συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας για τα Ειδικά σχολεία στην Περ. Δ/θυνση την Τετ. 9/12, 2.30 μ.μ. που καλούν ΣΕΕΠΕΑ και Ομ. Γονέων Κ. Μακεδονίας

Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                                                                             

Προξένου  Κορομηλά  51

e.elme.thess@gmail.com

 Η ΕΛΜΕ συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας για τα Ειδικά σχολεία

στην Περιφερειακή Διεύθυνση την Τετάρτη 9/12,  2.30 μ.μ.

που καλούν ο Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. (Σύλλογος ΕΕΠ και ΕΒΠ) και η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας

 

Καταγγέλλουμε το Υπ. Παιδείας που με μηδέν κόστος επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικών σχολείων με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τα τμήματα ένταξης  στα ειδικά σχολεία! Η πρακτική αυτή στην πράξη αποτελεί ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ επ’ αόριστον, με πρόφαση την πανδημία. Φέρνει σε αντιπαράθεση τον ειδικό πληθυσμό των ειδικών σχολείων με τους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των γενικών σχολείων, που με κόπο προσπαθούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία.

Τα ειδικά σχολεία είναι μια κατηγορία σχολείων που σε συνθήκες πανδημίας θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ξεχωριστή προσοχή, καθώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Το Υπουργείο Παιδείας όμως εξακολουθεί να δείχνει εγκληματική αδιαφορία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τα ειδικά σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Τα ειδικά σχολεία λειτουργούν εδώ και τρείς εβδομάδες χωρίς κανένα  μέτρο προστασίας και με μειωμένο προσωπικό, καθώς δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη για την αναπλήρωση των συναδέλφων που έχουν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται.

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στα Ειδικά Σχολεία επισημαίνουν  μια σειρά από ειδικές συνθήκες που κάνουν δυσκολότερη ακόμα και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν για τα υπόλοιπα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα:

·                    Οι μαθητές, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα.

·                    Είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

·                    Οι χώροι πολλών σχολικών αιθουσών και των γραφείων όπου επιτελείται το υποστηρικτικό έργο είναι συχνά ακατάλληλοι και περιορισμένοι και δημιουργούνται συστηματικά συνθήκες συνωστισμού, καθώς οι αίθουσες είναι ελάχιστες και συχνά συστεγάζουν δύο τμήματα.

·                    Το  Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό εργάζεται σε κοινόχρηστους χώρους που μάλιστα δεν αερίζονται επαρκώς, ενώ συγχρόνως εκεί ασκούν και εκπαιδευτικοί τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα.

·                    Οι ΣΜΕΑΕ εξυπηρετούν μαθητές διαφορετικών περιοχών σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα, γεγονός που ενέχει κινδύνους σοβαρής διασποράς του ιού.

Σε φυσιολογικές συνθήκες όλα τα παραπάνω θα οδηγούσαν στην άμεση λήψη μέτρων για τα ειδικά σχολεία. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει δείξει χαρακτηριστική αδιαφορία και έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς στην τύχη τους, καθώς φαίνεται ότι προέχει η συνέχιση πολιτικών που περιορίζουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία. Το έλλειμμα καλύπτεται και εδώ με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και με ενοχοποίηση των ίδιων των θυμάτων της πανδημίας. Φυσικά μια τέτοια στάση δείχνει όχι μόνο αδιαφορία για την υγεία, αλλά και για την εκπαίδευση των μαθητών, καθώς το υπουργείο δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία.

Καταγγέλλουμε το Υπ. Παιδείας που με μηδέν κόστος επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικών σχολείων με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τα τμήματα ένταξης  στα ειδικά σχολεία! Η πρακτική αυτή στην πράξη αποτελεί ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ επ’ αόριστον, με πρόφαση την πανδημία. Φέρνει σε αντιπαράθεση τον ειδικό πληθυσμό των ειδικών σχολείων με τους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των γενικών σχολείων, που με κόπο προσπαθούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα για τα ειδικά σχολεία

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει στα Ειδικά Σχολεία  (όπως έγινε άλλωστε και στην κοινωνία)  με ολέθρια αποτελέσματα. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι οι δομές Ειδικής Αγωγής διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οποιοσδήποτε πολιτικά  ανεύθυνος χειρισμός ισοδυναμεί με έγκλημα.

Διεκδικούμε

·                    Συνεχή και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με οδηγίες και ιατρική καθοδήγηση για καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν.

·                    Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό.

·                    Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

·                    Κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ- καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.

·                    Επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

·                    Αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.

·                    Τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, να υποστηριχτούν διεπιστημονικά με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Χωρίς τα παραπάνω εξειδικευμένα μέτρα η συνέχιση λειτουργίας των Ειδικών σχολείων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα, ζητάμε να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα Ειδικά Σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα διασποράς του ιού και μεγάλη πίεση στις μονάδες νοσηλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία που αντιμετωπίζουν έντονα κτηριακά προβλήματα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου