συγκέντρωση

Δευτέρα 14/1: η εκπαίδευση απεργεί ενάντια στο προσοντολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 1.30μμ προσυγκέντρωση στα Προπύλαια-Πορεία στη Βουλή

Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας: Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά κάμερα να καταργήσει την παιδαγωγική ελευθερία και να καταστρέψει το μάθημα


Θράκης 30 - Ταύρος eelmeath@qmail.com
Η υπουργός παιδείας κατέθεσε στις 8/5/2020, τροπολογία με την οποία "είναι δυνατή η κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουρ­γίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυ­τόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων.”
Με βάση την τροπολογία αυτή το Υπουργείο ορίζει επίσημα διαδικασία "ζωντανής μετάδοσης ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο”, δηλαδή διαδικασία αναμετάδοσης της διδασκαλίας σε νηπια­γωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα μαθη­τών και εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικοί κατανοούμε την ιδιαίτερη δυσκολία που έχει ανακύψει εξαιτίας της έκτακτης συνθήκης που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, οι «επιδημικές νόσοι», τις οποίες επικαλείται η τροπο­λογία συμβαίνουν κάθε χρόνο. Είναι επομένως καταφανές ότι η μέριμνα να μην "αποξενώνονται οι μαθητές από την μαθησιακή διαδικασία και το αγαθό της γνώσης”, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, είναι πρόσχημα για άλλους σκοπούς. Γιατί άραγε την ίδια μέριμνα δεν έδειξε η ευαίσθητη ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, όταν άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς σχολεία της περιφέρειας αλλά και της Αθήνας και μάλιστα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για περισσότερη από την μισή χρο­νιά;

Η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για livestreaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «bigbrother». Οι εκπαιδευτικοί δεν εκθέτουμε ούτε τους μαθητές μας, ούτε εμάς τους ίδιους σε αυτόν τον κίνδυνο. Θα προστατεύσουμε τη διαδικασία της δι­δασκαλίας και δε θα την αφήσουμε να γίνει τηλεοπτικό show.
Για αυτό, τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούμε τα παιδιά από κάθε είδους έκθεση σε κάμερες. Το σχολικό μάθημα είναι μια διαδικασία ιερής αλληλεπίδρασης όλων των εμπλεκομένων και πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες ελευθερίας και όχι παρακολούθησης. Το σχολικό μάθημα είναι προϊόν όλης της τάξης και για αυτό οι μαθητές πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να ρωτήσουν, να κάνουν λάθη και να εκφράσουν απορίες και προβληματισμούς. Καλούμε ακόμα τους γονείς να μην επιτρέψουν να εκτίθενται τα παιδιά τους στα μάτια ενηλίκων ή να σωπαίνουν γιατί πα- ρακολουθούνται.
Σύμφωνα μάλιστα με απόφαση της ΑΠΠΔ. «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επε­ξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών» (βλ. και την Απόφαση 77/2009 της ΑΠΠΔ).
Επειδή σεβόμαστε την δουλειά μας
Επειδή αγαπάμε τους μαθητές μας
Επειδή προασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο σχολείο!
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑ­ΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου