συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, Παρασκευή 28/9, 1.30μμ στο υπ. Μακεδονίας-Θράκης


ΦΤΑΝΕΙ  ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ  ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ !

ΔΕΝ  ΘΑ  ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ  ΠΑΖΑΡΙ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ  ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΣΤΙΣ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  ΑΙΘΟΥΣΕΣ



ΜΑΖΙΚΟΙ  ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ  ΕΔΩ  ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΜΕ ΒΑΣΗ  ΤΟ  ΠΤΥΧΙΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!

Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, Παρασκευή 28/9, 1.30μμ στο υπ. Μακεδονίας-Θράκης

        

Αν και τα κενά στα σχολεία αγγίζουν τις 30.000 και διανύουμε την όγδοη χρονιά αδιοριστίας, ο εμπαιγμός των αναπληρωτών συνεχίζεται. 20.000 διορισμούς υπόσχονταν ο Φίλης,  10.000 ο Γαβρόγλου πέρυσι,  4.500 μόνο στην Ειδική αγωγή εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, πέσαμε στους 600…με προαπαιτούμενο τις δικαστικές αποφάσεις και πάντοτε σε βάθος τριετίας και ακολούθησαν η υποσχετική για 15.000 χωρίς να διευκρινιστεί ο καταμερισμός των αριθμών ανά κλάδο και ειδικότητα…!

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας φέτος παραβίασε κάθε έννοια τήρησης κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Στην πρώτη φάση έκρυψε ολόκληρες λίστες κενών στην Ειδική Αγωγή (Α Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ρέθυμνο), όπως καταγγέλθηκε από τις ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια το υπουργείο, αντί να δώσει τη δυνατότητα τα κενά αυτά με αίτησή τους να τα διεκδικήσουν και οι συνάδελφοι που βρέθηκαν τοποθετημένοι στις τελευταίες επιλογές τους, προχώρησε σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά με επιλεκτικό τρόπο. Από τα 101 κενά της Ειδικής Αγωγής που καλύφτηκαν, τα 50 ήταν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στο Ρέθυμνο.

 Παρά την αντιεκπαιδευτική μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της τωρινής, με τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων και τμημάτων, την αύξηση ωραρίου, τις καταργήσεις μαθημάτων και υπεύθυνων εργαστηρίων, το φετινό, πρόσφατο… «σαφάρι» εξαφάνισης τμημάτων με κατάργηση των «ολιγομελών» σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και το στοίβαγμα των μαθητών σε 27αρια τμήματα, τα κενά εξακολουθούν να είναι χιλιάδες, αλλά το …αυτί του Υπουργείου δεν ιδρώνει…  Πιστό στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αρνείται τη στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, αφού, όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι «ακριβό» και προτείνει την συνέχιση και επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας  μέσα από την αυτονομία των σχολικών μονάδων με αποκεντρωμένες τις προσλήψεις σε επίπεδο περιφερειών και δήμων – που θα καθορίζουν, άλλωστε, και τα προγράμματα σπουδών προς όφελος της κερδοφορίας του τοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου-, κριτήρια μοριοδότησης, αξιολόγηση και διευθυντές  manager που θα επιλέγουν το προσωπικό τους και αντίστοιχη χρηματοδότηση…

Κάτω από το βάρος των δυναμικών κινητοποιήσεων των αναπληρωτών τον περασμένο Μάρτη, ο Υπουργός, αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις για έναρξη των διορισμών από τον Οκτώβρη χωρίς καμία αναφορά στον αριθμό, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθούν. Αντίθετα, η μόνη επίσημη δέσμευση διορισμών  που ακούσαμε μέχρι τώρα από τον Υπουργό, είναι η προκλητική πρόσφατη δήλωση του στα τηλεοπτικά μέσα για διορισμό μόνο 600  περίπου εκπαιδευτικών,  επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008, που δικαιώθηκαν από δικαστικές αποφάσεις…

Το  Υπουργείο, λοιπόν, συνεχίζει να εμπαίζει τους αναπληρωτές και να ασελγεί πάνω στις  πολύχρονες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες τους, καθιστώντας το εργασιακό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία αντικείμενο διεκδίκησης στις δικαστικές αίθουσες!!!   Αποποιείται  την πολιτική ευθύνη των διορισμών και στέλνει τους αναπληρωτές στα δικαστήρια για να κατοχυρώσουν το διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση, την οποία έχουν υπηρετήσει για 10 και 15 χρόνια και πλέον πολλοί από αυτούς…! 

 Οι κυβερνητικές στοχεύσεις είναι ολοφάνερες: 

1.       Το Υπουργείο προτίθεται να κάνει επιλεκτικούς, ελάχιστους διορισμούς (αντί τους μαζικούς διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση) μονιμοποιώντας την ελαστική εργασία, όπως επιτάσσει η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και τα αιματηρά πλεονάσματα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέχρι το 2060…

2.       Να προωθήσει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών που θα αντιδικούν στα δικαστήρια, συνεχίζοντας το «διαίρει και βασίλευε», αξιοποιώντας και δικαστικές αποφάσεις που καταργούν κατακτημένα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα αυτό της προυπηρεσίας  (απόφαση του ΣΤΕ  527/2015)

3.       Κυρίως, όμως, με τη χρησιμοποίηση των τελευταίων δικαστικών αποφάσεων προετοιμάζει το κλίμα γι΄ αυτό που στοχεύει στο άμεσο μέλλον: την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης- διορισμών, με  προσοντολόγιο και  ταβάνι στην προϋπηρεσίαΠροσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εδραιώσει στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ότι «τελειώσαμε με τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και  την προϋπηρεσία»…

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!  Τα χρόνια περιπλάνησης, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανεργίας, μας πεισμώνουν για τον δίκαιο αγώνα μας! Δε θα τους χαρίσουμε ούτε μία μέρα από την προϋπηρεσία μας!

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα παλέψει ενωμένο απέναντι στις συστηματικές προσπάθειες χρόνων, όλων των τελευταίων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) με τις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ, για κατάργηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η  προϋπηρεσία (μονιμοποίηση, μείωση ωραρίου με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας, αύξηση μισθού, κ.ά).  Δε θα δεχτούμε το προσοντολόγιο να μας ρίξει στο μύλο της ανακύκλωσης της ανεργίας και στο αδιάκοπο, εξοντωτικό κυνήγι «προσόντων», εφήμερης διάρκειας… Δε θα ανεχτούμε τη συνέχιση της πολιτικής συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου μέσω συγχωνεύσεων, περικοπών, το νέο Λύκειο της αμορφωσιάς και της όξυνσης των ταξικών φραγμών, το «νέο σχολείο» της αγοράς και των δεξιοτήτων, που θέλουν οι επιχειρήσεις, αλλά όχι η κοινωνία και οι εργαζόμενοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

·         Να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ, από φέτος, με πολιτική απόφαση, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών, με βάση το ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ.  Τα  κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Όχι στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Εισαγωγική επιμόρφωση αμέσως μετά τον διορισμό.

·         Άμεση κάλυψη όλων των κενών γενικής και ειδικής αγωγής. Όχι στον κατακερματισμό της παράλληλης στήριξης. Ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί.

·         12μηνες συμβάσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών, δημοσιοποίηση όλων των υπαρχόντων κενών την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών (άδειες, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.), επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Καμία κατάργηση- συγχώνευση τμημάτων, Ομάδων Προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Επαναλειτουργία όλων των κατηργημένων σχολικών μονάδων. Πλήρης επαναλειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

·         Όχι στα πολυμελή τμήματα και στο στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις. 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα.

·         Να μην εφαρμοστεί το νέο Λύκειο που συρρικνώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

·         Όχι στην αυτοαξιολόγηση- αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε τα δεσμά της αναπλήρωσης, της ανεργίας και της επισφάλειας, για εμάς, αλλά και για όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους! Μέσα από επιτροπές αγώνα, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας, θα συνεχίσουμε με ενωμένο, ανυποχώρητο αγώνα και  κοινή δράση με κάθε χώρο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να σπάσουμε τη «βεβαιότητα» και την «κανονικότητα» της ελαστικής εργασίας, της αδιοριστίας και της ανεργίας! Με πανεκπαιδευτικό συντονισμό, για ακόμη μία φορά δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 28/9 , για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου