συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Α', Γ', Δ', Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης-ΕΛΜΕ Ημαθίας για την παράσταση στην ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας [ολιγομελή τμήματα και άλλα θέματα]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΩΝ  Α΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΕΛΜΕ  ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΔΕ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  
Την Δευτέρα 3/9, οι Α΄,Γ΄, Δ΄,Ε΄ ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η ΕΛΜΕ Ημαθίας, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄& Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, σε προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας, συναντήθηκαν με τον περιφερειακό δ/ντη κ. Ανανιάδη.
Τα προβλήματα που τέθηκαν από τους προέδρους των ΕΛΜΕ καταρχήν, από τα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ, από τους παρόντες δ/ντες ΕΠΑΛ, και από πολλούς παρευρισκόμενους συναδέλφους και μαθητές εσπερινών ΕΠΑΛ, ήταν τα εξής:
  • Να ανοίξει το σύστημα εγγραφών για όλα τα μη εγκεκριμένα ολιγομελή τμήματα και να συμμετέχουν μαζί μ όλα τα υπόλοιπα κατά την γ φάση των ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης και των εγγραφών των μαθητών  τον Σεπτέμβριο.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα κατά την γ κατανομή, με πρώτα αυτά της Δ΄και Γ΄τάξης των εσπερινών και ημερήσιων ΕΠΑΛ & ΓΕΛ. Κανένας μαθητής να μη μετακινηθεί από το λύκειο που επέλεξε να σπουδάσει, εξ αιτίας της κατάργησης τμημάτων.
  • Να μη μετακινηθεί κανένας εκπαιδευτικός τώρα πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές και διαμορφωθεί η τελική εικόνα των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Να μη ξεκινήσει τώρα η διαδικασία ΚΕΝΩΝ – ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ από τα ΠΥΣΔΕ.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με ΕΜΔ και να γίνουν δεκτά τα σχετικά αιτήματα των σχολείων για την δημιουργία επιπλέον τμημάτων.
  • Καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη η προσπάθεια περιορισμού των κενών στα Τ.Ε.(Ειδική Αγωγή), όπως προκύπτει από σχετικά πρόσφατο έγγραφο της ΠΔΕ, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε σχ. μονάδα Β/θμιας Εκπ/σης με ιδρυμένο Τ.Ε. δεν θα δηλώνεται πάνω από ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02 και πάνω από ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03 ή ΠΕ04.!
  • Καταγγέλθηκε η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την νέα μοριοδότηση  των σχολείων, η οποία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων,  πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και απειλεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών
  • Αναφέρθηκαν επίσης από αρκετούς συναδέλφους, σοβαρά επί μέρους προβλήματα που αφορούσαν συγκεκριμένα σχολεία.
Ο περιφερειακός δ/ντης κ. Ανανιάδης , αρκέστηκε να υποστηρίξει, ότι το υπουργείο ήδη έχει εγκρίνει ένα σημαντικό αριθμό «ολιγομελών» τμημάτων, δήλωσε πως  θα μεταφέρει τα παραπάνω αιτήματα στο υπουργείο, υποσχέθηκε πως θα επανεξετάσει τα ολιγομελή της Δ΄ τάξης  των εσπερινών ΕΠΑΛ στην κατεύθυνση της έγκρισης  όσων έχουν έναν «ικανό»; αριθμό εγγεγραμμένων μαθητών, ανέφερε πως το έγγραφο για την ΤΕ αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν χρήση για συμπλήρωση ωραρίου και υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε σχετική διευκρίνιση- ανακοινοποίηση.
Συνολικά όμως υπερασπίστηκε την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική  και δε δεσμεύτηκε για την προώθηση και άμεση ικανοποίηση των βασικών μας αιτημάτων.
Η  δραματική κατάσταση που επιφυλάσσει το υπουργείο παιδείας με το ξεκίνημα της χρονιάς στο δημόσιο σχολείο, η μη έγκριση μαζικά των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία, ο υποβιβασμός των Ξένων γλωσσών και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν επιλογές  στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, των περιορισμών σε δαπάνες και εκπαιδευτικούς, καθώς και εναρμόνισης με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη συναινέσουν στην πολιτική των περιορισμών και της λιτότητας που κατεδαφίζουν το δημόσιο σχολείο, στερούν τους μαθητές μας από τις μορφωτικές τους ανάγκες και ισοπεδώνουν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Καλούμε του συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να επαναδιατυπώσουν τα αιτήματα τους προς τον περιφερειακό διευθυντή.
Να συνεχίσουμε με τα σωματεία μας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας, για να ανακόψουμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου παιδείας και να απαιτήσουμε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου.


Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου