συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας: Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!

Γ' ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Βυτιβίλια 50-52, Ίλιον

gelme.dytathinas@gmail.com

gelmeda.blogspot.com

Ίλιον, 22-12-2020

Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς!

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία για τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Οι μαθητές της φετινής Γ Λυκείου δίνουν τη μάχη αυτή από την προηγούμενη σχολική χρονιά κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες. Τα προβλήματα της «τηλεκπαίδευσης» και οι ανισοτιμίες οξύνονται, ο εγκλεισμός των εφήβων μεγαλώνει το άγχος και την πίεση. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στηρίζουμε καθημερινά τα παιδιά μας να κρατηθούν όρθια, να διατηρήσουν την ηρεμία και την ισορροπία που απαιτείται για να ανταποκριθούν στη δοκιμασία των εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας όμως ενεργώντας για πολλοστή φορά με το σύστημα του αιφνιδιασμού ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς, δείχνοντας την αναλγησία και την απόσταση ποου έχει από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα καθορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων. Αυτή θα ορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η κλίμακα του ποσοστού αυτού θα καθορίζεται από το Υπουργείο και θα κυμαίνεται από το 80% έως το 120%. Δημιουργείται έτσι ένας ακόμα ταξικός φραγμός που θα αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τα Πανεπιστήμια.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εισάγονται στις σχολές όσοι τα καταφέρουν (δηλώνοντας μικρότερο αριθμό τμημάτων και με βάσεις που θα καθορίζουν τα τμήματα). Στη δεύτερη φάση, οι μη εισαχθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ξανά τμήματα, επιλέγοντας ανάμεσα σε εκείνα που έχουν μείνει κενές θέσεις από την πρώτη φάση. Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο πρακτικά θέλει το Τμήμα να διαλέγει τους εισακτέους και όχι οι μαθητές να επιλέγουν το Τμήμα που επιθυμούν, θυμίζοντας τις αλλαγές που επιχείρησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις λεγόμενες «πράσινες και κόκκινες» σχολές.

Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν την ουσιαστική μείωση των εισακτέων και το κλείσιμο τμημάτων των ΑΕΙ, με συνέπεια τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων, ιδιαίτερα αυτών από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα όμως η Κυβέρνηση αναγνώρισε εν μια νυκτί τα δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και ΙΕΚ, μοιράζοντας υποσχέσεις για πρόσβαση στα ΑΕΙ, «δωράκι» για προσέλκυση πελατών στα ιδιωτικά ΙΕΚ, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα τις ταξικές της επιλογές.

Απέναντι σ’ αυτή τη λαίλαπα, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Σας καλούμε, τηρώντας τα μέτρα προστασίας να στηρίξουμε τους μαθητές μας στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/12, στις 12.30, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για το Δ.Σ.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου