία που οι εκπαιδευτικοί ζεσταίνουν φαγητά στα μικροκυμάτων και σιτίζουν παιδιά στα θρανία που λίγες ώρες πριν έγραφαν, σε σχολεία που οριακά ζεσταίνονται, σε σχολεία που από το 2015 δεν έχουν υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ολοήμερου και λειτουργούν με μπαλώματα ωρών, σε σχολεία χωρίς γωνίες και αίθουσες χαλάρωσης, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, αίθουσες καλλιτεχνικών κλπ Το χειμώνα τα παιδιά θα φεύγουν νύχτα από το σπίτι και θα γυρνάνε νύχτα.
Για τους εργαζόμενους γονείς Όταν μια κυβέρνηση δηλώνει ότι τα σχολεία θα λειτουργούν, έως και 11 ώρες για να δουλεύουν οι γονείς, ομολογεί πως στη χώρα τα εργασιακά ωράρια είναι τριτοκοσμικά, έχουν πάει περίπατο τα 8ωρα και η εντατικοποίηση της εργασίας πνίγει τους εργαζομένους.
Γιατί οι εξαγγελίες για επέκταση του σχολικού ωραρίου για επίλυση δημογραφικού σημαίνει ταυτόχρονα απεριόριστες ώρες εργασίας με μισθό πείνας και παιδιά που θα μεγαλώνουν με γονείς που θα τους βλέπουν την ώρα που θα πηγαίνουν για ύπνο .
Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει τις οικογένειες θα εξασφάλιζε άδεια με πλήρεις αποδοχές για την μητέρα ή τον πατέρα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού. Θα μείωνε τον χρόνο εργασίας επιτρέποντας στους γονείς να αναπτύσσουν μια σχέση με τα παιδιά τους. Να πούμε φωναχτά ότι η ανεργία και η συνεχής μείωση των εισοδημάτων είναι η βασική αιτία της υπογεννητικότητας… Δωρεάν κατοικίες . Βοήθεια ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!! και αυξήσεις μισθών μειώνουν την υπογεννητικότητα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς όχι 2 ώρες παραπάνω σχολείο. Tο πραγματικό αίτημα είναι ανθρώπινα ωράριο εργασίας για τους ενήλικες, όχι ξεθέωμα των ανήλικων. Θέλουν να κρύψουν ότι η επέκταση του ωραρίου των ανήλικων έχει επιπλέον το στόχο του να μαθαίνουν τα παιδιά στα εξοντωτικά ωράρια «ήλιο με ήλιο» ώστε να προετοιμάζονται από νωρίς για την αγορά εργασίας και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση ως μελλοντικοί εργαζόμενοι.
Για τους εκπαιδευτικούς στις επεκταμένες δομές ολοήμερου σχολείου
Το ολοήμερο σχολείο πετσοκόπηκε το 2015 με την κατάργηση του υπεύθυνου ολοημέρου. Η επαναφορά του και η στελέχωση των ήδη υπαρχόντων ολοημέρων προγραμμάτων είναι απαραίτητη για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για ολοήμερο.
Τα σχολεία μας κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές και τα ολοήμερά τους δεν άνοιξαν ποτέ ή με το ζόρι λειτούργησαν κάποιες ώρες γιατί δεν έγιναν επαρκείς προσλήψεις.
Μιλάμε πιθανά για έξτρα ώρες απασχόλησης των παιδιών μέσω ΚΔΑΠ, οι εργαζόμενοι των οποίων αμείβονται με 3 ευρώ την ώρα, είναι συμβασιούχοι της γαλέρας, όπως πλέον η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα. Προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΑΙΘ ή ο δήμος με δικά του κριτήρια με ελαστικές σχέσεις εργασίας;; με περιπλάνηση από το ένα σχολείο στο άλλο;;
Και πώς θα καλυφθούν οι ώρες εκεί που τα αιτήματα των απελπισμένων γονιών θα ζητάνε επιπλέον 2 διδακτικές ώρες σχολείο;; Μιλάμε για επέκταση ωραρίου; μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου όλων (και των μονίμων) εκπαιδευτικών αν όχι και αύξηση του; για εφαρμογή ανάθεσης υποχρεωτικών υπερωριών σύμφωνα με το αρ. 100 του 4823/21;;
Και φέτος έλλειψαν από το βασικό πρόγραμμα των σχολείων μας πάμπολλες ειδικότητες: γυμναστές, θεατρολόγοι, εικαστικών, μουσικής. Ποια νέα σύμβαση με χειρότερες εργασιακές σχέσεις επιφυλάσσουν άραγε γι΄ όλους αυτούς που επαίρονται ότι θα προσλάβουν;;
Τα σχολεία πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά μας ανοιχτά πρωί- απόγευμα και με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις -γήπεδα για το ελεύθερο παιχνίδι του απογεύματος και του Σαββατοκύριακου με τη χαλαρή παρέα των φίλων και των γονιών.
Δεν θα αποδεχτούμε τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών και ολόκληρης της κοινωνίας που υποφέρει από τη φτώχεια, την ανεργία και μια ζωή που γίνεται όλο και πιο αβίωτη. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα με μέτρα που στοχεύουν στην βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων και την προετοιμασία της νέας γενιάς εργαζόμενων σκλάβων πως δήθεν νοιάζονται για την υπογεννητικότητα και η «λύση της» είναι η επέκταση των ωραρίων εργασίας και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση υπέρ των εργοδοτών. Ποιος νοσηρός νους μπορεί να σκεφτεί ότι για να κάνουν περισσότερα παιδιά οι εργαζόμενοι πρέπει να μένουν περισσότερες ώρες στη δουλειά και να απομακρύνονται από τα παιδιά τους και μια φυσιολογική οικογενειακή σχέση και επαφή.
Τώρα πρέπει να αντιδράσει η ΔΟΕ για το νέο εκτρωματικό σχέδιο για το σχολείο. Να μπει στη θεματολογία του συνεδρίου και να οργανωθεί η άμεση αντίδραση ώστε να απορριφθεί και να μην υλοποιηθεί το νέο πιλοτικό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Κεραμέως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου