συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σωματείο Εργαζομένων Δ. Βύρωνα: ενημέρωση για τη συνάντηση με το δήμαρχο κ. Κατωπόδη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΚΑΤΩΠΟΔΗ.
Τη Δευτέρα 22/9 μετά από αίτημα του Δ.Σ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της νέας δημοτικής αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη με το Δ.Σ. του σωματείου μας.
Στη συνάντηση τέθηκαν εκ μέρους του σωματείου μας όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Ν. Πρόσωπα καθώς και ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών και την άσχημη κατάσταση που έχουν περιέλθει, εξ αιτίας των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών αλλά και της πολιτικής που άσκησε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του βρίσκονται στο κόκκινο. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές πολιτικές, μνημόνια, αξιολόγηση, επανέλεγχο συμβάσεων ΙΔΑΧ, απολύσεις εργαζομένων, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις κοινωφελούς εργασίας, μείωση κρατικής χρηματοδότησης, έτι ώστε να υπάρξει μια προσπάθεια επανεκκίνησης των υπηρεσιών, αναβάθμιση της λειτουργίας τους με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση είναι :

Η πολιτική προσωπικού στο Δήμο. Είναι άμεση ανάγκη να διεκδικηθούν και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι να εφαρμοστούν μνημονιακές πολιτικές με ελαστικές συμβάσεις εργασίας όπως δίμηνες, πεντάμηνες συμβάσεις, κοινωφελείς εργασία κ.λπ. Να υπάρξει ισονομία μεταξύ των εργαζομένων και σεβασμός στα δικαιώματά τους. Να σταματήσουν και να μην γίνονται βλαπτικές μετακινήσεις εργαζομένων όπως επιχειρήθηκε ήδη. Να τοποθετηθούν και να εργάζονται στις θέσεις για τις οποίες προσελήφθησαν εργαζόμενοι, που μέχρι και σήμερα υπηρετούν σε άλλες θέσεις. Να εφαρμοστεί ο κώδικας υπαλλήλων για τις τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών. Να εγκριθούν μετατάξεις εργαζομένων π.χ από εργάτες οδηγοί. Να καταβληθούν οι οικονομικές οφειλές που έχει ο Δήμος προς τους εργαζόμενους, όπως υπερωρίες, νυκτερινά, δικαστικές αποφάσεις, εκλογική αποζημίωση του 2012, 2014. Να δοθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας .
Η άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος . Να διεκδικηθούν χρήματα μέσα από την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου από το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του, εξυπηρετώντας τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους στο κράτος και ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο. Να ασκηθούν πολιτικές που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος του Δήμου, όπως π.χ. συστέγαση υπηρεσιών, αλλαγή πολιτικής προμηθειών, μειώσεις ενοικίων σε επινοικιαζόμενα κτήρια κλπ. Να σταματήσει κάθε σύμβαση με αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες π.χ. μισθοδοσία Ν. Προσώπων, πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σεμινάρια κ.λπ.
Η ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Μία τέτοια πολιτική πράξη εκτός των λειτουργικών θεμάτων που θα επιλύσει και την καλύτερη διασφάλιση των εργαζομένων, θα εξοικονομήσει προσωπικό στο Δήμο, θα μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα.
Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, ενώ διανύουμε τις πρώτες είκοσι πέντε ημέρες λειτουργίας παραμένουν και είναι οξυμένα. Ελλείψεις προσωπικού, ο σταθμός στη Ζακύνθου δεν λειτούργει ακόμα, ενώ πρέπει να λειτουργήσει εφόσον έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, άδεια, ρεύμα κλπ. Συνεχίζεται η λαθεμένη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν τρεις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Καρέα και να μεταφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών από τις γειτονιές του Βύρωνα.
Η λειτουργία της υπηρεσίας Πρόνοιας και η ανάγκη να συνεχιστούν τα προγράμματα χωρίς χορηγούς και ανταποδοτικότητα, καθώς και τα προβλήματα της δημοτικής συγκοινωνίας και η ενδοδημοτική κινητικότητα.
Η Αξιολόγηση και ο επανέλεγχος συμβάσεων Ι.Δ.Α.Χ. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων παρά την προσφυγή στα δικαστήρια του υπουργού κ. Μητσοτάκη που έβγαλαν παράνομη και καταχρηστική την απεργία- απόχη της ΑΔΕΔΥ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν και να μην συμμετέχουν σε καμία εργασία- διαδικασία που αφορά το ζήτημα αυτό.
Το σωματείο μας ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση και να μην σταλούν τα στοιχειά για την δήθεν αξιολόγηση και τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων στο υπουργείο.
Το δημοτικό συμβούλιο πηρέ απόφαση που κινείται σε θετική κατεύθυνση και καλεί το δήμαρχο να υπογράψει εντέλλεσθε και να μην σταλούν τα στοιχεία. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δυο Νομικά Πρόσωπα( ΟΠΑ&ΝΤΑΝΚΑΝ) έστειλαν ήδη στοιχεία πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι που έστειλαν τα στοιχεία παρότι δηλώνουν ότι είχαν έγγραφο από την Γραμματέα του Δήμου για να τα στείλουν. Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε από την δημοτική αρχή να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα και στο Δήμο.
Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στο Δήμο με τα πιο μελανά χρώματα. Μίλησε για ζητήματα που καθημερινά προκύπτουν και αποκαλύπτουν μια όλο και πιο άσχημη κατάσταση. Μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, η οποία βγαίνει με πολύ μεγάλο άγχος. Για τις οικονομικές οφειλές που έχει ο Δήμος και τα Ν. Πρόσωπα προς τους εργαζόμενους ανέφερε ότι θα καταβληθούν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δοθούν άμεσα. Ενώ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας μας ενημέρωσε ότι οι υπερωρίες του Μαΐου θα πληρωθούν στις 26/9, ενώ θα γίνει προσπάθεια να πληρώνονται τα νυκτερινά άμεσα και να ξεκινήσει η προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ξεκινά μια διαδικασία διεκδικήσεων από την κεντρική εξουσία για ζητήματα που αφορούν το Δήμο. Θεώρησε χρήσιμες μια σειρά προτάσεις του σωματείου για την λειτουργία του Δήμου ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτική της δημοτικής αρχής για τους δημοτικούς σταθμούς.
Σε ότι αφόρα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την πεντάμηνη κοινωφελή εργασίας μας είπε ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να πάρει μέρος στο πρόγραμμα αυτό και επικαιροποίησε την αίτηση του Δήμου. Πρόθεση του είναι να εφαρμοστεί κατά το ήμισυ. Να μην παρθεί το σύνολο των ατόμων που θα στείλει το υπουργείο αλλά περίπου οι μισοί και ταυτόχρονα να γίνουν κινητοποιήσεις για μόνιμο προσωπικό.
Εκφράσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας στην τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου και ζητήσαμε να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτής της μνημονικής πολιτικής. Δεν θα γίνουν δεκτές από τους εργαζόμενους εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα που υπερεκμεταλεύονται τους άνεργους. Να καταργηθούν και όχι να εφαρμοστούν στο Δήμο τα προγράμματα φτηνής ελαστικής εργασίας. Ο Δήμος έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό. Η Δημοτική Αρχή αντί να σκέπτεται να εφαρμόσει μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές που κατηγορούσε προεκλογικά, να συμβάλει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης προσλήψεων μονίμου προσωπικού και όχι να γίνει το όχημα για να επιβληθούν αντεργατικές πολιτικές, που ενώ τις καταγγέλλουν προεκλογικά, ετοιμάζονται να τις εφαρμόζουν όταν γίνονται εξουσία.
Για την αξιολόγηση και το επανέλεγχο των συμβάσεων τόνισε ότι έδωσε εντέλλεστε στις υπηρεσίες ώστε να μην σταλούν στοιχεία, και ότι γίνει θα γίνει για το σύνολο των εργαζομένων. Μας δήλωσε ότι <<πρόθεση μας ήταν και παραμένει τα Ν. Πρόσωπα να μεταφερθούν στο Δήμο>>. Ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόζεσαι ο κώδικας των υπάλληλων για τις μετακινήσει εργαζομένων και την επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων και των διευθυντών.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Ο αγώνας ενάντια στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές συνεχίζεται. Τις επόμενες ημέρες Θα επιδιώξουμε να γίνουν και θεματικές συναντήσεις με την δημοτική αρχή για να αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητήματα που υπάρχουν.
Συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο μας το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας, συνεχίζουμε την ανεξάρτητη ταξική εργατική μας δράση διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων μας. Απαιτούμε από την νέα δημοτική αρχή να μην εφαρμόσει μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές στο Δήμο και να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο αντίστασης ρήξης και ανυπακοής ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, για την υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου, την επανεκκίνηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του αλλά και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σεπτέμβρης 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου