συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από την εκπαίδευση

 
 


Γ΄ ΕΛΜΕ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                               Θεσσαλονίκη 21/12/2020

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα «κέντρα φιλοξενίας» αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ, γίνονται ακόμη δυσκολότερες σε συνθήκες πανδημίας. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους. 

Παράλληλα ,εντείνεται ο αποκλεισμός των προσφύγων και μεταναστών από μια σειρά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των παιδιών, που βρίσκονται στη χώρα και θεμελιώνεται τόσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας, όσο και στις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει η χώρα και είναι υποχρεωμένη να τηρεί. 

Τα περισσότερα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, που ζουν στα «καμπ» σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν πάει ούτε μια μέρα στο δημόσιο σχολείο, από την στιγμή που αυτά άνοιξαν επίσημα φέτος. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα παιδιά από τα «καμπ», που φοιτούσαν στα σχολεία, υποχρεώθηκαν να μην ξαναπάνε σχολείο ήδη από τις 23 Οκτωβρίου, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, όταν η Θεσσαλονίκη πέρασε στο στάδιο συναγερμού 4 και χωρίς να υπάρχει κρούσμα μέσα εκεί, πριν δηλαδή επιβληθεί η δεύτερη καραντίνα .Έτσι, στερήθηκαν την πρόσβαση στο σχολείο τους, μόνο και μόνο γιατί είναι παιδιά προσφύγων και μεταναστών!

Αλλά και μέχρι τότε η εκπαίδευσή τους στα σχολεία ήταν προσχηματική, αφού δεν είχαν δημιουργηθεί οι τάξεις υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δεν είχαν γίνει οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να διδάξουν σε αυτές. Μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών έκαναν μαθήματα ελληνικών τις ώρες του σχολείου. Αλλά ούτε και οι ΔΥΕΠ έχουν λειτουργήσει, δεν έχουν ορισθεί ούτε οι υπεύθυνοι συντονιστές σε όλες τις Διευθύνσεις και μεταξύ αυτών και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις ανακοινώθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών και μόνο για τις ΔΥΕΠ και ακόμη και τώρα δεν έχουν γίνει προσλήψεις συναδέλφων για τις τάξεις υποδοχής.

Ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση ήρθε να ενισχυθεί με την κατάσταση εγκλεισμού, αφού δεν έχουν καμία πρόσβαση ούτε στη διαβόητη τηλεκπαίδευση, που από το Υπουργείο Παιδείας έχει παρουσιαστεί ως πανάκεια και λύση. Η τηλεκπαίδευση αποκλείει εξ ορισμού τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών από το δικαίωμα) στη δωρεάν, την ισότιμη και την καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση. Λιγοστά μόνο προσφυγόπουλα καταφέρνουν να μπουν στις “τάξεις Webex”, με ισχνά δικά τους τεχνολογικά μέσα και  σοβαρότατα προβλήματα συνδεσιμότητας (έλλειψη wi-fi, υπολογιστών/tablets/κινητών).

Η φυσική θέση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών είναι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο. Αντί του συντονισμένου σχεδίου ένταξής τους στην κοινωνία, για ακόμη μια φορά η παντελής απουσία μέριμνας για την εκπαίδευση τους – όπως και των παιδιών των φτωχών οικογενειών, των απομακρυσμένων χωριών και των Ρομά – διαψεύδει με τον πιο τραγικό τρόπο το αφήγημα του ΥΠΑΙΘ ότι όλα «βαίνουν καλώς».

Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αδιαφορεί όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και την υγεία των προσφύγων και των παιδιών τους, έχοντας ως μοναδική λύση απέναντι στην πανδημία τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και την καταστολή.

Να μην λειτουργήσει η πανδημία ως καταλύτης για την περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κανονικοποίηση του αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών από την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας. 

Να προσληφθούν τώρα εκπαιδευτικοί για τις τάξεις υποδοχής, να οριστούν υπεύθυνοι σε όλες τις δομές και να γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλα τα παιδιά.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των πιο ευάλωτων και αποστερημένων παιδιών στην εκπαίδευση, ώστε να πάνε όλα τα παιδιά στις τάξεις τους, όταν ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς αυθαίρετες απαγορεύσεις λόγω «υγειονομικού κινδύνου».

Διεκδικούμε :

·         Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα.

·         Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

·         Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

·         Να προσληφθούν τώρα αναπληρωτές και να καλύψουν και όλες τις δομές εκπαίδευσης προσφυγόπαιδων.

·         Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής παντού.

·         Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν προσφυγόπαιδα.

·         Να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στα σχολεία.

·         Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες.

·         Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, Να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας τους, καθώς και για τη λύση των συνολικότερων αιτημάτων μετακίνησης, ελευθεριών, νομιμοποίησης, ασύλου, κλπ. Να υπάρξει κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών .

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΑΜΠ  ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ

Συνεχίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες ,που την έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη στις συνθήκες πανδημίας.

Το Δ.Σ. της Γ ΄ ΕΛΜΕ –Θ αποφάσισε τις επόμενες μέρες, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, με χρηματικό ποσό που θα διαθέσει να προμηθευτεί είδη για τα μικρά παιδιά του camp Βαγιοχωρίου. Από τις οικογένειες που διαμένουν στο camp πολλά είναι τα  παιδιά ως 16 χρονών και από αυτά περίπου το 1/3 είναι έως 5 ετών.

Η επιλογή αυτή  στα πλαίσια της αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ προς τους πρόσφυγες, έγινε μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του καμπ, στους οποίους και θα δοθούν για να τα μοιράσουν στις οικογένειες των προσφύγων. Απευθυνόμαστε και στις άλλες ΕΛΜΕ για να οργανώσουμε μαζί την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Βαγιοχωρίου.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το γκρέμισμα των φραχτών της ντροπής της ΕΕ, για τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.  Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες και αφανίζουν λαούς. Υπερασπιζόμαστε τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας.

 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου