συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Με αφορμή το «σκάνδαλο Τομπούλογλου»: Υγεία - Μίζες για ύποπτες δουλειές


Από την Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών


Το πρόσφατο «σκάνδαλο Τομπούλογλου» ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την σαπίλα του ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥ αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς και την απύθμενη υποκρισία των κυβερνητικών μηχανισμών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που από την μία μιλούν για «θυσίες» και από την άλλη ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΙΕΣ

Πίσω όμως από την επιφάνεια και τις «γαργαλιστικές λεπτομέρειες» στις οποίες επικεντρώθηκαν (όπως πάντα) τα συστημικά ΜΜΕ, δεν μπόρεσε να κρυφτεί η ουσία. Και στην περίπτωση αυτή, η καταγγελθείσα  «δωροδοκία» αφορούσε μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΠΤΗ σύμβαση με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστική είναι ερώτηση που υποβλήθηκε από ευρωβουλευτή (και μάλιστα του συντηρητικού χώρου, Σκυλακάκης - ΔΡΑΣΗ) που ζητά να επιληφθούν οι αρμόδιες για θέματα διαφθοράς υπηρεσίες της ΕΕ:


«Τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι διοικητής δημοσίου νοσοκομείου συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 25.000 ευρώ, και ήδη κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και απόπειρα εκβίασης.  
Το έργο για το οποίο φέρεται να ζήτησε χρήματα αφορά το ΕΣΠΑ και εντάσσεται σε ένα πολύ ευρύτερο πρόγραμμα με κωδικό MIS: 301205 και τίτλο «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ». Φορέας υλοποίησης είναι το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ "ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ", ο υλοποιούμενος προϋπολογισμός είναι 2.790.032,64 €. Εις εκ των δύο υπευθύνων υλοποίησης του προγράμματος είναι ο κ. Στέφανος Μιχαλάκος (τομεάρχης Υγείας του κυβερνητικού κόμματος ΠΑΣΟΚ), τον οποίο -κατά τον τύπο- ο κατηγορούμενος ενέπλεξε στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του στην υπόθεση. Ο κ. Μιχαλάκος διέψευσε δημοσίως οποιαδήποτε σχετική ανάμιξη. 
Το έργο, το κεντρικό υποέργο του οποίου (η έρευνα προϋπολογισμού 1.979.000 ευρώ!), έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί με αυτεπιστασία, έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα στον Τύπο σε σχέση με την σκοπιμότητα της σχετικής μεθοδολογίας και το ύψος του προϋπολογισμού, σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Ειδικότερα ο τύπος αναφέρει ότι μια τέτοια δράση μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα από πλευράς ερευνητικής με πολύ μικρότερο κόστος. 
Επιπροσθέτως, στον προϋπολογισμό και την υλοποίηση παρουσιάζονται διάφορα παράδοξα όπως: Δαπάνες ταξιδιών, διανυκτέρευσης και διατροφής προσωπικού, προϋπολογισμού 350 χιλ. ευρώ, όπου τίθεται το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα επιτόπιο προσωπικό (πρακτική που ακολουθούν π.χ. οι εταιρίες ερευνών) του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Προϋπολογίστηκαν επίσης διάφορες άλλες δαπάνες π.χ. ενοικίασης εξοπλισμού και προγραμμάτων τηλεδιάσκεψης (29 χιλ. ευρώ ΑΔΑ Β44Ε46906P-42E), ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού για συγχώνευση βάσεων δεδομένων! (προϋπολογισμού 9,9 χιλ. ευρώ, Διαύγεια-ΑΔΑ: ΒΛ4346906Ρ-55Α) για την σκοπιμότητα και το κόστος των οποίων δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα. Από όλες τις σχετικές διαδικασίες, δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ενσυνείδητης υπερδιαστασιοποίησης του έργου. 
Επίσης, ο επίμαχος διαγωνισμός εγείρει και αυτός ερωτήματα, καθώς ενώ κατακυρώθηκε σε συγκεκριμένη εταιρία (ΑΔΑ: Β43246906Ρ-4ΥΓ), στις 5/10/2012, στη συνέχεια ακυρώθηκε με διάφορες αιτιάσεις, περιλαμβανομένης της πολύ χαμηλής τιμής, της μη δημοσίευσης λόγω και της «δυσλειτουργίας» του e-mail του Γρ. προμηθειών (ΑΔΑ: Β4ΣΙ46906Ρ-689) και επαναλήφθηκε με τελική κατάληξη την κατακύρωση σε λίγο μεγαλύτερη τιμή, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε η σχετική δωροδοκία. 
Δεδομένων των πολλαπλών ερωτηματικών που δημιουργούνται, αλλά και της προφανούς περίπτωσης διαφθοράς, ερωτάται η Επιτροπή αν σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα με την εμπλοκή και του OLAF*, για να διακριβώσει αν και κατά πόσον έχουν προστατευτεί στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών τα συμφέροντα της Ένωσης. 
*Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης


Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί και άλλη απόπειρα «μίζας» στον χώρο της περίθαλψης, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» συγκεκριμένα. Μάλιστα είχε τότε σημειωθεί … επικοινωνιακό αυτογκόλ από τον υπουργό κ. Α. Γεωργιάδη, που αρχικά μιλούσε για «αριστερό συνδικαλιστή» (δήθεν), αλλά εντός της ημέρας αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για τον … αρχιπασοκοδακίτη του νοσοκομείου – τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ που πρόσφατα είχε ψηφιστεί πρόεδρος και από την ΔΑΚΕ, με άλλα λόγια για τον εκπρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής στους εργαζόμενους. Η υπόθεση αφορούσε επίσης ΥΠΟΠΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της διοίκησης του εκεί νοσοκομείου σχετική με χρήματα του ΕΣΠΑ : η διοίκηση είχε αποφασίσει να παραχωρήσει … δωρεάν (!!!) ολόκληρο κτίριο του νοσοκομείου σε κερδοσκοπικό οργανισμό («ερευνητικό ινστιτούτο» ΝΠΙΔ διασυνδεόμενο με την Ακαδημία Αθηνών) χρηματοτοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ … http://www.parakato.gr/2013/10/50000.html

Και στις δύο περιπτώσεις οι συλληφθέντες δεν είναι καθόλου τυχαία πρόσωπα. Άνθρωποι του «κομματικού σωλήνα» και δύο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα), πάρα πολλά χρόνια στους διάφορους μηχανισμούς και εξαιρετικά … «έμπειροι». Αν αποδειχτούν όσα τους καταμαρτυρούνται, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το ΘΡΑΣΟΣ με το οποίο απαίτησαν την μίζα, θεωρώντας την … ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ. Οι άνθρωποι της πιάτσας και γνώστες των παρασκηνίων, τα έμπειρα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεωρούν αυτονόητη την δική τους μίζα και την απαιτούν με θράσος όταν ξέρουν πως η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ και πως κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα …

Το μαύρο χρήμα και η διαφθορά είναι φαινόμενα ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΑ με την ανάθεση σε ιδιώτες «εργολαβιών» τροφοδοτούμενων με κρατικό χρήμα. Αυτό ισχύει σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τομείς (π.χ. οι πρόσφατες αποκαλύψεις Κάντα για το διαχρονικό σκάνδαλο των εξοπλισμών). Ειδικά στον χώρο της περίθαλψης όσο αυξάνεται η «ανάθεση» στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα δραστηριοτήτων του δημοσίου από υπηρεσίες που καταργούνται, τόσο ΘΑ ΒΡΩΜΑΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ από την  διαφθορά και από τις μίζες. Η τακτική αυτή «όλα δια εργολαβίας» ή αλλιώς “outsourcing” είναι μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ασκείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια : το σύστημα για να βγάλει κέρδη κατατρώγει τις ίδιες του τις σάρκες, τον λεγόμενο «πυρήνα» του κράτους – παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, άμυνα … Καταργεί υπηρεσίες και κατευθύνει προς τον ιδιωτικό τομέα πακτωλούς ζεστού κρατικού, κοινοτικού ή ασφαλιστικού χρήματος.

Η κατάργηση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ που δρομολογείται αυτό το διάστημα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το σύνολο σχεδόν της ΠΦΥ θα «παραδοθεί» σε «συμβεβλημένους ιδιώτες». Οι ιδιώτες αυτοί ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ αφού αυτοί ήδη ωθούνται προς «έξοδο» : με την αύξηση των υποχρεωτικών επισκέψεων ΕΟΠΥΥ από 200 σε 400 ανά μήνα που θα πληρώνονται με ψίχουλα μετά από 6-10 μήνες κανένα ατομικό ιατρείο δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι γιατροί αυτοί θα αναγκαστούν να διακόψουν την σύμβαση (όπως ακριβώς εξωθούνται σε έξοδο οι γιατροί των μονάδων πρώην ΙΚΑ με τα πρόσφατα νομοθετήματα τρόϊκας – Γεωργιάδη). Τα ατομικά ιατρικά εργαστήρια επίσης κλείνουν με την ληστεία του claw – back. Έτσι ταχύτατα η «δουλειά» της πρωτοβάθμιας φροντίδας – χρηματοδοτούμενη με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος – θα παραδοθεί σε καπιταλιστικά συγκροτήματα αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και πολυιατρείων που θα έχουν τους γιατρούς «έμισθους υπαλλήλους» με μεσαιωνικές συνθήκες. Η σχετική νομοθεσία (ίδρυση πολυιατρείων από μη γιατρούς επιχειρηματίες και δυνατότητα σύμβασης αυτών με τον ΕΟΠΥΥ) υπάρχει ήδη από την εποχή Λοβέρδου άσχετα αν δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα… Μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ και τι ΜΙΖΕΣ κυκλοφορούν γύρω από την «δουλειά» αυτή των εκατοντάδων εκατομμυρίων … Μπροστά τους ο Τομπούλογλου και ο αρχιπασοκοδακίτης  του «Σωτηρία» θα φαντάζουν άσπιλες παρθένες …

Από την μία χιλιάδες απολύσεις και «ξαφνικός θάνατος» δημόσιων δομών, από την άλλη τεράστιες κονόμες για ημέτερους «επιχειρηματίες» με κρατικά λεφτά, μίζες και βρωμιά.

Αυτή είναι με λίγες λέξεις η πολιτική της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ στην περίθαλψη και γενικότερα.

Η αναγκαιότητα εξέγερσης για την ανατροπή της σαπίλας είναι πλέον επιτακτική.

Πηγή: ΑΡΣΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου