συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΕΑΠ Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής: Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ: ΟΥΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ 

Οι εκπαιδευτικοί είναι εδώ! Ούτε φοβισμένοι, ούτε υποταγμένοι στα σχέδια της κυβέρνησης! Μάχιμοι για να απαιτήσουν και να επιβάλλουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής!

Στην αρχή της κρίσης πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ, με απόλυτη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, έκλεισε τα σχολεία από τις 11 Μαρτίου, αφού οι μαθητές θεωρήθηκαν «κινούμενες υγειονομικές βόμβες» μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες.  Πήρε μέτρα κοινωνικής απομόνωσης με επίκληση και απειλές περί «ατομικής ευθύνης» για να «μείνουμε σπίτι». Την ίδια στιγμή τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα ήταν μηδαμινά, ειδικά σχετικά με τον πακτωλό εκατομμυρίων που μοίρασε σε πάσης φύσεως εταιρείες και διαφημίσεις. Δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της κατακρεουργημένης από την πολιτική της, δημόσιας υγείας (προσλήψεις, κλίνες, μέσα προστασίας, τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ). Δεν προχώρησε σε διενέργεια τεστ μαζικά, που θα επέτρεπε απόκτηση επιστημονικής εικόνας εξέλιξης της πανδημίας. Οι κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ καλύφθηκαν μόλις κατά 11%  με επικουρικούς ενώ   ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ προστέθηκαν. Τα χρήματα πήγαν στις διαφημίσεις τύπου «Μένουμε σπίτι» και «Μαθαίνουμε σπίτι», στους ιδιώτες κλινικάρχες και σε νεότευκτες εταιρείες με απευθείας αναθέσεις.  Η διαφήμιση της τηλεκπαίδευσης αφαίρεσε πόρους από την παθούσα ζώσα εκπαίδευση και εμφανίστηκε ως ελιξήριο δια πάσαν εκπαιδευτική νόσο, την ίδια στιγμή που γιγάντωσε τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και είχε ελάχιστα αποτελέσματα σχετικά με το μέγεθος της προσπάθειας των εκπαιδευτικών που απαιτήθηκε. Ένα αντιδραστικό εκπαιδευτικό και ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και πογκρόμ αντεργατικών μέτρων είναι σε εξέλιξη.
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  για τα έκτακτα μέτρα προστασίας, με την επίκληση των συνθηκών το Υπουργείο Παιδείας δίνει στον εαυτό του τη δυνατότητα  παραβίασης όλου του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της εκπαίδευσης για το 2019-2020 και 2020-2021. Επιχειρούν να ισοπεδώσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη δημόσια εκπαίδευση.
Τώρα η κυβέρνηση, με ελάχιστα μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας ή αντίστοιχα προετοιμασίας των σχολείων, προχωρά στο άνοιγμα τους. Με μέτρα που πάλι παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη» για να καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Οι άριστοι επιστήμονες προκειμένου να καλύψουν την πολιτική της δεν διστάζουν να αντιστρέψουν εντελώς τις επιστημονικές τους διαπιστώσεις. Τέτοιους εξάλλου «αρίστους» προετοιμάζει το αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως, που προβλέπει από Σεπτέμβρη την αύξηση των μαθητών ανά τάξη, μεταξύ άλλων μέτρων που επιχειρούν να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση. 
 Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί είναι εδώ. Θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μέσα στο σχολείο αλλά και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Θα διεκδικήσουν και θα επιβάλλουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την συλλογική πρόληψη, προστασία στα σχολεία αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. 
  • Άμεσα, μαζικά διαγνωστικά τεστ από δημόσιους φορείς, δωρεάν για όλο το λαό και τις σχολικές μονάδες.
  • Γενναία και επείγουσα  ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και της έρευνας ανεύρεσης φαρμάκων, εμβολίων.
Στο βαθμό που η απουσία μαζικού ελέγχου διάγνωσης ή αντισωμάτων για το δείκτη ανοσίας του πληθυσμού, σημαίνει παντελή άγνοια για τον πραγματικό επιπολασμό της νόσου, η απόφαση για βιαστικό άνοιγμα των σχολείων (λίγες μέρες μάλιστα πριν το τέλος της κανονικής σχολικής περιόδου) υπηρετεί αντιδραστικές πολιτικές σκοπιμότητες και μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την αναζωπύρωση της επιδημίας. Γι αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας στην εκπαίδευση, τα οποία δεν μπορεί να υπολείπονται των απαιτήσεων που έχουν τεθεί για άλλους χώρους. Την απόλυτη ευθύνη για αυτή τη διασφάλιση την έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Και αυτό το απαιτούμε και το επιβάλλουμε με τη μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη ενεργοποίησή μας σε συνεννόηση με το μαθητικό και το γονεικό κίνημα. 
  • Έκτακτοι διορισμοί μόνιμων καθαριστριών και υγειονομικού προσωπικού σχολείων. Πλήρης κάλυψη καθαριότητας και απολυμάνσεων καθημερινά και όσες φορές χρειάζεται
  • Εξασφάλιση δωρεάν μέσων υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ)
  • Τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών στις αίθουσες και στους υπόλοιπους χώρους και διαμόρφωση ωρολογίου προγράμματος που να ανταποκρίνεται σε αυτό, εντός του διδακτικού μας ωραρίου.
  • Έκτακτα μέτρα ναύλωσης και άλλων λεωφορείων, όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά των μαθητών με ασφάλεια
  • Περιφρουρούμε συλλογικά τους ανθρώπους μας. Άδειες με αποδοχές για ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους γονείς και μέτρα υποστήριξης τους.
  • Αρνούμαστε βιντεοσκόπηση της ζωντανής τάξης, που για πολλαπλούς παιδαγωγικούς και άλλους λόγους, ζητημάτων προσωπικών δεδομένων μαθητών εκπαιδευτικών έχει απαγορευτεί από το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο (διατάξεις Συντάγματος κλπ)
  • Προαγωγή  και απόλυση όλων των μαθητών. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.
  • Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα παιδιά με τα οποία δεν υπήρξε καμιά επαφή το διάστημα του εγκλεισμού. Να επικοινωνήσει το σχολείο με κάθε ένα ξεχωριστά, να καταγραφούν ελλείψεις και ανάγκες (οικονομικά προβλήματα, σίτιση, τεχνολογικός ή άλλος εξοπλισμός, ενισχυτική μορφωτική υποστήριξη κλπ ) και να απαιτηθεί η κάλυψή τους από την πολιτεία. Να παρθούν ειδικά μέτρα για ευάλωτες ομάδες π.χ. οικονομικές, ειδικές κατηγορίες, ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ 
Απαιτούμε στην προοπτική του Σεπτέμβρη:.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα μόνιμα και άμεσα περισσότερο. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τώρα για τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων, εξασφάλιση αιθουσών, αναβάθμιση τουαλετών, επιδιόρθωση και την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ 
  • Γενναία ενίσχυση των φτωχών οικογενειών για την στήριξη των σπουδών των παιδιών τους. Κανένας κόφτης στις μετεγγραφές για όσους φοιτητές έχουν πληγεί οι οικογένειες τους όλη αυτή την περίοδο.
  • Απόσυρση – ακύρωση του αντιδραστικού εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για αντικατάσταση της ζωντανής εκπαίδευσης με πακέτα της τηλεκπαίδευσης, υποβάθμισης της ουσιαστικής αγωγής και παιδείας, έντασης της άνισης πρόσβασης των μαθητών και απειλής για τα ήδη κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 
Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα εμείς και τα παιδιά μας! Απαιτούμε και επιβάλλουμε την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων συλλογικά. Δημοσιοποιούμε κάθε παραβίασή τους. Κατεβαίνουμε σε αποχή με τους μαθητές μας στο προαύλιο όταν δεν τηρούνται. Σταματάμε κάθε διαδικασία – λειτουργία  που τα αθετεί.
Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες τα σωματεία οφείλουν να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς κι όχι να κρύβονται πίσω από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής μπορεί να έχει προεδρείο στο ΔΣ της αλλά όλο αυτό τον καιρό οι δυνάμεις του (ΔΑΚΕ-ΠΕΚ) δεν υπάρχουν πουθενά. Αρνούνται να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενημέρωσης και οργάνωσης των εκπαιδευτικών στην παραπάνω κατεύθυνση, οι αντιπρόσωποί τους δεν συμμετείχαν σε καμιά παράσταση διαμαρτυρίας κι απλά αναπαράγουν στα μειλ τις όποιες αποφάσεις της ΟΛΜΕ, όταν κι αν υπάρχουν. Η ΕΑΠ επανειλημμένα ζήτησε τη συνεδρίαση του ΔΣ, την έκδοση αποφάσεων, την ενημέρωση των συναδέλφων με όλα τα πρόσφορα μέσα. Τώρα ζητά και τη διενέργεια ΓΣ σε ανοικτό χώρο. Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκπαιδευτικούς στην υπεράσπιση της υγείας, της εκπαίδευσης και της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου