συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Άμεση σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου της ΕΔΟΘ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ  ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΔΟΘ

Το κείμενο είναι η βασική τοποθέτηση των Παρεμβάσεων στο δημόσιο στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ στις 23.5.2018

Μάιος 2018. ένας χρόνος μετά το συνέδριο της ΕΔΟΘ
Αφού αρχίσαμε με τις πραξικοπηματικές ενέργειες που αλλοίωσαν τα αποτελέσματα του συνεδρίου και να διαμορφωθούν οι επιθυμητοί συσχετισμοί για να δούμε τι συζητιόταν τόσους μήνες
ΘΕΜΑ ΟΑΣΘ: Δε θα κάνω αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων- σας τα έχουμε μοιράσει. Τι να κρατήσουμε;
Κανένας δεν αναγνωρίστηκε ως υπεύθυνος.
Kαμία παράταξη δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη
Κανένας δεν πλήρωσε, ούτε φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα ότι θα συμβεί.
Αντίθετα. Λάσπη στον ανεμιστήρα για να μπουν και άλλοι στο κάδρο, μοιάζει με την πολυδιαφημιζόμενη “εταιρική ευθύνη” που τελευταία και τα συνδικάτα υιοθετούν ως επίσημη πολιτική γραμμή. Λογικό για όλους αυτούς, εφόσον θεωρούν τα συνδικάτα είναι business as usuall.
Έτσι, κατέληξε η τελευταία ΕΕ να πάρει δυο αποφάσεις, που η μία ουσιαστικά υπονομεύει την άλλη. Ούτε αυτό μας κάνει εντύπωση και, όπως θα δούμε και παρακάτω συνάδει απόλυτα και με την ύπουλη τακτική της ΑΔΕΔΥ που προσφάτως μας καλεί στην εθνική κοινωνική συμμαχία, αλλά με δικό της πλαίσιο. Εδώ γελάμε...
ΘΕΜΑ 2ο, συνεδρίαση ΕΕ ΕΔΟΘ, 7/3/18 :. Εσωτερικός κανονισμός (α .επιτροπών οργάνων, β. διαχείριση κτηριακών εγκαταστάσεων, γ. λειτουργία γενικά του οργάνου).
Τι ειπώθηκε και πώς ;
Σαν ένα μικρό κακέκτυπο της Βουλής, η ΕΕ- ένα όργανο εκλεγμένων αντιπροσώπων, ερήμην και μακριά από τους εργαζόμενους, συζητά και αποφασίζει πριν από αυτούς γι’ αυτούς. Έτσι, το κτήριο των 8 ορόφων της ΕΔΟΘ που αποκτήθηκε και συντηρείται με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, γίνεται πρόταση να  “αξιοποιηθεί” με τη λογική του κέρδους. Στο πνεύμα αυτό ακούστηκαν προτάσεις για εξοπλισμό των μεγάλων αιθουσών, ώστε να παραχωρούνται έναντι αμοιβής για συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.
Η πρότασή μας, τα ίδια τα σωματεία, με συλλογικές διαδικασίες να έχουν λόγο για την περιουσία τους, χάθηκε κάπου ανάμεσα στις πολλές προτάσεις.
ΘΕΜΑ3ο :Οργανωτική και πολιτική παρέμβαση του οργάνου σε φορείς της πόλης και κομματικές ηγεσίες.
Δηλαδή, τι μας λένε; ενώ οι εργαζόμενοι/ες στενάζουν από τη λεηλασία του μισθού και της σύνταξης που τελειώνει το πρώτο 15ήμερο, την απειλή της έξωσης ή του πλειστηριασμού, το κόστος των φαρμάκων και της υγείας γενικά, τον αυταρχισμό και το φόβο, προτάθηκε ως λύση η επαφή με φορείς και κόμματα που θα τους εκθέσουμε τα αιτήματα της ΕΔΟΘ!!!
Πάλι μπροστά μας η εθνική ενότητα και η κοινωνική συμμαχία. Είναι σαν να λέμε οι εκπαιδευτικοί να πάνε να καταθέσουν το αίτημα για δίχρονη δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή στους δημάρχους που θέλουν να την κάνουν δικό τους παραμάγαζο.
ΘΕΜΑ 4ο : επιμορφωτικά προγράμματα
Παρουσιάστηκαν, λοιπόν, οι δύο εκπρόσωποι του ΕΚΔΔΑ και τι  επιβεβαίωσαν;
·         τα επιμορφωτικά σεμινάρια σχετίζονται με την υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής και είναι υπαγορευμένα από τη λογική της αιρεσιμότητας, δηλαδή, η Ε.Ε. και η κυβέρνηση εγκρίνει προγράμματα με βάση τους στόχους που έχει για την αναδιοργάνωση-βλέπε διάλυση- του δημόσιου τομέα.
·         Είναι πολλά τα λεφτά, φίλε.  450 προγράμματα, 3-5 ημερών, μέσου κόστους 4000 το καθένα!  Μεγάλη λεία για επιμορφωτές παντός είδους!
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα : το κεφάλαιο , μέσω κυβερνήσεων και Ε.Ε. θέλει να αλλάξει συνολικά ο χαρακτήρας του δημοσίου: παραχώρηση υπηρεσιών του στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, πλήρης και απόλυτος έλεγχος , άρα, επιβολή αξιολόγησης παντού. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια είναι εργαλεία υπηρέτησης αυτής της πολιτικής και εξαγοράς συνειδήσεων. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αναρωτιόμαστε; Τι δουλειά έχει η ΕΔΟΘ να συνδράμει στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν, για π.χ. στην αξιολόγηση των στελεχών;
 Ή μήπως κι αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της κοινωνικής συμμαχίας;
ΘΕΜΑ 0: ΝΑΙ, πράγματι υπάρχει και τέτοιο. Είναι οι εργαζόμενοι/ες που στενάζουν από τη λεηλασία του μισθού και της σύνταξης που τελειώνει το πρώτο 15ήμερο, την απειλή της έξωσης ή του πλειστηριασμού, το κόστος των φαρμάκων και της υγείας γενικά, τον αυταρχισμό και το φόβο. Είναι  τα 4,6 δισ της τελευταίας αξιολόγησης, ο  προϋπολογισμός ληστείας του εργατικού εισοδήματος, οι 82  σκληρές νομοθετικές ρυθμίσεις ως τον Ιούνιο με περικοπές επιδομάτων, συντάξεων κ.λπ., οι πλειστηριασμοί , η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και αγαθών, η ψήφιση του ιδιώνυμου για όποιον αγωνίζεται ενάντια στους πλειστηριασμούς και την τροπολογία –  χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.
Και τι κάνει ο επίσημος συνδικαλισμός; Κηρύσσει μια 3ωρη στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης των μέτρων!!! Και η ΕΔΟΘ απλά αναπαραγάγει την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
Μια ΑΔΕΔΥ, που ακολουθούσε τη ΓΣΕΕ που  δήθεν πάλευαν κατά των μνημονίων, βάζοντας κάθε τρείς και λίγο «απεργίες» της πλάκας, τότε και  τόσες, όσες ήταν απαραίτητες για να σπάσουν ένα οποιοδήποτε άλλο πραγματικό απεργιακό και ευρύτερο αγωνιστικό σχέδιο που θα φιλοδοξούσε όχι στην εκδήλωση τυπικής διαμαρτυρίας αλλά στην ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και την απόσπαση καταχτήσεων.
Και να που ως ώριμο φρούτο ήρθαν και τα χειρότερα :
30 Μάη, μέρα εθνικής δράσης και κοινωνικής συμμαχίας. Ποιοι καλούν;
Συνδικάτα, που υποτίθεται υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μαζί με εργοδοτικούς φορείς, όπως η εθνική συνομοσπονδία εμπόρων και τεχνικά επιμελητήρια καλούν σε μέρα εθνικής δράσης .
Και τι διεκδικούν ; όλα τα αιτήματα της εργοδοσίας
Απαιτούν από τους εργαζόμενους να παλέψουν υπέρ της επιχειρηματικότητας και κατά του «λαϊκισμού» και της «πόλωσης», όπου λαϊκισμός είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η αποκλειστική δημόσια υγεία κ.λπ., όπου η πόλωση είναι το κατά στην αξιολόγηση.
Οι συμμετέχοντες φορείς καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο που θα υλοποιήσουν αυτή τη δράση
Και έρχεται και η ΑΔΕΔΥ, για να μας ξεγελάσει ακόμα μια φορά, κηρύσσει απεργία και στέλνει ένα κείμενο με αιτήματα, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπαίνει στη μέρα εθνικής δράσης, αλλά με το δικό της πλαίσιο. Να ξεχάσουμε ποιος το διοργανώνει, με τι αιτήματα, ενάντια σε ποιον.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΌΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΙ
Να ξεχάσουμε ότι υπάρχει κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, εργοδότες, εκμεταλλευτές, εκμεταλλευόμενοι.
ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ
ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Γι αυτό είναι μέγιστη ευθύνη όσων θεωρούν ότι υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα να σχεδιάσουν το δικό τους ανεξάρτητο αγωνιστικό σχεδιασμό, βασισμένοι σε αποφάσεις ΓΣ, πρωτοβάθμιων σωματείων , με δικές τους απεργίες, όχι ενταγμένες στο κοινοβουλευτικό ημερολόγιο, ούτε τον αμυντισμό της διαμαρτυρίας όταν κι αν ψηφιστούν τα μέτρα.
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου