συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΣΕΠΕ Αριστοτέλης: Έκτακτη ΓΣ Τετάρτη 24/1 στις 6:30μμ στο 144 ΔΣ

16-1-2024

Έκτακτη ΓΣ Τετάρτη 24/1 στις 6:30μμ στο 144 ΔΣ (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου, μετρό Σεπόλια): ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και στην περαιτέρω υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση της Παιδείας! Αγωνιζόμαστε απέναντι στην επίθεση στη ζωή μας, στα δικαιώματα και τη δημόσια εκπαίδευση!

 

Ευχόμαστε σε όλες  τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας καλή χρονιά, υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη.

Η χρονιά ξεκινάει με την Κυβέρνηση της ΝΔ να κλιμακώνει την επίθεση της ενάντια στη δημόσια Παιδεία με Νομοσχέδιο αντιδραστική τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που κεντρικό στόχο έχει να εμπορευματοποιήσει πλήρως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρακάμπτοντας  το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Συγχρόνως επιχειρεί μέσω της επιβολής να προωθήσει την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών με σειρά μέτρων, και επαναφέρει την συζήτηση για αλλαγή τρόπου πρόσληψης σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση με γραπτό ΑΣΕΠ!

Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε σοβαρές και νικηφόρες μάχες για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, τις/τους μαθητ(ρι)ες μας και τη θέση μας σε αυτό, απέναντι στην πολιτική του ΥΠΑΙΘ που  προωθεί το φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει  τις ευθύνες για τα προβλήματα και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών. Υπερασπιστήκαμε κι αγωνιστήκαμε για δημόσιο και δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

Μια νέα χρονιά ξεκινά με ολόκληρη την κοινωνία να στενάζει από την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο κόστος ζωής, σε ρεύμα-ενοίκιο-πετρέλαιο, από την κατακρεούργηση βασικών κοινωνικών/εργασιακών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, από την υποβάθμιση- διάλυση οποιουδήποτε δημόσιου κοινωνικού αγαθού, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Η εκπαίδευση στο μάτι του κυκλώνα

Βαθιές αντιδραστικές τομές επιχειρούνται και στην εκπαίδευση, μέτρα-τομές που επιδιώκουν την αλλαγή του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ένα νομοσχέδιο που έρχεται να απελευθερώσει πλήρως και να επεκτείνει την είσοδο του κεφαλαίου και των ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίησή της. Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις από την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η αγορά των λεγόμενων προσόντων και πιστοποιήσεων (που εκτοξεύτηκε με τον ν. Γαβρόγλου) γενικεύεται και στο βασικό πτυχίο.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου βιώνουμε ήδη τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρούνται στην εκπαίδευση, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του σχολείου που λειτουργεί ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα που ανταγωνίζεται τις άλλες, κατηγοριοποιημένη και συνεχώς αξιολογούμενη ώστε να υπερισχύσει σε αυτό τον ανταγωνισμό, που δεν λειτουργεί με βάση τις ανάγκες μαθητών και φοιτητών αλλά με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ως βασικό στοιχείο για την επιβίωση της.

Από την πλευρά του το ΥΠΑΙΘ παλεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η απάντηση που παίρνει από τους εκπαιδευτικούς είναι συλλογική, μαζική και ξεκάθαρη: λέμε όχι στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, στο ιδιωτικοποιημένο σχολείο-εργοστάσιο των ταξικών ανισοτήτων, της πειθάρχησης, του ανταγωνισμού.  

Τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές το εκπαιδευτικό κίνημα έδωσε έναν μεγάλο και σοβαρό αγώνα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη τη χώρα με όσα όπλα τους διατέθηκαν, έδωσαν τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Το ΥΠΑΙΘ δεν απέσπασε τη συναίνεσή τους. Τι κι αν εξακολουθεί να εκβιάζει και να εκφοβίζει χιλιάδες νεοδιόριστους/ες∙ συλλογικά παλεύουμε για την κατάργηση των αντιδραστικών νομοσχεδίων, παλεύουμε για την άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς διορισμούς με πτυχίο προϋπηρεσία, την κατάργηση του προσοντολογίου, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του, κόντρα στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Απεργία Αποχή της ΔΟΕ από την ατομική αξιολόγηση και η απεργία αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας – συλλογικό προγραμματισμό που προκήρυξε ο Αριστοτέλης μαζί με άλλους ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ με απόφαση ΓΣ και κάλυψε τους /τις συναδέλφους βρίσκονται σε πλήρη ισχύ. Καλύπτουμε συνδικαλιστικά και νομικά τους/τις συναδέλφους/ισσες και καλούμε όλες και όλους να μην προχωρήσουν σε διαδικασίες που αφορούν οποιονδήποτε θεσμό της αξιολόγησης του ν. 4823/21.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πίεσης για την υλοποίηση τους – να ενημερώσουν το σύλλογο. Μπορούν να εκτυπώσουν τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει ο σύλλογος και να υπογράψουν και όλοι οι νέοι συνάδελφοι στη σχολική μονάδα. 

-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές-όχι στην κατάργηση του άρθρου 16- όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

-Υπερασπιζόμαστε την  παιδαγωγική  ελευθερία και τις ισότιμες συναδελφικές σχέσεις

 -Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών

-Δε συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με τον ν. 4823/21 της αξιολόγησης

-Δεν αποδεχόμαστε την απλήρωτη εργασία και την έμμεση αύξηση ωραρίου

-Δεν φακελωνόμαστε ηλεκτρονικά – Δεν ετοιμαζόμαστε  για τον αξιολογητή μας

-Γι’ αυτό απεργούμε-απέχουμε!

-Καλούμε και το ΔΣ της ΔΟΕ να κηρύξει  απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας (εσωτερική και εξωτερική – προγραμματισμός)

Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Τετάρτη 24/1 στις 6:30μμ για να ενημερωθούμε, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος                                      Η γραμματέας

Τάσσου Δήμητρα                              Κάιλα Μυρσίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου